Beleef jij echt plezier aan je werk? Het is niet altijd nodig om van baan te wisselen voor meer plezier in je werk. Je kunt ook gebruikt maken van job crafting: je past jouw werk meer aan op jouw persoonlijke sterke kanten en behoeften. Hoe dat werkt? Ik leg het je uit.
Wat is job crafting?
Job crafting houdt in dat je veranderingen in je werk aanbrengt om de verschillende eigenschappen van jouw baan beter te laten aansluiten bij jouw eigen sterke kanten, behoeften en voorkeuren. Je werk wordt hierdoor wat meer betekenisvol en ook wat uitdagender. Dit kan zijn dat je wat taken op je neemt die je normaal eigenlijk niet zou doen of dat je wat taken aan een collega overdraagt die niet echt bij jou passen. Dat betekent niet dat je vanaf nu alleen nog maar taken gaat doen die je leuk vindt. Wel probeer je de taken zo te verdelen dat iedereen zoveel mogelijk taken heeft die aansluiten bij zijn/haar sterke kanten. Misschien doe jij namelijk wel dagelijks taken waar je zo tegen op ziet, terwijl jouw collega van die taak juist hartstikke blij wordt.
Steeds meer bedrijven zijn bereid mee te denken over job crafting
Bij job crafting kun je ook denken aan veranderingen in met welke collega’s jij samenwerkt. Je kunt bijvoorbeeld wat vaker proberen samen te werken met een collega die jou energie geeft. Natuurlijk word je als werknemer al aangenomen voor een specifieke functie. Het is bij veel bedrijven lang zo geweest dat het takenpakket van deze functie vaststaat. Maar bij steeds meer bedrijven heb je als werknemer de mogelijkheid om wat aanpassingen te doen aan dat takenpakket of daar zelf invulling aan te geven. Job crafting blijkt namelijk niet alleen voordelen te hebben voor een werknemers, maar ook voor de organisatie zelf.
Wat zijn de voordelen van job crafting?
Uit onderzoek blijkt dat job crafting positieve effecten heeft op werkstress. Er is aangetoond dat medewerkers die job crafting inzetten een verminderde kans hadden op werkstress en werkgerelateerde burnouts. Dit zorgde er ook voor dat zij beter presteerden op hun werk. Minder stress op het werk zorgt ervoor dat je veerkrachtiger bent, meer tevreden bent en meer initiatief toont. Wanneer het werk beter bij je past ben je gemotiveerder en meer betrokken. Job crafting zorgt voor een vermindering in werkverzuim. Het is dus ook nog eens erg duurzaam. Werk dat aansluit bij je sterke kanten houd je namelijk een stuk langer vol.
Hoe kan ik succesvol ‘sleutelen’ aan mijn baan?
Het is belangrijk dat je je bewust bent van jouw sterke kanten en over jouw wensen in gesprek gaat. Als manager en als werknemer is het belangrijk om te praten over de behoeften die er zijn in het werk. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je alle taken die je vervelend vindt zomaar aan collega’s overdraagt. Of, dat je iets heel graag wilt doen maar er eigenlijk helemaal niet goed in bent. Dan matcht het werk niet met jouw talenten en veroorzaak je alleen maar meer werkstress. Hieronder vind je een aantal manieren om kleine aanpassingen te maken in jouw werk.
1. Breng balans aan in de taken die energie kosten en die energie geven
Maak eerst een lijstje van al jouw werktaken. Beoordeel van iedere taak hoeveel energie deze kost en of die aansluit bij een van jouw sterke kanten. Kijk om je heen of de taken die jou energie kosten overgenomen kunnen worden door collega’s. Het is niet erg om een aantal taken te hebben die vervelend zijn of energie kosten. Het gaat om de balans. Wanneer je heel veel tijd aan deze taken moet besteden, zijn de taken niet in balans voor jou. Mogelijk is een taak die voor jou vervelend is wel heel waardevol voor jouw collega.
2. Bekijk of er nog sterke kanten zijn die je niet gebruikt in je werk
Zou je deze wel graag willen inzetten? Misschien zijn er taken die collega’s doen waar jij erg goed in bent? Vraag eens bij collega’s naar hun taken en kijk of je hierin wat kunt overnemen of helpen. Misschien kun je eens een dagje meelopen op een andere afdeling.
3. Ga op een andere manier samenwerken met collega’s
Moet je veel samenwerken? Kijk dan of je iets minder kunt samenwerken met die collega waarmee het vaak botst en wat vaker met een collega waar jij energie van krijgt. Of misschien wil je überhaupt meer relaties aangaan op het werk zodat je meer sociaal contact hebt. Omring jezelf met motiverende collega’s voor meer energie.
4. Pas de werkomgeving of werktijden aan
Wat werkt voor jou het beste: één vaste werkplek of een afwisselendere werkplek? Je kunt bijvoorbeeld één of twee dagen in de week thuis gaan werken. Of de inrichting van je werkplek wat aanpassen. Denk aan de hoeveelheid daglicht of omgevingsgeluiden. En wat zijn jouw piekmomenten: ben je het meest productief in de ochtend of in de middag? Je kunt aan de hand daarvan wat later of eerder beginnen.
5. Leer anders te kijken naar jouw werk
Onder sommige vervelende taken kom je gewoon niet uit. Een wat andere manier van job crafting is om anders te gaan kijken naar je baan. Dit klinkt misschien gek, maar die kan je veel energie geven. Stel dat je jouw werk helemaal niet als betekenisvol ziet. Je voelt je dan veel minder gemotiveerd om vandaag weer aan de slag te gaan. Als jouw werk waardevol voelt en bijdraagt aan een doel dat je belangrijk vindt, kan dat veel energie geven. Vraag eens aan anderen die jouw taken waardevol vinden waarom ze dat vinden.
Roos Vader is opgeleid in de Positieve Psychologie en Arbeids- en Organisatiepsychologie en kreeg eerder zelf een burn out. Ze doet onderzoek voor de Erasmus Universiteit naar het gebruik van sterke kanten, werkbevlogenheid en prestatie op de werkvloer.
Schrijf je in voor de Minder Stress Mail, dan krijg je regelmatig anti stress tips, unieke content én interessante info als eerste.
LEES DOOR: WERKSTRESS, HOE HERKEN JE HET BIJ JEZELF OF ANDEREN?