Het risico als je reflecteert op het afgelopen jaar

Het einde van het jaar was een goed moment om stil te staan bij waar we vandaan komen, en waar we het aankomende jaar naartoe willen. Het is mooi om terug te kijken en te zien wat wel of niet gelukt is, en hoe je verder wilt bewegen. Maar het heeft mogelijk een keerzijde.

De reflecties van anderen op het afgelopen jaar en de goede voornemens vliegen je deze dagen dan ook om de oren. Leuk om te lezen, maar er kan ook een keerzijde schuilen achter het horen en lezen van al deze succesverhalen, als we niet dichtbij onszelf blijven. 

We hebben namelijk vaak torenhoge verwachtingen van onszelf. We willen het liefst meteen van die burn out, depressie of angst verlost zijn, promotie krijgen, een gezin stichten of het perfecte huis kopen met een nog mooier interieur. En daarnaast moeten we ook die fijne vriendengroep onderhouden, keuzes maken die goed voor de wereld én onszelf zijn en met een afgetraind lichaam door het leven gaan.

Als we ons vergelijken met anderen, verdwalen we in allerlei vormen van ‘moeten’

Zeker als we ons vergelijken met anderen bestaat de kans dat we verdwalen in gedachtes over wat we afgelopen jaar gedaan ‘moesten’ hebben of wat we aankomend jaar nog ‘moeten’ doen, willen we onszelf goed genoeg vinden. Ik weet uit ervaring dat het soms eeuwen lijkt te duren voordat je stappen maakt, het gevoel hebt vooruit te gaan, zéker wanneer je jezelf vergelijkt met anderen. Dat is moeilijk, misschien zelfs weleens verdrietig en teleurstellend.

Jij bent net zo goed als een ander, precies zoals jij bent

Het is belangrijk je dan te bedenken dat iedereen weliswaar gelijk is, maar niemand hetzelfde. Jij bent net zo goed als iemand anders, precies zoals jij bent. Maar… jij bent gelukkig niet precies hetzelfde áls iemand anders. Laat je dus inspireren door alle reflecties en goede voornemens van anderen en stop dan ook direct daarna met het maken van een vergelijking. Iedereen heeft zijn eigen verhaal, bewandelt zijn eigen pad en leeft zijn eigen proces. Op deze manier leeft de ander zijn leven, op deze manier jij het jouwe.

Neem jóuw tijd, zet jouw stappen, op jouw tempo

Neem daarom je eigen tijd. De tijd die jij nodig hebt om stapjes te zetten, hoe klein deze ook zijn. Alle tijd die jij ervoor nodig hebt is goed, omdat het past bij jou. En hoe mooi is het dat jij dan niet het pad bewandelt dat iemand anders al heeft neergelegd en werkt aan jouw eigen weg – op jouw tempo. Wees niet bang om achter te lopen, te langzaam te zijn of het niet goed te doen. Wees lief voor jezelf, ook nu het einde van een jaar nadert en er een nieuw jaar klaarstaat om verwelkomt te worden. Jij doet het op jouw manier – en dus altijd goed.

Demi heeft Psychologie gestudeerd, werkt als ambulant begeleider bij kinderen en jongeren met psychiatrische problematiek en is oprichter van @bydemidevries, waar vanuit zij anderen coacht en inspireert om niet slechts te bestaan, maar te Leven.

Binnenkort zal stressedout.nl e-courses en Masterclasses gaan organiseren
. Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de Minder Stress Mail o.v.v. ‘innerlijke rust’ en jij hoort als eerste wanneer we beginnen!

LEES OOK: GOEDE VOORNEMENS? HEB JE AL EENS EEN YEARLY BUCKETLIST GEPROBEERD? 

Help stressedout.nl en doneer nu!

Waardeer je de artikelen van stressedout.nl? Door je te abonneren met een vast bedrag per maand (dat kan al voor de prijs van een ijsje) of door te doneren, zorg je ervoor dat stressedout.nl kan blijven bestaan.

Abonneer, doneer, daarmee laat je je waardering zien.

Doneer nu!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *