Maak jij jezelf gek met je verwachtingen?

Je kunt jezelf gek maken met je eigen verwachtingen. Je kunt problemen in je hoofd veel groter maken dan ze daadwerkelijk zijn, gewoon door wat je ervan verwacht.

Ik woon in Leiden. En Leiden zou Leiden niet zijn zonder Naturalis. Het museum was een jaar dicht, omdat het werd verbouwd, grondig verbouwd. Voor de sluiting kwam ik er zeker een keer per maand, omdat mijn ene zoon het geweldig vond om de dino’s te onderzoeken, en de andere niet uitgekeken raakte bij de opgezette dieren. Beide konden ze geen genoeg krijgen van het museum. Ik moest dan ook wel even wennen, toen de deuren sloten. Afgelopen zaterdag om 10.00 uur zou het vernieuwde museum dan eindelijk de deuren weer openen voor het publiek. We wilden er graag naartoe, maar niet die zaterdag, nee zeg. Stel je voor! Al die drukte, lange rijen, je moest er vast een uur in de rij staan. Dat gingen we dus niet doen. Tot ik op vrijdagavond iets voelde kriebelen. Zouden we niet toch…? We wonen er immers zo dichtbij, gewoon even kijken, omdat het kan? Mijn man vond het een belachelijk plan. Want: die rijen hè. En de wachttijd. ‘Dat gaan we echt niet doen hoor’, zei hij nog.

Je kunt jezelf in de weg zitten met gedachten die niet blijken te kloppen

Zaterdagochtend fietsten we dus om 9.40 uur met het hele gezin naar Naturalis. Want man mocht dan wel bezwaren hebben, als ik iets in mijn hoofd heb… De rij was weliswaar lang, maar er stonden niet zoveel mensen als ik had verwacht. Het was eigenlijk ook wel gezellig, met al die verwachtingsvolle koppies om me heen. De laatste 10 seconden telden we gezamenlijk af. Klokslag 10 uur werd het lintje doorgeknipt, de rij schuifelde gestaag voort, en opeens stonden we binnen. Er speelde een toffe drumband, we kregen een gebakje, en genoten van de glunderende gezichten van de trotse directeur en zijn al even trotse medewerkers. De totale wachttijd? 10 minuten. Dit verhaal illustreert hoe wij onszelf in de weg kunnen zitten met gedachten die helemaal niet blijken te kloppen.

Je haalt jezelf van alles in je hoofd en zonder te ervaren hoe het is

Hier gaat het alleen maar om een museumbezoek, maar dit doen veel mensen natuurlijk ook op andere momenten; gesprekken waar ze tegenop zien of opdrachten die moeilijk uitvoerbaar lijken. Je haalt je van alles in je hoofd over hoe het zou kunnen zijn – en vooral hoe het zou kunnen mislopen – waardoor je jezelf niet eens de kans gunt te ervaren hoe het in werkelijkheid is. Je begint er gewoon niet eens aan, eigenlijk alleen maar omdat de mogelijkheid bestaat dat het misgaat. Waarbij je overigens nog kunt discussiëren over wat dat dan is, dat misgaan. Is daar sprake van als je een foutje hebt gemaakt? Of als de uitkomst anders is dan je had verwacht? Wanneer is het eigenlijk mis? Dat is een goede vraag voor een andere keer.

We hadden nooit geweten hoe Tyrannosaurus Trix er nu bij staat

Ja, het zou kunnen dat het gesprek waar je tegenop ziet heel erg moeilijk verloopt, misschien zelfs wel vastloopt. Maar voor het zelfde geld valt het heel erg mee en sta je snel weer buiten, trots op jezelf omdat je het goed hebt laten verlopen. Ja, het kan zijn dat je er niet uitkomt met de opdracht die je hebt gekregen, dat je op een zeker moment vastloopt en om hulp moet vragen. Maar misschien gaat het gewoon hartstikke goed, kun je het wel alleen, of blijkt het vragen van die hulp helemaal niet zo erg als je van tevoren had gedacht. Want, laten we wel wezen, ook om hulp vragen lijkt vaak veel ingewikkelder dan het in werkelijkheid is. En, ja, het kon zijn dat het bij Naturalis zo druk was dat we twee uur moesten wachten bij de entree, of zelfs niet naar binnen zouden kunnen door de drukte. Maar als we onszelf door die gedachten al op voorhand hadden laten tegenhouden hadden we die heerlijke drumband niet horen spelen, hadden we niet gezien hoe immens trots de mensen van Naturalis zijn op hun schitterende nieuwe onderkomen. En dan hadden we nu ook nog niet geweten hoe Tyrannosaurus Trix er tegenwoordig bijstaat. Binnenkort gaan we weer. Gewoon, omdat het kan.

Krista Hogenboom is coach en Inner Beauty Expert. Ze heeft haar eigen praktijk: steppingup.nl. 

LEES OOK: EERSTE HULP BIJ TE HOGE VERWACHTINGEN? DAT VIND JE HIER… 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *