Nieuwjaar zelfreflectie: schrijf een brief aan jezelf

Behoefte aan een nieuwjaar zelfreflectie moment? Schrijf een brief aan jezelf. Een mooi moment om terug te blikken, vooruit te blikken én te bekijken waar je dankbaar voor bent. Daarin stip je een aantal punten aan, die je hieronder aangegeven ziet. Mark my words: je leert er veel van!

1. Wat heb je afgelopen jaar beleefd?

Hiermee kun je de hoogte- en dieptepunten van afgelopen jaar vastleggen. Als je dit opschrijft, zul je zien dat gebeurtenissen die je dacht bijna vergeten te zijn toch nog naar boven komen. Ik dacht dat ik een best rustig jaar had gehad, maar wat is er veel gebeurd! Zo (even werktechnisch gezien) lanceerden we de nieuwe site in september, stond ik in diverse landelijke media, had ik een eigen column in dagblad Metro, werd ik stress-expert bij 365dagen succesvol en sprak ik in Pakhuis De Zwijger (<- video).

2. Wat heb je het afgelopen jaar geleerd?

Wat heb je dit jaar geleerd – en dan bedoel ik vooral qua ervaring, qua levensles? Door dat bewust te noteren kun je het meenemen voor volgend jaar. Ik heb bijvoorbeeld geleerd dat ik geen energie moet steken in activiteiten of contacten die niet (langer) bij me passen. People pleasen is soms een valkuil. En ik moet soms nóg beter naar mijn gut feeling luisteren. Vaak geeft je onderbewuste je allerlei interessante informatie die je niet moet negeren.

3. Wat wil je meenemen naar volgend jaar en wat wil je achterlaten?

Wat, van afgelopen jaar, wil je beslist meenemen? Is dat een (hervonden) hobby? Een vriendschap? Een les? En wat wil je achterlaten, een slechte gewoonte, een contact dat je niet langer dient? Door bewust bij deze punten stil te staan, zul je zien dat je – bewust of onbewust – aankomend jaar actie zult ondernemen om dingen voort te zetten of juist niet. Wat ik wil meenemen? Ik heb zó veel geleerd afgelopen jaar, die lijn zou ik graag doorzetten. Wat ik wil achterlaten is mijn aanvankelijke weerzin als ik iets moet leren wat in eerste instantie héél erg buiten mijn comfortzone ligt (dit heeft meestal met zwaar technische dingen te maken). Als je je openstelt, kan zelfs dat superleuk worden, weet ik nu. In het afgelopen jaar heb ik op dit gebied stappen gezet die ik onmogelijk achtte.

4. Wat wil je volgend jaar graag meemaken?

Zijn er plannen die je al langer – misschien onbewust – hebt? Schrijf het op! Door het vast te leggen is de kans groter dat je er daadwerkelijk iets mee gaat doen. Ik schrijf momenteel aan een boek. There. I said it. Nu móet ik hem wel afmaken, hahaha!

5. Waarin wil jij je volgend jaar ontwikkelen?

Stilstaan is achteruitgang, van dingen leren word je een rijker mens. Wat wil jij dit jaar leren, waar wil jij je in ontwikkelen? Ik heb zelf bijvoorbeeld net een aantal boeken gekocht over neuropsychologie, omdat ik dat (al jaren) bijster interessant vind. En de eerder genoemde technische dingen zijn me inmiddels mateloos gaan boeien.

6. Waar was je afgelopen jaar dankbaar voor?

Dankbaarheid maakt je gelukkiger, bewijst wetenschappelijk onderzoek. Rond de brief af met het noemen van drie dingen waar je dankbaar voor bent. Je zult zien dat dit je een goed gevoel geeft. Ik ben (naast natuurlijk mijn dankbaarheid voor gezondheid en geluk) dankbaar voor wat ik via STRESSED OUT het afgelopen jaar heb mogen meemaken. Ik heb bijzondere ervaringen gehad, mooie mensen leren kennen en misschien wel het belangrijkst: met een team mogen samenwerken waarvoor ik een diepe, diepe buiging maak (dankjulliewel lieve STRESSED OUT’ers!).

De brief is klaar

De brief is klaar. Wat doe je er nu mee? Nog één keer goed doorlezen. En dan: je stopt het in een mooie enveloppe en doet hem in een la. Of een mooi doosje. Volgend jaar december, vlak voor je een nieuwe brief aan jezelf schrijft (maak er een jaarlijks ritueel van!) lees je hem opnieuw. Heel interessant om te zien wat er dan bijvoorbeeld is uitgekomen van de dingen die je wilde doen, of je voor dezelfde of andere dingen dankbaar bent, hebt afgerekend met bepaalde dingen… Ik beloof je dat het je weer veel zelfinzicht geeft (en input voor je nieuwe brief aan jezelf)!

LEES DOOR: DOE JIJ AAN GOEDE VOORNEMENS? GA VOOR EEN YEARLY BUCKETLIST, VEEL BETER!