Ook zo moe in de winter? Totaal geen energie? Je bent beslist niet de enige. Op veel mensen heeft de winter negatieve invloed, met als gevolg: een korter lontje. Gelukkig heeft slaapdeskundige Talja tips om ervoor te zorgen dat je je niet totaal on edge door de dagen heen hoeft te slepen…
Als, vanaf de herfst, de dagen korter worden, krijgen veel mensen last van moeheid. We hebben geen zin om op te staan en hangen het liefst de hele dag lui op de bank, want alles lijkt te veel. Je energie is ver te zoeken. Wees gerust, het is heel normaal dat we ons in de winter vermoeider voelen Zodra de zon opkomt, zorgt het natuurlijk daglicht ervoor dat de aanmaak van melatonine, het hormoon dat ons helpt te slapen, wordt geremd. Tegelijkertijd stijgen de cortisol levels in ons lichaam, wat ons een oppepper geeft, ons wakker en aandachtig maakt. In de herfst en winter is de zonkracht lager en is de blootstelling van het lichaam aan zonlicht korter. Doordat we meer tijd in het donker doorbrengen, is de melatonine langer werkzaam in ons lichaam en dat maakt ons slaperig. Gelukkig zijn er tips om minder moe de winter door te komen.
Pak het daglicht
Breng zo veel mogelijk tijd buiten bij daglicht door, liefst al in de ochtenduren. Laat geen enkele kans op daglicht onbenut en geniet van de pracht die het seizoen te bieden heeft. Schep wat vaker een luchtje, zeker in je pauze. Een wandeling in de buitenlucht helpt je namelijk ook om je gedachten even te verzetten.
Kleed je op de kou en ga bijvoorbeeld lekker een stuk lopen, bij voorkeur in het zonlicht. De frisse lucht en het licht geven je nieuwe energie. Bovendien heb je daarmee grote kans dat je nachten ononderbroken zullen zijn waardoor je nog beter uitgerust aan een nieuwe dag begint. Want hoe meer daglicht je overdag pakt, hoe dieper je slaap zal zijn.
Blijf actief
Ga (bij voorkeur buiten) sporten, maak een flinke winterwandeling, ga op de fiets naar het werk. Tijdens beweging en sporten maakt je lichaam endorfine (gelukshormoon) aan, wat je opgewekt en vrolijk maakt, waardoor je je energiek voelt. Beweging stimuleert daarbovenop een goede nachtrust.
Ritme en regelmaat zijn toverwoorden
Wanneer je een vast dag- en nachtritme aanhoudt, help je je lichaam in evenwicht te blijven. Sta daarom elke dag dezelfde tijd op en ga dezelfde tijd naar bed. Zorg dat je in de ochtend kort na het ontwaken direct blootgesteld wordt aan daglicht. Zo wordt je slaap- en waakritme verstevigd en zal het inslapen in de avond je veel makkelijker afgaan. Is het nog te donker, dan kun je gebruik maken van een speciale lichttherapiebril of -lamp.
Zorg voor voldoende slaap, want een goede nachtrust is erg belangrijk om overdag goed te kunnen functioneren. Tijdens de slaap maakt het lichaam het slaaphormoon melatonine aan, dat nodig is om overdag de benodigde cortisol te produceren. Hiervoor is een donkere omgeving nodig. Maak je slaapkamer niet te warm, doe liever het raam een stukje open voor frisse lucht. Blijf vooral niet te lang in je bed liggen, ook al is dat verleidelijk op deze koude en donkere dagen. Het verstoord namelijk je biologische klok en daarmee de aanmaak van melatonine op de juiste momenten. Van ‘uitslapen’ word je uiteindelijk alleen maar lomer.
Eet (en drink) verstandig
Je ondersteunt je interne klok ook door ervoor te zorgen dat je stofwisseling in evenwicht blijft. Blijf daarom op vaste tijden eten, zo houd je je energieniveau op peil. Sla je ontbijt niet over, je lichaam heeft ’s ochtends energie nodig om op gang te komen. Ga bij je eerste maaltijd bijvoorbeeld voor veel granen, proteïnen en fruit. Wees bedacht op je trek in koolhydraatrijk voedsel als je je moe voelt, laat de suikers in koekjes, snoep en frisdranken liever staan. Je krijgt er maar even een energyboost van, waarna je al snel opnieuw een energiedip zult ervaren. Ook cafeïne kun je om die reden beter gematigd nuttigen, neem vaker een glas water, zodat je voldoende gehydrateerd blijft.
Houd je je aan bovenstaande dingen? Dan is de basis in elk geval goed. Toch nog problemen? Dan kan wat extra professionele hulp zoeken soms helemaal geen kwaad (bijvoorbeeld om te onderzoeken wat andere oorzaken kunnen zijn)…
Talja Lambert is slaapexpert en medeoprichter van Saraja Slaapcursus (met een landelijke netwerk van aangesloten trainers).
LEES OOK: SLAAPPROBLEMEN EN STRESS? ZO GA JE ERMEE OM!