Nieuwjaar zelfreflectie: schrijf een brief aan jezelf

Het einde van het jaar, ook (juist?) een bizar jaar als dit, is bij uitstek een moment om te reflecteren. Een mooie manier daarvoor is het schrijven van een brief aan jezelf. Om terug te blikken, vooruit te blikken én te bekijken waar je dankbaar voor bent. Daarin stip je een aantal punten aan, die je hieronder aangegeven ziet. Je leert er veel van! 

1. Wat is er het afgelopen jaar gebeurd?

Hiermee kun je, naast de ontwikkelingen die zich hebben afgespeeld op het wereldtoneel, ook je persoonlijke ontwikkelingen van afgelopen jaar vastleggen. Als je dit opschrijft, zul je zien dat ook gebeurtenissen die je dacht bijna vergeten te zijn toch nog naar boven komen.

2. Wat heb je het afgelopen jaar geleerd?

Wat heb je dit jaar geleerd – en dan vooral qua ervaring, qua levenslessen? Door dat bewust te noteren kun je het meenemen voor volgend jaar.

3. Wat wil je meenemen naar volgend jaar en wat wil je achterlaten?

Wat, van afgelopen jaar, wil je beslist meenemen? Is dat een (hervonden) hobby? Een vriendschap? Een les? En wat wil je achterlaten, een gewoonte, een contact dat vastloopt? Door bewust bij deze punten stil te staan, zul je zien dat je – bewust of onbewust – aankomend jaar actie zult ondernemen om dingen voort te zetten of juist niet.

4. Wat wil je volgend jaar graag meemaken?

Zijn er plannen of ideeën die je al langer – misschien onbewust – hebt? Schrijf het op! Door het vast te leggen is de kans groter dat je er daadwerkelijk iets mee gaat doen.

5. Waarin wil jij je volgend jaar ontwikkelen?

Van dingen leren word je een rijker mens. Wat wil jij het aankomende jaar leren, waar wil jij je (verder) in ontwikkelen?

6. Waar was je afgelopen jaar dankbaar voor?

Dankbaarheid maakt je gelukkiger, bewijst wetenschappelijk onderzoek. Rond de brief af met het noemen van drie dingen waar je dankbaar voor bent. Je zult zien dat dit je een goed gevoel geeft. Hier kun je ook regelmatig naar kijken als je je slecht voelt.

De brief is klaar

De brief is klaar. Wat doe je er nu mee? Nog één keer goed doorlezen. En dan: je stopt het in een mooie enveloppe en doet hem in een la. Of een mooi doosje. Volgend jaar december, vlak voor je een nieuwe brief aan jezelf schrijft (maak er een jaarlijks ritueel van!) lees je hem opnieuw. Heel interessant om te zien wat er dan bijvoorbeeld is uitgekomen van de dingen die je wilde doen, of je voor dezelfde of andere dingen dankbaar bent, hebt afgerekend met bepaalde dingen… Ik beloof je dat het je weer veel zelfinzicht geeft (en input voor je nieuwe brief aan jezelf)!

LEES DOOR: STEL JEZELF VOORAL DEZE VERRASSENDE VRAGEN, VOOR HET NIEUWE JAAR!

Maaike Helmer is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van het succesvolle boek NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant).

Stress, of een burn out? Doe de Online Masterclass ‘Effectief omgaan met stress’ van STRESSED OUT, gebaseerd op de meest recente inzichten uit de psychologie, fysiologie en neurologie.  In 7 weken leer je stress te herkennen, voorkomen én op te lossen. Met oefeningen die wetenschappelijk bewezen zijn, écht helpen en een handig digitaal werkboek.

Veel werkgevers vergoeden deze Online Masterclass, omdat hij valt onder persoonlijke ontwikkeling en stressreductie, vraag bij je werkgever naar de mogelijkheden! Meer informatie over deze Online Masterclass vind je HIER.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist