Ontspannen: met deze 7 x tips lukt het wél

Ontspannen als je gestrest bent, túúrlijk wil je dat. Maar hoe doe je dat? Makkelijker gezegd dan gedaan, we kennen het. Daarom wat handzame tips om het tóch voor elkaar te krijgen.

1. Plan het in

Eén van de redenen waarom we vaak niet ontspannen, is omdat we het tussen de bedrijven door proberen te doen. In verloren uurtjes. En ja, dan valt het nogal eens tussen de wal en het schip of voel je je opgejaagd. Het lukt voor geen meter. Probeer tijd voor jezelf net zo serieus te nemen als tijd die je neemt voor een ander (kijk ook even deze video, over je eigen beste vriendin zijn, eyeopener!) en plan dus ook gewoon tijd voor ontspannen in in je agenda.

2. Durf nee te zeggen

Aansluitend op het vorige punt: ook zo’n last van een te volle agenda? Good to know: soms is nee zeggen tegen iemand anders, ja zeggen tegen jezelf. Je hoeft niet altijd alles voor iedereen te zijn, of perfect te zijn. Dat kan ook helemaal niet. Realiseer je dat. Eens ‘nee’ zeggen omdat je tijd voor jezelf wilt, is ook helemaal niet erg en kan zelfs respect afdwingen. Een tijdje geleden vroeg ik een vriendin of ze tijd had voor koffie en ze zei: ‘Nee, ik neem nu even tijd voor mezelf.’ Na mijn initiële verbazing over die eerlijkheid dacht ik: ‘Ja, waarom niet? Ga ik ook doen!’ Claim die tijd voor jezelf!

3. Ga naar buiten

Uit diverse onderzoeken blijkt dat buiten zijn ontspanning geeft. Zelfs al naar een schilderij kijken waarop natuur te zien is ontspant, maar buiten zijn is toch echt beter – als de zon schijnt maakt je lichaam vitamine D aan, o.a. goed voor je cognitieve functies en je immuunsysteem. Probeer dus regelmatig een eindje te wandelen (heb je een burn out, dan hier wat specifieke wandeltips), ook al heb je geen specifiek doel om naartoe te lopen. Een halfuurtje buiten, en je voelt je gegarandeerd relaxter dan vóór je naar buiten ging.

4. Bedenk wat je als kind deed

‘Wat deed jij als kind, waarbij je ongemerkt tijd voorbij liet gaan?’ Een tijdje geleden kreeg ik op antwoord op deze vraag op Facebook als antwoord ‘schommelen’, maar ook paardrijden en zingen kwamen voorbij. Geweldig toch? Voor mij was het bijvoorbeeld tekenen. Dat pakte ik een tijd geleden weer op, toen ik toevallig pastelkrijt van mijn dochter zag liggen. En ontspannen dat het me deed… Zonde, dat we als we ouder worden, deze simpele manieren van ontspannen vaak vergeten, omdat we bang zijn om voor paal te staan (voor wie dan eigenlijk?) of omdat we er het ‘nut’ niet van inzien. Maar dingen mogen ook gewoon fijn zijn, hè! Niet alles hoeft nut te hebben. En: ontspannen is ook nuttig.

5. Zet er geen druk op en haal dat schuldgevoel weg

Wat ik zelf altijd heel erg had, is dat ik me ging inspannen om te ontspannen. Begrijp je hem? Dan ging ik de uren aftellen die ik nog had, om te ontspannen. Vervolgens voelde ik me schuldig dat het niet lukte. Dat hielp natuurlijk niet. Probeer jezelf tot niets te verplichten; het is zelfs prima als je een tijdlang een beetje naar de wolken gaat zitten staren. En lukt het uiteindelijk niet, omdat je toevallig eens zit te piekeren? Joh. Chill. Morgen weer een dag.

6. Zet muziek op

Uit weer ander onderzoek is gebleken dat bepaalde muziek ontspant. Maak een playlist waar jij rustig of vrolijk van wordt (misschien met één van deze nummers, of je favoriete vakantiesongs?) en zet deze op op het moment dat je wilt ontspannen. Je zult zien dat na een paar keer je lichaam automatisch al tot rust komt bij het eerste nummer.

7. Let op je ademhaling

Als je gestrest bent, ga je ‘hoger’ ademhalen. Dat betekent dat je niet diep vanuit je buik ademhaalt, maar oppervlakkig gaat ademhalen. En dat zorgt voor gevoelens van… juist: nog meer stress. Er zijn heel handige ademhalingstips, die ervoor zorgen dat je snel tot rust komt.

Maaike Helmer is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant). Binnenkort volgen e-courses en Masterclasses om zelf meer innerlijke rust in je leven te krijgen. 

LEES OOK: 13 X TIPS OM GRATIS EN VOOR NIKS TE ONTSPANNEN!