Waarom bestaat dit nog niet?

Sarah Van Wolputte schrijft over haar ervaringen met stress, burn out en het (her)vinden van balans. Sarah is auteur van het boek ‘Viktor en het vuur’ van uitgeverij STRESSED OUT, het allereerste kinderboek dat stress, burn out en balans uitlegt in kindertaal. Psychiater Prof. Dr. Dirk De Wachter schreef het voorwoord, omdat hij zich schaart achter het belang van dit boek.

02 / 02 / 2020

Eindelijk. Het is er. Ik heb het boek in mijn hand. Viktor en het vuur. Mijn boek. Met dit boek wil ik de wereld wakker schudden. Mijn boek waar ik zo lang naar heb uitgekeken. Waar ik zo hard aan gewerkt heb. Een droom die uitkomt. Zodat ik eindelijk kan tonen aan mijn kinderen én de rest van de wereld, waarom ik dit zo belangrijk vind. Mijn hele moederhart heeft dit gewenst, omdat in tijden van burn out (of welke persoonlijke crisis ook), het zo belangrijk is dat kinderen betrokken worden, zodat ze niet steeds in angst moeten leven of het wel goed komt met mama of papa. Maar evengoed is dit boek voor wie ten volle zijn eigen leven wil leiden in plaats van geleefd te worden.

2015

Ik google en zoek het hele internet af op zoek naar hét boek dat mij én mijn kinderen kan helpen in deze zware periode van burn out. Ik ben een paar weken geleden volledig ingestort. Ik heb geen idee hoe het nu verder moet. Ik maak me ontzettend veel zorgen om mijn kinderen. Zij hebben plotseling een mama die niets meer kan, van de ene op de andere dag. Ik wil hen zo graag uitleggen wat er aan de hand is, ik wil hen geruststellen, maar weet niet hoe. Een boek zou de oplossing kunnen zijn, maar ik vind niets. ‘Hoe is dit mogelijk?’, vraag ik me af. Het thema burn out is ook dan al aanwezig, maar nergens is er lectuur te vinden op kindermaat. Ik vind het onbegrijpelijk en besluit dat ik dat belangrijke boek ga schrijven, in de hoop een lichtpuntje te zijn voor gezinnen in crisis, beginnende met mijn eigen gezin. Ik voel dat ik alleen kan herstellen als mijn kinderen betrokken worden bij het proces, maar vind nergens een therapeut die zich aansluit bij mijn visie.

De visie van De Wachter is exact hoe ik het voel

Tot ik de boeken van Prof. Dr. Dirk De Wachter ontdek. Mijn hart maakt een sprongetje. Zijn visie is exact hoe ik het voel. Hij benadrukt het belang van het ‘contextuele’ als iemand door een crisis gaat. Ik besluit mijn stoute schoenen aan te trekken en stuur hem een mail met het idee om hierover een boek te maken. Ik wacht in spanning af, maar verwacht niet dat hij gaat antwoorden. Hij is zo’n drukbezet man… Maar mijn geduld wordt beloond. Er valt een antwoord in mijn mailbox waar ik enkel van had durven dromen. Hij is opgetogen door mijn voorstel!

Dit boek was er nog niet, dit boek moet er komen

Als ik later nerveus zijn praktijkruimte binnenwandel, blijken zenuwen overbodig: hij is de rustige man die we kennen van de media, maar bovenal is hij een psychiater met meer dan 25 jaar ervaring. Uit ons mooie gesprek komt de prachtige afspraak naar voor dat hij een voorwoord gaat schrijven voor mijn boek. De dankbaarheid die ik voel is met geen woorden te beschrijven. Kon ik eerder nog weleens denken: ‘Ik ben maar een mama die een boek maakt over burn out, nu weet ik: ik ben een ervaringsdeskundige die een steengoed verhaal schreef én de zegen krijgt van een heel wijze man met tonnen ervaring.’ Vanaf nu weet ik het zeker: dit is wat ik vanbinnen altijd al voelde. Dit boek was er nog niet, dit boek moet er komen. Ik verlang er vurig naar om deze belangrijke boodschap de wereld in te sturen, vergeet alsjeblieft de kinderen niet als mama of papa door een crisis gaat. Betrek hen bij het proces, op een manier die bij kinderen past. Zie hen en praat met hen. Ga in verbinding in deze lastige periode en probeer er als gezin doorheen te gaan.

02/02/2020

Eindelijk. Het is er. Ik heb het boek in mijn hand. Viktor en het vuur. Mijn boek. Met dit boek wil ik de wereld wakker schudden. Ik wil laten zien dat we als mens niet alleen op de wereld zijn, maar enkel bestaan in verbinding met de ander. En dat herstel dus ook op deze manier bekeken mag worden. Ik hoop dat dit boek hierbij kan bijdragen, zodat we van een ik-wereld weer naar een wij-wereld kunnen gaan. Zodat wij als mensen gezien mogen worden in alle kwetsbaarheid, en hoe kunnen we dit beter doen dan onze kinderen van jongs af aan te betrekken bij het leven? In goede én slechte tijden. Zodat ze kunnen opgroeien tot volwassenen die alle gevoelens ten volle toelaten. Dit mooie sprookje dat ik schreef, is de ideale manier om op een kindermaat in dialoog te gaan. Ik hoop van harte dat het de wereld mag rondgaan en vertrouwen mag brengen in woonkamers waar het even donker is. Dat het licht mag brengen zodat mensen met vertrouwen naar de toekomst durven kijken. Want wat ik zeker weet is, het komt goed.

Sarah Van Wolputte schreef het boek Viktor en het vuur van uitgeverij STRESSED OUT, het allereerste kinderboek dat stress, burn out en balans uitlegt in kindertaal. Psychiater Prof. Dr. Dirk De Wachter schreef het voorwoord, omdat hij zich schaart achter het belang van dit boek. Het boek kun je hier direct bestellen. Sarah is auteur en moeder van 3 kinderen.

LEES OOK: DIT IS HET ALLEREERSTE KINDERBOEK OVER STRESS, BURN OUT EN BALANS HOUDEN!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *