Wat is jouw thema dit jaar? Zo bepaal je jouw jaarthema.

Afgelopen week luisterde ik naar de podcast van Merel Lamboo en Paul Veth, ‘Dwarsliggers, de podcast‘. Die heb ik volgens mij al eens eerder genoemd, echt een aanrader. Ze hadden deze keer in verband met de jaarwisseling het thema ‘nieuwjaar’, en stelden daarin een interessante vraag.

Wat is jouw jaarthema?

Een jaarthema is een woord of zin waaraan jij dit jaar jouw jaar min of meer opdraagt, of waar je jouw jaar aan afmeet. En dat kan van alles zijn.

Het mooie van een jaarthema, is dat het je extra houvast geeft, zonder dat het je actief verplicht tot iets. Het is meer een soort ijkpunt, een soort manier van kijken naar je leven. Als je iets doet, kan je je dus afvragen: dient dit mijn jaarthema? Niet dat dat dus altijd móet, dat het je jaarthema dient, maar het is wel een handig middel om koers te bepalen en daar vervolgens op te varen.

Mooi idee dus zo’n thema. Maar hoe bepaal je nou wat jouw jaarthema is?

5 manieren om je jaarthema te bepalen:

1. Feel the vibes

Voel welke energie je krijgt. Welk woord komt bij je op als je denkt aan het aankomende jaar?
Formuleer positief. Het kan echt van alles zijn. Denk: bloei, ontdekken, liefde, zachtheid naar jezelf, verbinding, aarden, het kan echt van alles zijn, als het maar goed voelt.

2. Maak het concreter

Hoe ga je dit woord iets concreter invullen, zijn er dingen die bij je opkomen? Stel je voor dat ‘zachtheid naar jezelf’ jouw jaarthema is. Zijn er al antwoorden die zich aan je opdringen? Wil je bijvoorbeeld dat ene boek kopen of die ene cursus volgen over dit thema? Wil je vaker nee zeggen? Voel je de behoefte om je huis zachter te maken? Breng voor jezelf in kaart waar het hem voor jou in kan zitten. Dan blijft het niet zo in het vage hangen. Het hoeft echter ook weer geen volledig 100-stappen plan te worden.

3. Schrijf dingen op

Schrijf het woord ergens op. Zo vergeet je het nooit. Dat kan op een zichtbare plek, maar ook in een boekje of je agenda. Zodat je het regelmatig even kunt bekijken. Als je wilt, schrijf dan ook de dingen voor jezelf op die je dit jaar wilt ondernemen uit punt 2. Het fijne aan dingen opschrijven, is dat het je meer accountability geeft: je hebt meer het gevoel dat je iets te verantwoorden hebt – naar jezelf – en dat kan stimulerend werken. Iets letterlijk en figuurlijk kunnen afstrepen geeft je daarnaast een gevoel van beloning.

4. Herhaal het woord regelmatig

Gebruik het woord regelmatig in je hoofd. Ben ik nu bezig met mijn jaarthema? Of werk ik het juist tegen?

5. Houd het licht

Maak het niet té zwaar voor jezelf. Het is een tool. Geen wet.

Heb jij een jaarthema? Benieuwd! Je kunt een reactie achterlaten in de comment sectie hieronder.

LEES MEER: HOE JE JE GOEDE VOORNEMENS DIT JAAR NU EENS WEL VOLHOUDT.

Aankomende 2 februari staat er iets GROOTS en unieks te gebeuren bij STRESSED OUT. Een project dat de wereld op zijn kop zal zetten. Als eerste weten wat het is? Schrijf je nu in voor de Minder Stress Mail.  

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Nicole schreef:

    Compassie – met mezelf en anderen, om dit jaar verder te mogen herstellen na een kankerbehandeling. Omdat herstel niet altijd die gehoopte steile curve is, maar veel meer een alle kanten op schietende onvoorspelbare kluwen. Daar ook de opwaartse tendens in zien vergt veel compassie…

  2. Josette schreef:

    Ja ik werk nu al een paar jaar met jaarthema’s en dat werkt super goed.
    Ik kies 1 of 2 woorden, die als soort rode draad door het jaar gaan.
    Dit jaar heb ik Balans en Geduld als thema’s gekozen. Als ik eerste pak ik balans in mijn hormoon-systeem aan: Dus ik drink even geen alcohol en eet weinig suikers om mijn hormoon balans te herstellen. En geduld heb ik heel hard nodig voorde groei van mijn eigen bedrijf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *