Jouw levensverhaal: zo leef je vanuit wijsheid

Het leven is een aaneenschakeling van gebeurtenissen. Vanaf de geboorte doe je ervaringen op. Deze ervaringen verwerk je in verhalen die je (jezelf) vertelt tijdens je leven. Helaas zitten in deze verhalen vaak overtuigingen, angsten en denkpatronen verweven. Jouw levensverhaal gaat meestal over het dealen met angsten, vrij willen zijn en willen veranderen. Maar: hoe doe je dat? In deze 3-delige serie laten we je zien hoe jij zelf je verhaal vormgeeft zodat die vóór je werkt in plaats van tegen je.

Lees van deze serie ook deel 1 ‘Houd jij jezelf gevangen?’ en deel 2 ‘Dit is waarom je blijft vastzitten’. 

Compassie betekent dat we meeleven met de ander, dat we begrip voor de ander tonen (of onszelf, in het geval van zelfcompassie). In het vorige deel lieten we je zien hoe je anderen níet helpt, namelijk door idiot compassion te tonen (lees daarover dit deel van de serie). Gelukkig is er ook een andere wijze van compassie, waarmee je een ander, mar ook jezelf kunt helpen.

Je hoeft de ander niet te veranderen, maar kunt wel helderheid geven

Een prachtige uitleg van compassie vind ik; ‘Het vermogen om pijn en liefde tegelijkertijd in je hart te houden.’ Voor mij persoonlijk betekent het; dat je kunt meeleven met de ander en tegelijk liefde kan geven, zodat de ander zijn of haar pijn kan dragen en zelf uit het lijden leert te stappen. Dat is toch wat we willen, dat iemand gelukkig is, vrij kan zijn en de mogelijkheid kan krijgen om te veranderen. Jij hoeft de ander niet te veranderen, maar je kunt wel helpen helderheid te geven als je ziet dat iemand vast zit in een verhaal.

Wise compassion geeft liefdevolle waarheidskadootjes

We kunnen met ‘wise compassion’ iemand helpen. Je gaat dan niet meer mee met de inhoud van het verhaal, dat wat voor de ander zo vertrouwd en veilig voelt. In wise compassion geef je eigenlijk liefdevolle waarheidskadootjes. Het helpt de ander te zien wat er uit het verhaal gehaald is, waar liever niet naar gekeken wordt, waar ze zelf verantwoordelijkheid kunnen nemen. Je zoomt als het ware uit, om het hele plaatje helder te krijgen.

Je hoeft de ander niet te redden, je benoemt alleen wat jij ziet

Immers: ‘A part of knowing yourself is to unknow yourself’ (zie ook deel 1 uit deze serie). Je helpt de ander te zien wat hij of zij misschien niet wil zien of kán zien. In wise compassion is het belangrijk dat je onthoudt dat je de ander niet hoeft te redden en dat jij niet de deskundige bent. Je benoemt alleen wat jij ziet. Het is makkelijker voor jou om het hele plaatje te zien, zodat je de ander helpt om zijn of haar verhaal ook vanuit een ander perspectief te bekijken: waar gaat het werkelijk om? Bij de meeste verhalen speelt een bepaald thema, bijvoorbeeld: verbinding willen, het zoeken naar vrijheid en willen inzetten op verandering.

Kun jij wise compassion toepassen in je eigen verhaal?

Kijk ook eens vanuit die positie naar jouw eigen verhaal, waar kun je wise compassion brengen in jouw verhaal. Wat is er wat je niet wilt zien? Wat laat je weg of vul je juist in? Waar zit groei in plaats van een enorme belemmering? Wat is het wat je éigenlijk wilt? Wat houdt je werkelijk gevangen in patroongedrag? Waar ben je werkelijk bang voor? En wat is jouw ‘beloning’ voor het in stand houden van je patroon? Ga eens van een afstand kijken naar jezelf. Wees eens met aandacht aanwezig bij jezelf. Open je voor dit moment, leef in het hier en nu.

En je zult helderheid krijgen zodat je vrij zult zijn en denken en doen.

Dit is een 3-delige serie. Lees van deze serie ook deel 1 ‘Houd jij jezelf gevangen?’ en deel 2 ‘Dit is waarom je blijft vastzitten’.

Raffie Flasch is registered therapeut/counsellor, gecertificeerd mindfulness trainer en yin yoga teacher en heeft haar eigen praktijk: Anna-R.

Het thema ‘je eigen verhaal opnieuw vormgeven’ speelt een belangrijke rol in het boek ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (meer info HIER), van auteur Maaike Helmer. Hieronder vind je meer informatie.

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis
Meer innerlijke rust krijgen? ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (meer info HIER), van auteur Maaike Helmer, is een heel persoonlijk boek over het vinden van innerlijke rust. ‘Niets’ is o.a. bekend van Vrouw/Telegraaf, ELLE, JAN en Koffietijd. Het boek wordt ‘De Nederlandse Eten, Bidden, Beminnen’ genoemd.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *