Paardenbloem, tulp of orchidee: welk type ben jij?

Gezondheidswetenschapper Thomas Boyce deed onderzoek naar verschillende types mensen en hoe zij reageren op hun omgeving. Hij onderscheidde daarin twee typen: de paardenbloem en de orchidee. Later werd dit door hoogsensitiviteitsonderzoeker Elaine Aron aangevuld met de tulp. Wat betekent het voor jou? 

Laten we eerst kort uitleggen wat het idee inhoudt. Er zijn dus drie types.

De Paardenbloem

Paardenbloemen kunnen in feite overal groeien; in de berm, in de tuin, tussen de tegels, het maakt ze niet zoveel uit. Ze hebben geen speciale zorg nodig en gedijen eigenlijk altijd goed.

Mensen die paardenbloem zijn, hebben over het algemeen niet veel last van hun omgeving. Je kunt ze overal neerzetten, ze kunnen overal goed aarden. Paardenbloem mensen zijn relatief onverstoorbaar. Ze ervaren wel stress, maar kunnen daar over het algemeen goed mee omgaan. Hun werk vinden ze belangrijk, maar niet van levensbelang. Er is meestal een tijd van werk en een tijd van privéleven. In hun privéleven vinden ze ook veel goed; feestjes, wandelen, sporten, het kan allemaal. Ook hebben ze veelal geen last van overprikkeling; sommige paardebloem mensen zijn zelfs echt thrillseekers.

De Orchidee

Orchideeën zijn de meer gevoelige bloemen; niet te veel water en niet te weinig, ze zijn kwetsbaarder dan andere bloemen en hoewel ze sterk zijn, merk je het duidelijk als ze niet voldoende zorg hebben. 

Mensen die orchidee zijn, vallen, om het even heel kort uit te leggen, in het spectrum van de HSP’er, zij zijn hoogsensitief. Ze vangen sneller bepaalde signalen van hun omgeving op en lijden er meer onder stress op de werkvloer. Ze zijn vaak relatief creatief en hoewel ze sneller lijden onder slechte sfeer, zijn ze ook gevoeliger voor positieve dingen. Daarnaast vereenzelvigen ze zich vaker met hun werk, omdat hun gevoeligheid ervoor zorgt dat ze een baan hebben waar ze zich ook emotioneel bij betrokken voelen. Een scheiding tussen werk en privé vinden ze soms moeilijker.

In hun privétijd doen ze het het liefst rustig aan om op te laden. Liever in een hoekje met een boekje dan naar een festival. Als ze iets druks ondernemen, moet daar het liefst ook weer iets rustigs tegenover staan. Ze moeten zowel in werk als privé oppassen voor overprikkeling.

De Tulp

De tulp zit eigenlijk een beetje tussen de paardenbloem en de orchidee in; hij heeft wel zorg nodig, maar niet opvallend veel. Hij gedijt niet altijd en overal goed, maar lijdt er ook niet heel snel onder als de omstandigheden bepaald niet optimaal zijn.

De ‘tulpen’, dat is eigenlijk de grootste groep mensen. Zij kunnen goed met stress omgaan, als het maar niet te lang duurt en niet te intens is. Ze zijn bereid op de werkvloer door te werken indien nodig, maar kunnen op andere momenten ook prima afstand nemen. Als ze op vakantie zijn, zijn ze bijvoorbeeld ook echt op vakantie. Ze voelen een gemiddelde tot bovengemiddelde betrokkenheid tot hun werk, maar realiseren zich ook dat ‘werk maar werk’ is.

Privé zijn zij de koningen en koninginnen van de balans: ze ondernemen inspannende dingen, maar kunnen ook prima een dagje tuinhangen. Ze voelen zelf aan wanneer ze weer toe zijn aan wat meer spanning of juist wat meer rust.

Oké, interessant: en nu?

Het is op de werkvloer én privé belangrijk dat je je realiseert welk type jij bent en wat het beste bij jou past. Niet zelden zie je een orchidee type in een tulpen- of paardenbloemenfamilie, waarna er allerlei onderlinge irritaties komen. En ook paardenbloementypes in orchideeën families komen voor. Evenals dat dezelfde situaties zich kunnen voordoen op de werkvloer. Wat als jij als orchidee in een paardenbloemenbedrijf werkt?

Het is key dat je je realiseert hoe jij zelf in elkaar zit, en hoe je omgeving in elkaar zit. Vervolgens kun je kijken waar de verschillen zitten en waar de overlap en wat jullie kunnen doen om elkaar tegemoet te komen.  Andersom is het belangrijk om te weten wie jij tegenover je hebt. Weten hoe je zelf in elkaar zit én hoe jouw omgeving zich daartoe verhoudt, en dat goed communiceren, is al de helft van de zaak.

LEES OOK: HOOGSENSITIEF EN OMGEVALLEN: HSP EN BURN OUT…

Maaike Helmer is is als stress-expert bekend van o.a. Koffietijd en Jan Magazine. Ze is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant). 

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis
Meer innerlijke rust krijgen? ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (meer info HIER), van auteur Maaike Helmer, is een heel persoonlijk boek over het vinden van innerlijke rust. ‘Niets’ is o.a. bekend van Vrouw/Telegraaf, ELLE, JAN en Koffietijd. Het boek wordt ‘De Nederlandse Eten, Bidden, Beminnen’ genoemd.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *