Realistisch plannen en focus houden in een wereld vol afleiding

Toen ik werkte als virtual assistent kwam ik in een wereld en ritme van notificaties. Bijna elk platform had wel een bliepje of een notificatie voor me in petto. Ik kon prima mijn dagen vullen van mailtje naar appje en voice bericht en weer terug. Toen leerde ik het nut van focus.

Het notificatie ritme is verleidelijk; het nam me al snel over en ik moet zeggen dat het vaak heerlijk was. Er zat een enorme snelheid in mijn dagen en ik ben iemand die geniet van het afronden van werkzaamheden, dus van taak naar taak werkend kreeg ik mijn dopamineshots wel binnen. Mijn beloningscentrum maakte overuren. Ik vond het heerlijk, maar besefte tegelijkertijd al snel dat ik in een mallemolen terecht was gekomen die geen begin meer kende en zeker geen einde.

Ik was op woensdag vrij. En tóch las en luisterde ik dan mijn berichtjes

In het weekend ging het door, ‘s avonds, op mijn vrije dagen, tijdens mijn vakanties. En dan nog had ik bij de start behoorlijk goede spelregels en voorwaarden geschetst. Mijn klanten wisten bijvoorbeeld allemaal dat ik op woensdag vrij was. Logisch natuurlijk draaide de wereld wel door op die woensdag. En werden er berichtjes gestuurd die ik dan mocht luisteren of lezen op donderdag. Het kostte me vaak moeite om te wachten. En zo werd het een steeds grijzer gebied wanneer ik vrij was en wanneer niet. Overigens was dat mijn eigen verantwoordelijkheid en had dit niets met mijn klanten te maken.

We leven in een wereld vol opties en notificaties

We leven in een prachtige maar overvolle online wereld vol opties en notificaties. Het opzwepende tempo waarin je verstrikt kan raken en je waarin je steeds harder gaat lopen omdat je denkt dat het zo hoort. En dat het kan lijken dat het erbij hoort wanneer je online werkt op deze manier. Mijn uitdaging hierin? Niet te hard proberen toe te werken naar een ingebeelde eindstreep. Die is er namelijk niet en zal er niet zo snel zijn. Dat weet ik ook. En toch trap ik toch nog snel in de val van te snel willen gaan. Maar ik geloof heel sterk dat je aanbod / dienst / bedrijf mag aansluiten bij hoe je wil leven.

In de praktijk kwam ik erachter dan mijn focus ver te zoeken was

Ik dacht dat ik dit najaar webinars zou gaan geven en mijn online programma los zou gaan verkopen. Om op die manier met meer klanten te kunnen samenwerken. Meer ondernemers te kunnen inspireren om lichter te leven en te ondernemen. Ik had het allemaal helder. Twee events per jaar. Mijn online programma via webinars verkopen. En daarbij 1-op-1 coaching en een groepsprogramma. Niet heel gek bedacht, wellicht. Maar in de praktijk kwam ik er al snel achter dat de focus ver te zoeken was. En ik wil me kunnen verdiepen in mijn aanbod. Het steeds beter maken. Mezelf steeds beter maken. Leren, ontwikkelen, bouwen. Maar niet van lancering naar lancering gaan.

Ik wilde juist niet weer in een ad hoc week terechtkomen

Uiteindelijk zou ik weer een soort ad hoc week komen.En dat is precies waar ik me van weg wilde bewegen. Soms moet je even door de modder om weer opnieuw boven te komen en te ontdekken waarom je bepaalde dingen doet. En wat jouw eigen versie van een fijn bedrijf is. Hoe je daarin je klanten het beste kunt bieden. Hierin ervaar ik wederom opnieuw dat het voor mij om rust, focus en duurzame relaties gaat.Wat als je zo gaat kijken naar je aanbod, hoe sta je er dan voor en in? Past het bij hoe je wil leven? En kan je hierin het allerbeste geven van jezelf? We kunnen van alles plannen maar wat als de omstandigheden waarin je werkt niet gezond zijn, hoe realistisch is het dan wat je voor ogen hebt? En hoezeer ben jij dan eigenaar van jouw plannen en planning?

De grootste kracht zit in het loslaten en vertrouwen

Plannen werkt vaak enorm goed om een doel behapbaar te maken en op te delen in concrete kleine stappen. Tegelijkertijd heeft het ook vaak meer tijd nodig dan je had bedacht. Daarnaast heb ik ook echt geleerd dat je groei of resultaten niet kunt plannen. Je kunt het niet afdwingen en ook niet voorzien. Wel in vertrouwen dagelijks een stapje zetten richting je grotere doel. En het resultaat wat meer leren loslaten zodat het groeien ook wat meer vanzelf gaat. Zeker in het ondernemen en het leven heb ik de afgelopen tijd geleerd dat de grootste kracht in het loslaten en vertrouwen zit. De balans hierin voor jezelf ontdekken is het mooiste wat je jezelf kunt bieden. Kijk dus ook goed met terugwerkende kracht naar je acties. Hebben ze opgeleverd wat je voor ogen had? En zo nee, hoe kun je dan bijsturen? En wat kun je ervan leren?

Wat kun je hieruit meenemen:

  • Plan regelmatig wat extra ruimte in omdat je vaak je tijd overschat
  • Welke projecten staan er op de planning en wat zou je hierin op de langere baan kunnen schuiven?
  • Klopt jouw huidige aanbod (al) met hoe je wil leven? Wat zou je hierin anders willen zien?
  • Als je ‘uurtje factuurtje’ werkt, hoe kun je voor jezelf wat meer rust inbouwen zodat de klok niet tegen je gaat werken?
  • Welke afleidingen kun je allemaal uitschakelen voor jezelf?
  • Zijn er al zaken die je kunt uitbesteden zodat jij je nog meer kunt focussen?

Deborah de Poorter helpt online ondernemers hun bedrijf, hoofd en agenda op orde te krijgen zodat ze ruimte ervaren om te leven en te werken zoals dat bij ze past. (Foto Deborah: marleensahetapy.nl)

LEES OOK: MOET JE WERK JE PASSIE ZIJN, OF HOEFT DAT NIET PER SE?

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *