Laten we stoppen met kinderen te repareren – en volwassenen ook

Sarah Van Wolputte schrijft over haar ervaringen met stress, burn out en het (her)vinden van balans. Sarah is auteur van het boek ‘Viktor en het vuur, stress, burn out en balans in kindertaal van uitgeverij STRESSED OUT. Het allereerste kinderboek dat stress, burn out en balans uitlegt op kinderniveau. Psychiater Prof. Dr. Dirk De Wachter schreef het voorwoord, omdat hij zich schaart achter het belang van dit boek.

Laatst las ik een artikel dat me meteen hard deed knikken. Het ging erover dat we steeds vaker kinderen niet accepteren zoals ze zijn, maar hen willen ‘repareren’. Dat geldt niet alleen kinderen, trouwens. Repareren wil zeggen dat er iets mis is. En dat vinden we tegenwoordig nogal snel. Niet alleen bij kinderen, ook als volwassene moeten we altijd maar ‘beter gemaakt worden’. Alsof we niet goed zijn zoals we zijn. Alsof wanneer het even minder gaat, we massaal aan de coach moeten. Alsof falen direct moet bijgestuurd worden. Alsof het er allemaal niet meer mag zijn.

De ‘het-kan-allemaal-beter’-markt beleeft hoogtijdagen

Het is normaal om zoekende te zijn in het leven, te foeteren en te vloeken. Wie leerde ons ooit dat het een pad vol rozenblaadjes moest zijn? Dat is het zelden. De ‘het-kan-allemaal-beter’-markt beleeft hoogtijdagen. Constant zoeken naar waar het beter kan, voor je kinderen, voor jezelf. Het is niet goed zoals het is. Ik ben er intussen zo moe van geworden. In een gesprek met mijn lieve buurvrouw heb ik dat gevoel kunnen loslaten. Ik kwam tot een inzicht.

Ik faal niet als mijn kind het moeilijk heeft, mijn kind is, net als ik, iemand die de weg zoekt

Zoals ik al zei: het leven is geen pad vol rozenblaadjes en het is ook niet goed als we doen alsof dat wel zo is. Pijn hebben hoort erbij. Het is geen falen, het is léven. Ik faal dus niet als mijn kind het moeilijk heeft, mijn kind faalt niet als ik het moeilijk heb. Ik mag het gewoon laten zijn. Mijn kind is, net als ik, iemand die de weg zoekt in het leven. Ik hoef daar niet altijd iets mee. Zij én wij hoeven niet gerepareerd te worden als het even moeilijk gaat. We kunnen aanvaarden wie zij en wij zijn, hen steunen waar mogelijk en de kans geven om tegen de muur te lopen. Want al doende leert men. Het strakke kader mag een kleurig lint worden. Controle mag chaos worden. Ik laat het beeld los van het voorbeeldige gezin dat we gingen zijn en ik omarm de chaos, want dat zijn wij. Dat is soms het leven. En niemand moet gerepareerd worden, enkel liefdevol bijgestaan. Hallelujaaaaaah. Een opluchting.

Maak plaats voor imperfectie, ga op zoek naar ieders verlangens achter het gedrag en ga in verbinding. En dat gaat alleen maar als je durft vertragen, want in de stilte komen de meeste antwoorden. Maar verder, no pressure.

LEES OOK: WE WILLEN NIET MEER OMGAAN MET TEGENSLAG, EN DAAR WORDEN WE EXTRA ONGELUKKIG VAN...

Sarah Van Wolputte schreef het boek Viktor en het vuur van uitgeverij STRESSED OUT, het allereerste kinderboek dat stress, burn out en balans uitlegt in kindertaal. Psychiater Prof. Dr. Dirk De Wachter schreef het voorwoord, omdat hij zich schaart achter het belang van dit boek. Het boek kun je hier direct bestellen. Sarah is auteur en moeder van 3 kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *