Ik ga op vakantie met een burn out en ik neem mee… (ook voor reisgenoten)

Toen ik op vakantie ging met mijn burn out, was dat voor mij alles behalve een ontspannende aangelegenheid. En hoewel ik wist dat het op dat moment het beste was, leverde het ook veel stress op. Laat dit artikel vooral ook aan anderen lezen met wie je op vakantie bent, dan begrijpen ze je wat beter: dat scheelt een hoop!

1. Ik ben de hele tijd bang dat ik niet genoeg tot rust zal komen

Toen ik tijdens mijn burn out op vakantie ging, zette ik ontzettend veel druk op ‘uitrusten’. Daardoor lukte het júist niet om te relaxen. Sterker nog, ik was niets anders aan het doen dan me afvragen: kom ik dan nú tot rust? Nú dan?

2. Ontspannen? Hoe moet dat?

Zó frustrerend. Maar verbaas je dus niet als dit jou (of je reisgenoot met een burn out) overkomt. De rek is er echt even uit en dat heeft tijd nodig. Dat betekent niet dat de vakantie niet zinnig is, integendeel. Ben jij degene met de burn out, realiseer je dan dat je vakantie niet perfect is, maar dit ook niet hóeft te zijn. Echt niet. Dit jaar niet. Want dat geeft alleen maar extra druk.

3. Ik voel me schuldig

Op vakantie met een burn out was voor mij eigenlijk een continu me schuldig voelen. Naar mijn reisgenoten, omdat ik niet een leuke reisgenoot was, naar mezelf, omdat ik wist dat ik tot rust moest komen, maar me dat niet lukte. En over het geld dat het kostte om op reis te gaan: want als ík er weinig aan had en mijn reisgenoten ook niet, was het dan niet zonde? (Antwoord: nee! Vakantie is belangrijk, óók als je een burn out hebt)

4. Ik ben opgejaagd wild

Tijdens mijn vakantie was ik nog niet zo lang bezig met mijn re-integratie. Ik weet wel dat ik toestemming moest hebben om weg te mogen. En ik merkte dat ik me daardoor enorm opgejaagd en paranoïde ging voelen. Alsof mijn vakantie het wel op móest lossen, die burn out. Dat kan natuurlijk helemaal niet…

5. Ook op vakantie zijn veel prikkels me te veel

Ik had op de één of andere manier gehoopt dat ik tijdens mijn vakantie iets beter tegen prikkels zou kunnen. Het tegendeel was het geval. De tsjirpende krekels, roepende kinderen, de muziek, het werd me regelmatig allemaal even te veel. Het was fijn dat ik me af en toe kon terugtrekken. Ik raad je dan ook aan je behoeften te (blijven) communiceren met je reisgenoten. Of laat ze deze tekst lezen. Dat helpt ook!

Maaike Helmer is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant). Binnenkort volgen e-courses en Masterclasses om zelf meer innerlijke rust in je leven te krijgen. Schrijf je in voor de Minder Stress Mail, dan houden we je op de hoogte.

LEES OOK: IK HEB EEN BURN OUT GEHAD EN IK BEN FOKKING STERK!

 

Help stressedout.nl en doneer nu!

Waardeer je de artikelen van stressedout.nl? Door je te abonneren met een vast bedrag per maand (dat kan al voor de prijs van een ijsje) of door te doneren, zorg je ervoor dat stressedout.nl kan blijven bestaan.

Abonneer, doneer, daarmee laat je je waardering zien.

Doneer nu!