10 x ontspannende dingen die je kunt doen nu je noodgedwongen thuis in quarantaine zit (+ gouden tip)

Zoals ik in een eerder artikel aangaf, ben ik bijna alleen nog maar in en om mijn huis, omdat ik tot één van de corona doelgroepen behoor. Ik ben daar erg voorzichtig in. Dat betekent dat ik in de praktijk eigenlijk bijna alleen buiten kom om de hond uit te laten of een frisse neus te halen (en wat vitamine D te scoren). Maar wel op de momenten dat het heel rustig is buiten. Wat doe ik dan wél?

1. Rommelen en opruimen

Ik werk natuurlijk aan en voor stressedout.nl. Daarnaast begeleid ik mijn kind, nu deze thuis is van school, bij al het lesmateriaal (hierbij maak ik even een diepe buiging naar onderwijzend personeel!). Dat is best druk. O ja, het is me opgevallen dat nu iedereen hier continu thuis is, de rommel enórm toeneemt. Dus ik ruim ook nog eens veel meer op dan normaal, want ik blijk de enige thuis te zijn die daar onrustig van wordt. Ik merk dat ik het rommelen en opruimen ook wel fijn vind, het rommelen en opruimen zorgt ervoor dat het in mijn hoofd ook opgeruimd wordt en het geeft letterlijk een goed gevoel als het huis er een beetje ‘aangeharkt’ uitziet.

2. Vertragen

Ook al heb ik het druk met bovengenoemde, ik merk dat mijn lichaam en geest daarnaast verder eigenlijk momenteel juist willen vertragen en willen teruggaan naar mijn essentie. Om me heen zie ik mensen die eigenlijk júist nu in hardere versnelling doorgaan – vanuit een zekere paniek lijkt het wel (snel, snel, snel, een gratis online class plaatsen op Insta, voor je business instort?)? Ik wil nu juist stilstaan, reflecteren, en kijken waar ik écht betekenis kan brengen, vanuit mijn eigen rust en integriteit. Vanuit vertrouwen. Daarmee heb ik soms het gevoel nu dat ik tegen de stroom in beweeg. Maar dat is oké, achterlopen op mijn eigen tempo bestaat niet. Gelukkig. Ik luister naar mijn hart. Dit voelt voor mij als het juiste om te doen, nu.

3. Boeken lezen

Je hebt vast wel zo’n stapeltje boeken dat je écht eens wilde lezen, maar waar het telkens niet van komt. Dit is een mooi moment eens te beginnen. Ik had dus ook zo’n stapeltje en het is heel fijn om nu éindelijk eens te beginnen aan boeken die al zo lang op mijn verlanglijstje staan, maar waar ik anders vaak niet aan toe kom.

4. Series, films, enzovoort (en: goude tip!)

Netflix, Amazon Prime, Disney Plus, Apple TV en (als je een abonnement op Ziggo hebt) hbo, ik ben, met al het nieuws op televisie, nu wel blij dat die óók bestaan (hier wat Netflix feelgood films en hier series en films om bij te ontspannen). Wat nu volgt is absoluut géén sponsored post, maar iets wat ik zelf een tijdje geleden heb ontdekt en wat ik graag met je wil delen als #tip. Houd je van reality tv – en dan bedoel ik van die flauwe Amerikaanse series waarbij Real Housewives continu ruzie maken om… ja, eigenlijk niks, dan kan ik je écht Hayu aanraden. Een soort Netflix voor reality tv. Je raakt niet uitgekeken. Ik ben er verslaafd aan.

5. Beetje klooien in en om het huis

Als je nog wel even een tijdje thuis zit, heb je misschien de behoefte om je huis extra huiselijk, oftewel hygge te maken. Daarover schreef ik eerder dit artikel. Sommige dingen zullen je nu niet lukken (zoals verse bloemen), maar als je je geurkaarsen en dekentjes uit de kast haalt, kom je ook al een heel eind. Werken met je handen kan een enorme afleiding zijn; zelf heb ik besloten om van een oude linnen lap die ik jaren geleden meenam uit Frankrijk fijne kussentjes te maken die passen bij onze linnenkleurige sprei. Iets waar ik misschien niet was opgekomen als ik nu niet in quarantaine zat. Daarnaast heb ik in plaats van bloemen nu wat ponponnetjes (of zijn het pompommetjes? Help me out here) gemaakt en die aan een tak gehangen. Kleine moeite, leuke bezigheid, groots effect – kijk voor het resultaat even op mijn Instagram.

6. Dagdromen en een beetje staren

Het zijn bepaald geen gezellige tijden, dat raakt me enorm en ik heb er best moeite mee om het allemaal te plaatsen. Nou ja, niemand kan dat natuurlijk echt. En dus sta ik mezelf ook, júist toe om nu gewoon eens te dagdromen door naar de wolken te kijken, of naar onze katten, die hier allemaal niks van meekrijgen met hun kleine walnootvormige hersentjes. Ik kijk, zonder doel, gewoon alleen verwonderd (meer over de kunst van het verwonderen lees je in mijn boek). Dat geeft me troost, het verzet de zinnen.

7. Bijslapen

Ik betrapte mezelf er laatst op dat ik zomaar in de zon in slaap was gevallen, liggende op een matrasje op de vloer van de woonkamer. Iets wat ik normaal niet zo snel zou doen, maar waar ik nu gewoon aan durf toe te geven.

8. Bedenken wat je allemaal kunt maken met pompoen

We doen momenteel niet zoveel boodschappen, en dat maakt op zich wel creatief. Zo hebben we bijvoorbeeld een pompoen en dan kan ik lekker lang nadenken wat we dan óók nog in huis hebben dat daar een beetje bij zou passen. Ook kan ik zeggen dat mijn skills op het gebied van zoete aardappel friet maken echt best snel geperfectioneerd worden nu.

9. Bellen en Zoomen met vrienden

Ik ben helemaal niet zo outgoing, zoals jullie wel van me weten, maar sinds de quarantaine heb ik eigenlijk best veel gekletst met mensen via o.a. Zoom en gewoon de telefoon. Dat is eigenlijk superfijn. Zo had ik bijvoorbeeld een online borrel met het grootste deel van het Viktor en het vuur team, heel gezellig.

10. Lachen met mijn dochter en diepe gesprekken voeren met mijn man

Zoals lezers wel uit mijn boek NIETS weten, pleit ik heel erg voor stilstaan bij de momenten die er écht toe doen in het leven. De kleine momenten, waar we normaal overheen leven en waarvan hierboven ook een aantal zijn omschreven. Maar as we speak zijn voor mij de mooiste momenten die met mijn man en kind. Als mijn dochter tijdens het leren een bijdehante opmerking maakt over de manier waarop de lesstof wordt aangeboden. Of als mijn man en ik ‘s avonds voor het slapengaan nog een mooi gesprek hebben. Als we ‘s ochtends samen op bed zitten en de dag doornemen, ook al woedt de wereld buiten. Dat zijn de momenten waar ik nu de meeste innerlijke rust uit haal. Die het meest van betekenis zijn. En laten we eerlijk zijn; daar gaat het ook echt om.

LEES: LATEN WE VANDAAG EENS STILSTAAN, MET ONZE OGEN DICHT…

Maaike Helmer is oprichter STRESSED OUT: de eerste (online) uitgever ter wereld op dit gebied. Eind 2018 verscheen haar boek ‘NIETS’, over meer innerlijke rust in tijden van alles. Het boek – lees hier een preview – kreeg veel landelijke media aandacht in o.a. Flow, Koffietijd, JAN, Elle, Flair, De Telegraaf en Trouw en wordt vergeleken met ‘Eten, bidden, beminnen’ van Elizabeth Gilbert.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *