Lieve ouders, voel je alsjeblieft niet schuldig…

Sarah Van Wolputte schrijft over haar ervaringen met stress, burn out en het (her)vinden van balans. Sarah is auteur van het boek ‘Viktor en het vuur, stress, burn out en balans in kindertaal van uitgeverij STRESSED OUT. Het allereerste kinderboek dat stress, burn out en balans uitlegt op kinderniveau. Psychiater Prof. Dr. Dirk De Wachter schreef het voorwoord, omdat hij zich schaart achter het belang van dit boek.

Ik denk dat heel veel ouders zich nu zorgen maken om hun kinderen. Zorgen dat ze te veel voor het scherm zitten. Dat ze te weinig aandacht krijgen doorheen de dag omdat ze moeten werken. Dat ze geen leuke dingen kunnen gaan doen nu. Nou. Ik ga iets vertellen. Deze crisis lijkt een beetje op mijn eigen persoonlijke crisis van 5 jaar geleden. Ik moest ook binnen blijven met mijn kinderen omdat ik de kracht niet had om er mee naar buiten te gaan. Ik was geen leuke mama voor hen. Moest héél veel nee zeggen. Op alle leuke dingen samen.

Ik bracht bordjes eten naar de televisie, meer kon ik niet geven

Mijn kinderen hebben héél Netflix uitgekeken. Uren schermtijd omdat ik de kracht niet had om er te zijn. Ik voelde me vreselijk schuldig hierover. Bracht bordjes met eten naar de televisie. Meer kon ik hen niet geven. De weg van de minste weerstand koos ik, omdat ik conflicten er simpelweg niet kon bij hebben. Het huis was vaak een zooitje. Maar het gaf mij wel de kans om op adem te komen.

Als er onmenselijke dingen worden gevraagd, reageer je het best op de meest menselijke manier

En allés beter dan die boze mama die ik werd, als ik dingen probeerde te forceren. Ze herinneren dat zich nog wel, en de uren van minste weerstand ook, maar niet als iets negatiefs. Als er onmenselijke dingen van je gevraagd worden, reageer je het best op de meest menselijke manier. Je doet wat je kan, zonder er zelf aan onderdoor te gaan. Want daar hebben je kinderen helemaal niks aan.

Nee, ze hebben géén tv- of iPad-verslaving

Mijn kinderen zijn ondertussen héél normaal ontwikkeld. Hebben geen tv, noch iPad verslaving en hebben hun tijd in de natuur ruimschoots ingehaald. En bij ons waren het geen weken, maar maanden. Geloof me, ook al zeggen ze dat de weg van de minste weerstand je nergens brengt, in dit geval brengt het je tot een toestand waar je allemaal beter gaat uitkomen. Vertrouw er op dat alles goed komt. En wees lief voor jezelf. Nobody says it was easy. You can do it day by day.

En als je er wat hulp bij kunt gebruiken, is er mijn boek.

LEES OOK: SARAH EN PSYCHIATER DIRK DE WACHTER WERKTEN SAMEN AAN KINDERBOEK ‘VIKTOR EN HET VUUR’.

Sarah Van Wolputte schreef het boek Viktor en het vuur, stress, burn out en balans in kindertaal van uitgeverij STRESSED OUT, een sprookje, en het allereerste kinderboek dat stress, burn out en balans uitlegt op kinderniveau en kinderen helpt om te gaan met de lastigheden van het leven. Psychiater Prof. Dr. Dirk De Wachter schreef het voorwoord, omdat hij zich schaart achter het belang van dit boek. Het boek kun je hier direct bestellen. Sarah is auteur en moeder van 3 kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *