Ik hoef niet langer ‘flink’ te zijn

Ik liep altijd maar flink te zijn, mijn best te doen, niet op te geven, door te gaan waar ik had moeten stoppen. Ik liep mijn grenzen maar te verleggen, niet boos te zijn, maar braaf te zijn. Ik gaf anderen de toestemming me slecht te laten voelen. Ik liep altijd maar te proberen, om eindelijk eens te mogen horen: het is goed. Het is meer dan goed.

Maar het was nooit goed. Nooit goed. Nooit genoeg. En dan breek je. Stort je in.

‘Zie je wel, je deed niet genoeg je best. Sta op, we gaan je maken. Liefst snel. Je moet weer door. Dat moet gewoon. Iedereen gaat door.’

‘Maar ik kan niet meer.’

‘Dat kan je wel als je maar hard genoeg wil.’

Maar ik wil niet meer.’

‘Niet opgeven, herstel is hard werken. Jezelf onder ogen komen, in de spiegel kijken. Wees een sterke vrouw.’

‘Maar dat was ik al altijd, ik wil niet meer.’

Zelfs in herstellen werd ik een loser. Zelfs daar ging het niet snel genoeg.

Je bent geen vechter, is wat ze me zeiden. Terwijl juist heel mijn leven een strijd was geweest. ‘Je wil het niet hard genoeg.’Jawel,’ zei ik, ‘maar niet wat je me zegt.’

Niemand heeft het recht te bepalen of ik het wel goed genoeg doe

Boosheid tot dat moment. Dat magische moment dat ik besloot dat niemand, maar dan ook níemand het recht had om te bepalen of ik het wel goed genoeg deed. Wel hard genoeg werkte. Want wisten zij veel wat er vanbinnen in me omging? Hoe dom was ik geweest om het leven, míjn leven in handen van anderen te leggen? Ik besloot dat ik juist niets moest en sliep van ‘s morgens tot ‘s avonds. De moeheid van al die jaren ‘niet hard genoeg mijn best te hebben gedaan’… De moeheid van proberen anderen tevreden te stellen. Moe van het draven, moe van het vechten. Tijd om te drijven. Het roepen van anderen te negeren. Je eigen weg te gaan. Je eigen ritme te bepalen. Je eigen lijf te besturen. Je eigen gedachten te maken.

Tijd.

LEES OOK: DIT IS MISSCHIEN WEL DE BELANGRIJKSTE BOODSCHAP DIE JE OOIT ZULT HOREN…

Minder stress ervaren met inzichten en oefeningen die gebaseerd zijn op de meest recente wetenschappelijke inzichten? We bieden nu de Online Masterclass ‘Effectief omgaan met stress’ aan, gebaseerd op recente kennis uit de psychologie, fysiologie en neurologie. In 7 weken ontdek je wat je ander kunt doen om stress te herkennen, voorkomen en op te lossen. Meer informatie vind je HIER.

Sarah Van Wolputte schreef het boek Viktor en het vuur, stress, burn out en balans in kindertaal van uitgeverij STRESSED OUT, een sprookje, en het allereerste kinderboek dat stress, burn out en balans uitlegt op kinderniveau en kinderen helpt om te gaan met de lastigheden van het leven. Psychiater Prof. Dr. Dirk De Wachter schreef het voorwoord, omdat hij zich schaart achter het belang van dit boek. Het boek kun je hier direct bestellen. Sarah is auteur en moeder van 3 kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *