Pas op: creëer jij je eigen (negatieve) echokamer?

Creëer jij je eigen (negatieve) echokamer? Het is een vraag die Carolien Oosterhoff je wil stellen. Lees vooral even door…

‘Ja, maar jij bent ook een heel emotioneel mens!’, zei laatst iemand tegen me in een vertrouwelijk gesprek toen ik hevig verontwaardigd en – inderdaad – flink emotioneel reageerde op een incident dat me echt helemaal geraakt had in mijn grote gevoel van onrecht. Ik heb wel 45 minuten gehuild aan de telefoon, kon niet meer goed rustig praten. Het moest er he-le-maal uit. Haar lieve luisterende oor raakte me, ik voelde echt dat ik er mocht zijn met mijn geraaktheid.

Ik ben geen fan van mensen die altijd negatief zijn, maar ook niet van positivo’s

Maar de opmerking dat ik wel een heel emotioneel mens was, zat me later dwars. Ik bén geen fan van mensen die altijd negatief zijn, de nare kant van de zaak altijd belichten. Duh. Wie wel? Maar ook de ‘positivo’s’ stelen mijn hart niet. Die springen vaak weer over van alles en nog wat heen, onder het mom van ‘ja, maar.. ja, maar… je moet de pósitieve kant er van in zien’. En om het nog verwarrender te maken: het ligt voor mij óók niet in het midden, waar je ‘een beetje negatief en een beetje positief’ met elkaar mengt en dan uitkomt op grijs, verzandt in stukgerelativeerde meningen en nietszeggende uitspraken. Om van zogenaamde ‘neutraliteit’ maar te zwijgen.

Als je gevoelens toelaat, kun je ook loslaten

Nee. Ik ben echt een groot aanhanger van emoties door je heen laten stromen. En dan voelen, hoe dat ‘alles toelaten’ maakt dat je ook kan loslaten. Dan vind je daar – en dan pas – organische nuance, natuurlijke volgordes, helpende patronen of winnende strategieën. Kijk maar naar hoe kinderen dat doen. Die brullen 5 minuten hard, en gaan daarna met het grootste gemak buiten spelen. En verdwenen is het! Dáár word ik enorm door gedreven. Dus niet via mijn mind proberen mijn emoties te kaderen, te bevragen of te sussen, in eerste instantie. Nee. Ik laat eerst helemaal toe hoe ellendig iets me maakt. Ik heb bijvoorbeeld Corona echt vervloekt. Het raakt me hard in mijn ondernemerschap. En dan, als ik me rustig voel, maak ik de volgende stap. Die ik pas kan nemen omdát ik mijn gevoelens heb geëerd.

Ik zie de mogelijkheden, misschien wel júist nu

Ik ben geraakt, maar ben er nog en ik zit geen dag stil. Omdat ik me niet verzuurd of verbitterd voel. Ik voel wat ik te voelen heb, sta dat volledig toe (zónder (zelf)destructief te worden) en dan… Dan ga ik gewoon weer aan het werk. En zo doe ik dat. En elke dag zelfs. Ik denk echt dat dat eraan heeft bijgedragen dat mijn bedrijf uiteindelijk niet achteruit is gegaan tijdens deze crisis. Ik heb het drukker dan ooit, terwijl ik feitelijk gezien gesloten ben. Ik werk nu áán mijn bedrijf, investeer tijd en ruimte in verdere groei, en zie nu mogelijkheden, misschien wel júist nu. Omdat deze tijd me die mogelijkheid geeft. En niet omdat ik een positivo ben, nee, omdat ik heb toegelaten wat er was, dat heb doorleefd, en kijk naar wat nu juist wél kan. Wat er anders misschien niet van was gekomen. Of wel. Maar nu zéker.

Als je alleen maar focust op wat niet kan en wat je mist, creëer je je eigen echokamer

Ik wil geen ellendemagneet wil worden. Want dat is een wet van Meden en Perzen: als je je alleen maar focust op wat je allemaal niet kunt momenteel en wat je mist, dan creëer je je eigen echokamer en zie je steeds meer narigheid. Sta het ‘gewoon’ even toe. Huil, bries, stampvoet, schreeuw. En… ga weer door. Toelaten is loslaten. En dan ben jij misschien ook klaar voor deze vraag: “Wat kun je nu wél, OMDAT we in Lock-Down zitten? Wat maakt de avondklok mogelijk voor je? Welke kansen zijn er nu je meer tijd hebt, en hoe kun je die benutten en omzetten naar daden die je helpen?”

Kun je en durf je de keuze te maken om met nieuwe ogen te kijken momenteel? Ik zou het zo inspirerend vinden om jullie antwoorden hier, onder dit artikel, te horen (of als reactie onder de social media post natuurlijk).

Carolien Oosterhoff is serial entrepreneur. Ze werkt als Filmmaker, Tantric Trainer & Coach en is biohacker. Ze specialiseert zich in self mastery, moed en liefde en gebruikt oude wijsheid in combinatie met nieuwe wetenschap. Ze wordt gedreven door het biohacking principe, waarbij je jezelf optimaliseert met behulp van technieken en technologie. Haar overkoepelende website is carolienoosterhoff.com, daar vindt je links naar al haar sites.

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis
Meer innerlijke rust krijgen? ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (meer info HIER), van auteur Maaike Helmer, is een heel persoonlijk boek over het vinden van innerlijke rust. ‘Niets’ is o.a. bekend van Vrouw/Telegraaf, ELLE, JAN en Koffietijd. Het boek wordt ‘De Nederlandse Eten, Bidden, Beminnen’ genoemd .

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *