Lessen van de Stoïcijnen: ontsnappen aan onrust

De Stoïcijnse filosofen kunnen in verwarrende en zware tijden wijsheden bieden waarmee we als samenleving vooruit kunnen. De Stoïcijnse filosofie gaat er kort samengevat vanuit dat er de wereld buiten je is, en de wereld binnenin. Op de eerste heb je soms invloed, op de tweede meestal. Vrijheid en autonomie liggen in jouw beeld van de wereld. Ook in het boek ‘Niets’ zijn veel Stoïcijnse inzichten verwerkt. Vandaag beginnen we met: Ontsnappen aan onrust.

Namelijk met de Stoïcijnse uitspraak:

‘Vandaag ontsnapte ik aan onrust. Dit klopt niet; ik legde het naast me neer, omdat het zich binnenin mij bevindt, in mijn eigen waarneming, niet buiten mij.’

Een heel intrigerende quote (vrij vertaald), afkomstig van keizer en filosoof Marcus Aurelius (121 n.Chr.- 180 n.Chr.), die bekend stond als de laatste van de ‘Vijf Goede Keizers’. Aurelius is één van de bekendste Stoïcijnse filosofen, samen met onder anderen Seneca en Epictetus.

Het is belangrijk te weten dat oordelen over de situatie zich binnenin ons afpelen

Veel situaties bevinden zich natuurlijk buiten onszelf. En dit kan ons stress, angst en andere vervelende gevoelens geven. Echter, het is goed en belangrijk om te weten dat de gevoelens en oordelen over de situatie zélf zich binnenin ons afspelen. Je kunt dus de situatie wellicht niet vermijden, maar op de manier waarop je omgaat met de situatie heb je wél invloed.

Een inzicht waarmee je verder kunt

Ben je boos? Voel je je onmachtig? Onrustig?

Natuurlijk leven we in een bijzonder vreemde tijd. Dit staat niet ter discussie. Er is een pandemie met alle gevolgen van dien, er is een opvallend politiek discours wat je zorgen kan baren en er is polarisatie. Dit kan zelfs de meest stabiele mens uit het lood slaan. Echter, dit uit het lood slaan, gebeurt ín jou.

En dat is een inzicht waarmee je verder kunt.

Aanvullend wil ik nog een inzicht delen van Eckhart Tolle (een hedendaagse filosoof, waarnaar ik ook nadrukkelijk verwijs in mijn boek ‘Niets, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles‘), namelijk: je bént niet je gedachten over dingen. Ook dat kan je helpen. We vereenzelvigen ons vaak met wat we denken en voelen. Je gedachten en gevoelens beschouwen van een afstandje kan ontzettend verhelderend en ontnuchterend werken. Dat is dan ook voor iedereen aan te raden.

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis
Meer innerlijke rust krijgen? ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (meer info HIER), van auteur Maaike Helmer, is een heel persoonlijk boek over het vinden van innerlijke rust. ‘Niets’ is o.a. bekend van Vrouw/Telegraaf, ELLE, JAN en Koffietijd. Het boek wordt ‘De Nederlandse Eten, Bidden, Beminnen’ genoemd.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *