Pleidooi voor de ‘pas op de plaats dag’

Eens in de zoveel tijd neem ik een ‘pas op de plaats dag’. Een dag waarop ik weinig doe, behalve de geijkte dingen als eten kopen en koken en met de hond wandelen. En verder… niets.

Deze dagen zijn minstens zo belangrijk voor me als mijn ‘productieve’ dagen. Sterker nog, ze zijn meestal juist het meest productief. Dat leg ik verderop uit. Waarom ik het doe? Ik weet dat ik best hard ga, als ik werk. Ik heb een flinke aan-stand en werk voor de volle 100%, dat vind ik fijn. Het geeft me energie. Ik kan goed pauzes nemen, maar ik heb soms ook iets langere tijd nodig om even bij te komen. Mijn ervaring leert, dat als ik dat niet doe, mijn weerstand er uiteindelijk een stokje ervoor steekt.

Mijn lichaam is mijn alarmsensor, één waarnaar ik luister

Op dit moment schrijf ik aan mijn boek ‘Niets’, dat dit najaar uitkomt. In dat boek besteed ik ook aandacht aan hoe belangrijk het is om voor jezelf te bepalen hoe je meer rust kunt inbouwen en wat dat dan precies voor jou betekent. Mijn ‘pas op de plaats dagen’ probeer ik om de zoveel tijd in te plannen, maar het gaat niet altijd goed. Soms heb ik het te druk en vergeet ik simpelweg hoe belangrijk het is om me ook eens voor langere tijd op te laden. Mijn lichaam is gelukkig een heel goede ‘alarmsensor’, op dat soort momenten. Eén waarnaar ik door trial and error (en een burn out) heb leren luisteren.

Ik neem bewust de tijd om te kijken: wat wil ik met mijn leven?

Waarom het nog meer belangrijk is: op mijn ‘pas op de plaats dagen’ neem ik ook bewust de tijd om te kijken; wat gaat er op dit moment goed in mijn leven? Wat heb ik liever anders? Waar wil ik meer en waar wil ik juist minder tijd aan besteden? Dit soort vragen komen tijdens de dagelijkse gang van zaken vaak tussen wal en schip te vallen. Terwijl ze ze enorm van belang zijn voor je levensgeluk.

Doe wat je voedt en wat je laat ontladen

Een pas op de plaats dag betekent dat ik op die dag alleen doe wat mij ‘voedt’ en wat me doet ‘ontladen’. Dat kan zijn de kranten lezen met een muziekje op, maar ook, zoals gisteren, gewoon de hele dag een beetje op bed hangen en af en toe wat bijslapen omdat ik dat blijkbaar nodig heb. Ik luister naar mijn geest en lijf. En in mijn geval betekent dat meestal: écht heel weinig doen.

Overigens geldt dit niet voor iedereen, want iedereen is anders. Sommige mensen hebben een aan-stand die minder hard is en hebben dus misschien ook minder specifieke oplaadtijd nodig. Ontdekt vooral wat bij jou past en wat voor jou werkt. Wil je ook pas op de plaats dagen inruimen? Dan kunnen onderstaande tips je misschien helpen.

1. Bepaal wat jou rust geeft

Waar word jij rustig van? Het kan zijn dat je graag een hele zaterdag in bed doorbrengt, maar misschien vind jij je rust juist in sporten. Hoe dan ook: bepaal voor jezelf wat jou rust geeft en laat je daarin niets opleggen. Het gaat erom wat voor jóu werkt.

2. Reken af met schuldgevoel

Het duurde bij mij best een tijdje voor ik dagen voor mezelf kon opeisen, zonder dat ik me daar schuldig over voelde. Ik vond dan dat ik eigenlijk van alles moest en had er moeite mee dat ik in mijn ogen ‘lui’ was. Tegenwoordig zie ik dat toch echt anders.

3. Realiseer je dat niets doen juist heel productief kan zijn

Ik gaf al eerder aan dat niets doen soms júist heel productief kan zijn. Veel goede ideeën ontstaan juist op de momenten dat je niet heel hard zit na te denken, maar een beetje lummelt of onder de douche staat. Dit heeft me geholpen om de momenten dat ik even niets doe juist extra te waarderen.

LEES OOK: HYGGE, 11 X SIMPELE TIPS OM JE LEVEN RELAXTER TE MAKEN.

4. Geef grenzen aan

Een ‘pas op de plaats dag’ kan vrij snel ontaarden in een gewone dag, als je je grenzen niet aangeeft. Ik zorg er heel bewust voor dat ik in de avonduren en het weekend weinig (of geen) afspraken heb, als mijn week al druk is geweest. Dat betekent dus nee zeggen, ook weleens tegen dingen die je leuk vindt.

5. Zorg dat je je agenda regelmatig leeg houdt

Houd je je agenda niet bewust leeg op sommige momenten, dan heeft-ie de neiging om automatisch vol te stromen. Maak er dus echt een actie van je agenda regelmatig na te lopen; waar kun je wat ruimte inbouwen? Weet je wanneer je een drukke periode heb, zorg dan voor de

6. Realiseer je dat dit soort ‘pas op de plaats’ dagen belangrijk zijn

Het is makkelijk om dit soort momenten af te doen als onbelangrijk. Maar dat zijn ze níet. Ze zijn júist heel belangrijk. Zie het als een daad van zelfliefde. Soms is niets het liefste wat je voor jezelf kunt doen!

Benieuwd: heb jij weleens een pas op de plaats dag?
(Foto: Willian Justen de Vasconcellos/Unsplash)

DOOR LEZEN: NEEM JE NIET REGELMATIG RUST, DAN FLUIT JE LICHAAM JE SOMS (KEIHARD) TERUG…

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist