Leeft jouw leven jou? Eén simpele, doeltreffende tip

Leef jij jouw leven, of leeft je leven jou? Gekke vraag misschien, want hoe kan het leven jou leven? De vraag is in hoeverre jij controle hebt over jouw leven. Om dat laatste terug te winnen is een even simpele als doeltreffende tip.

Ren je de hele dag achter de feiten aan? Of sta je ‘s ochtends op en grijp je het leven bij de spreekwoordelijke ballen?

 In welke van die twee kun jij je het meest vinden? Als je het idee hebt dat er in je leven alleen maar dingen gebeuren zonder dat jij de touwtjes in handen hebt, is dat hét recept voor een #depressie of burn out.

Er is op dat moment namelijk totaal geen ruimte voor jezelf, om even stil te staan, om even adem te halen. Laat ademhalen nou het belangrijkste zijn wat je te doen hebt.

.. Als je er nu, na het stellen van deze vraag aan jezelf, achterkomt dat jouw leven geleefd wordt in plaats van dat jij het leeft is dat helemaal niet erg, sterker nog, top!

Er is een eerste stap, die veel voordeel geeft en ongelofelijk simpel is

Top? Ja, top! Want: zodra je dat beseft kun je er iets aan doen. Je kan het besluit nemen dat jij de controle gaat pakken. Wat het beste werkt? Daar is een eerste stap voor, die je veel voordeel zal geven en die ongelofelijk simpel is. Start in de ochtend gewoon eerst eens vijf minuutjes eerder op dan normaal. Meer hoef je in eerste instantie niet te doen. Start vijf minuten eerder en creëer daarmee rust in je ochtend. Creëer dat gevoel dat jij de touwtjes in handen hebt.
 
In plaats van vanaf de ochtend al overal achteraan te rennen.

Jij pakt de dag bij de kladden, in plaats van andersom

Je zult merken dat als je dit elke dag doet, je zelfs als vanzelf behoefte krijgt aan iets meer tijd voor jezelf in de ochtend. Vanaf dat moment (en alleen pas vanaf dan) kun je gaan denken aan een ochtendroutine (daar vertel ik je een andere keer wel meer over). Maar allereerst heb je het begin van je dag weer bij jou neergelegd, en pak jij de dag bij de kladden, in plaats van dat de dag jou bij de kladden pakt.

Jij bent weer meer de baas over jouw leven

Je zult zien dat als je de ochtend vanuit rust en controle over de situatie begint, je gedurende de dag ook meer rustmomenten durft en wilt pakken en meer gevoel van controle zult ervaren. Jij bent (weer) meer de baas over jouw leven. Kleine stap, groots effect. 

Start dus eerst maar eens elke ochtend met vijf minuutjes extra tijd, voor jezelf, voor jouw leven.

Paul Veth is coach en hypnotherapeut. Door iemand in een hypnotische staat te brengen, helpt hij mensen oude patronen naar nieuwe gezonde patronen herprogrammeren. Op zijn site zie je wat hij voor je kan betekenen. Paul is ook maker van De Patronus podcast en Dwarsliggers (laatstgenoemde samen met Merel Lamboo).

LEES OOK: DEZE 5 X LEVENSLESSEN VAN DE 3 GROTE VLAAMSE DENKERS WIL JE LEZEN…

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *