Liefde in tijden van burn out

Sarah Van Wolputte schrijft over haar ervaringen met stress, burn out en het (her)vinden van balans. Sarah is auteur van het boek ‘Viktor en het vuur, stress, burn out en balans in kindertaal van uitgeverij STRESSED OUT. Het allereerste kinderboek dat stress, burn out en balans uitlegt op kinderniveau. Psychiater Prof. Dr. Dirk De Wachter schreef het voorwoord, omdat hij zich schaart achter het belang van dit boek.

Als iemand in een burn out (of een ander soort crisis) terechtkomt, is er heel vaak al een moeilijke periode aan vooraf gegaan. De persoon in crisis brengt vaak naar buiten wat er onderhuids al langere aan het woekeren was. Dat maakt, dat wanneer de crisis doorbreekt, beide partijen al heel wat doorstaan hebben.

Het is niet de ene druppel die de emmer doet overlopen

Het is niet die ene druppel die de emmer doet overlopen. Het zijn de ontelbare druppels daarvoor. Heel vaak en zo was het ook bij ons thuis, ontstaat er dan een strijd die pijnlijk is. De strijd wie het nu het zwaarst te verduren heeft. De patiënt of de partner. Wat is nu het moeilijkste, de burn out hebben en in crisis zijn, of leven met iemand die hier doorheen gaat.

Laat het geen getouwtrek worden

Het kan daardoor een getouwtrek worden. Een strijd waardoor herstel onmogelijk wordt. Want als je met één ding niet moet bezig zijn als je beter wilt worden, dan is het met strijden. Hiervoor moet je beiden het ego opzij kunnen zetten. Het gaat niet altijd over jou, het gaat ook over de ander.

Die extra knuffel geven, ook al werd je net afgesnauwd.

Zorgen voor iemand die een burn out heeft, vraagt erom het getouwtrek los te laten, zonder jezelf te verliezen. Het vraagt om heel veel geduld en begrip. Het draaglijk maken voor de ander. Die extra knuffel geven, ook al werd je net afgesnauwd. Dan zéker. Dat júist. Die knuffel. Het is juist op dát moment dat liefde extra nodig is. Het is pas op dát moment dat genezing kan plaatsvinden, wanneer de degens aan de muur worden gehangen. Wanneer de strijd een zorgen voor wordt.

Het is steeds balanceren, opnieuw afwegen en kijken wat ieder nodig heeft om deze moeilijke periode door te komen. In een veilige omgeving, kan liefde een plaats krijgen en a little love is enough to safe ye.

Sarah Van Wolputte schreef het boek Viktor en het vuur, stress, burn out en balans in kindertaal van uitgeverij STRESSED OUT, een sprookje, en het allereerste kinderboek dat stress, burn out en balans uitlegt op kinderniveau. Psychiater Prof. Dr. Dirk De Wachter schreef het voorwoord, omdat hij zich schaart achter het belang van dit boek. Het boek kun je hier direct bestellen. Sarah is auteur en moeder van 3 kinderen.

LEES OOK: DE MAN VAN MARIA HAD EEN BURN OUT, IN DEZE RUBRIEK LEES JE OVER DE INVLOED OP JE RELATIE…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *