Is het écht falen als je sorry zegt na een fout?

Sorry zeggen nadat je iemand hebt gekwetst, een fout hebt gemaakt, is dat falen? Het voelt soms van wel. Is dat wat het zo moeilijk maakt spijt te betuigen over een fout? Het faalgevoel? Coach Krista onderzoekt het.

Sorry seems to be the hardest word. Elton John zong het jaren geleden al. En hij had gelijk. Excuses aanbieden lijkt voor veel mensen een onneembare horde. Want als je sorry zegt, geef je toe dat je fout zat. En daar houden we niet van, fout zitten. We willen liever niet falen. Want falen is zwak. Als je faalt heb je iets verkeerd gedaan. En wie iets verkeerd doet is niet perfect.

Excuses gaan vaak gepaard met wijzen naar de ander

En áls we al excuses aanbieden gaat dat vaak gepaard met een vingerwijzing de andere kant op. ‘Sorry dat ik je gekwetst heb, maar jij deed ook wel heel vervelend…’ Is dat excuus dan nog wel wat waard? Schuif je de schuld dan niet eigenlijk af op een ander? Of, ook heel vaak gehoord: ‘Sorry dat ik je gekwetst heb, maar ik zat nu eenmaal niet lekker in mijn vel.’ Met andere woorden: rot voor je, maar nu weer even terug naar mij.

Het is de moeite waard om je kwetsbaar op te stellen

Het getuigt van enorme kracht als je gewoon kunt zeggen: ‘Sorry. Sorry dat ik je gekwetst heb.’ Met een hele dikke punt erachter. Ook al voelt het misschien eng, je kunt er een gesprek mee openen. Als je een ander al dan niet bedoeld gekwetst hebt kan dat tussen jullie in blijven staan. Het negatieve effect van jouw opmerking is misschien groter dan jij denkt. Ook als het in jouw optiek een grapje was is het verstandig erop terug te komen als je merkt dat het de ander dwars zit. Het is de moeite waard je kwetsbaar op te stellen, zeker als je de relatie goed wilt houden. Sorry zeggen kan heel kwetsbaar voelen. Je geeft daarmee immers toe dat je ‘fout’ zat.
Natuurlijk kan het zo zijn dat een ander jouw excuses niet wil aanvaarden. Dat is pijnlijk, zeker als jij het goed wilt maken. In dat geval weet je: jij hebt je best gedaan, je hebt je open gesteld. Als jouw excuses echt oprecht waren kun je daarna alleen maar hopen dat de ander vroeg of laat bij je terugkomt. Excuses kun je nooit opdringen.

Het is helemaal oké om toe te geven dat je even fout zat

Meestal worden excuses gelukkig gewoon aanvaard. Iedereen maakt wel eens een foutje, dat is niet zo erg. Durf er gewoon op terug te komen, geef toe dat je je hebt vergist, dat je ernaast zat, dat je het niet goed hebt gedaan. Je zult zien dat het verrassend veel deuren kan openen. Met mijn zoons, en dan vooral de oudste van 10, heb ik gesprekken over ‘sorry’ zeggen. Ik leg hem uit dat alleen een gemompeld ‘sorry’ niet volstaat. Ik leg hem uit dat hij de persoon die hij gekwetst heeft (meestal zijn jongere broer, soms mij) even aan moet kijken en zijn sorry moet verklaren. Dat hij erbij zegt waarvóór hij sorry zegt. ‘Sorry, dat ik zo onaardig deed, mam.’ Ik weet niet of het helpt. Maar ik weet wel dat mijn kinderen al van jongs af aan leren dat het helemaal oké is om toe te geven dat je even fout zat. En dan hoop ik dat ze zich later verbaasd zullen afvragen wat die tekst van Elton John nu eigenlijk betekent. (Foto: Timothy Paul Smith/Unsplash)

Krista Hogenboom is coach en Inner Beauty Expert. Ze heeft haar eigen praktijk:steppingup.nl

LEES OOK: MAAK JIJ JE DRUK OM DE VERKEERDE DINGEN?

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *