Waarom jij je niet goed genoeg voelt, en wat je daaraan doet

Veel mensen voelen zich niet goed genoeg en dat is ontzettend verdrietig. Maar heb je je weleens gerealiseerd dat het je iets oplevert om je zo te voelen?⁠ Gelukkig is er een oplossing.

Het is in wezen verleidelijk om je niet goed genoeg te (blijven) voelen. Als je je wel goed genoeg zou voelen, zou je namelijk bepaald gedrag moeten vertonen dat je nu spannend of moeilijk vindt.⁠ Dus voelt het vertrouwd en veilig om te blijven waar je bent. Hoe verdrietig je je daardoor ook voelt.

Je niet goed genoeg voelen geeft een veilig gevoel

Welk gedrag je zou moeten vertonen als je je wél goed genoeg zou voelen? Dat zijn die voorwaarden waaraan je, volgens jezelf, moet voldoen.⁠ Super interessant om te onderzoeken waarom je niet aan die voorwaarde(n) voldoet.⁠ Maar nog interessanter is het om te beseffen dat als je wel aan die voorwaarde(n) voldoet, je je dan opnieuw niet ‘voldoet’, simpelweg gaat het dan over iets anders.⁠ Dat komt omdat dit idee je ook dán weer een veilig en vertrouwd gevoel zal opleveren.⁠ Het is wat je kent en je zult er dus altijd weer de voorkeur voor hebben. Het ‘beschermt je tegen kwetsuur’, in jouw beleving. Het heeft dus weinig nut om aan de slag te gaan met die voorwaarde(n). Behalve dat het voor een enorme persoonlijke groei zorgt.⁠

Je bent goed genoeg geboren

Het heeft echter meer nut om jezelf af te vragen wat voor positiefs het jezelf oplevert om jezelf niet goed genoeg te voelen.⁠ Als je namelijk weet welke basisbehoefte dat idee vervult, dan weet je ook welke behoefte je op een andere manier moet vervullen.⁠ Wat levert het niet genoeg voelen jou op? Liefde, veiligheid, zekerheid, controle, of iets anders?⁠ Die behoefte op een fijnere manier invullen, begint je door je te beseffen dat je al genoeg bént. Dat is het startpunt en daarmee neem je verantwoordelijkheid voor je eigen leven en welzijn. Je niet goed genoeg voelen is je innerlijke saboteur, die je het idee geeft dat hij jou beschermt, maar je kunt het leven al aan. En je hoeft nergens aan te voldoen om goed genoeg te zijn. Je bent goed genoeg geboren.

LEES OOK: DEZE BOODSCHAP MOET JE VANDAAG ECHT HOREN…

Paul Veth is hypnotherapeut bij hypnopaul.nl. In zijn hypnotherapie maakt hij o.a. gebruik van een techniek die je helpt om onbewust nieuwe gezonde manieren te vinden om je onvervulde waarde te vervullen. Voor mei heeft hij nog een paar plaatsen vrij, ook heeft hij een programma gemaakt over zelfliefde, die vind je hier.⁠⁠

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis
Meer innerlijke rust krijgen? ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (meer info HIER), van auteur Maaike Helmer, is een heel persoonlijk boek over het vinden van innerlijke rust. ‘Niets’ is o.a. bekend van Vrouw/Telegraaf, ELLE, JAN en Koffietijd. Het boek wordt ‘De Nederlandse Eten, Bidden, Beminnen’ genoemd.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *