Ik heb vakantie met een burn out en ik neem mee… (ook voor partners en vrienden)

Toen ik op vakantie had tijdens mijn burn out, was dat voor mij alles behalve een ontspannende aangelegenheid. En hoewel ik wist dat het op dat moment het beste was, leverde het ook veel stress op. Laat dit artikel vooral ook aan anderen lezen met wie je je vakantie doorbrengt, dan begrijpen ze je wat beter: dat scheelt een hoop!

1. Ik ben de hele tijd bang dat ik niet genoeg tot rust zal komen

Toen ik tijdens mijn burn out op vakantie had, zette ik ontzettend veel druk op ‘uitrusten’. Daardoor lukte het júist niet om te relaxen. Sterker nog, ik was niets anders aan het doen dan me afvragen: kom ik dan nú tot rust? Nú dan?

2. Ontspannen? Hoe moet dat?

Zó frustrerend. Maar verbaas je dus niet als dit jou (of je vakantiegenoot met een burn out) overkomt. De rek is er echt even uit en dat heeft tijd nodig. Dat betekent niet dat de vakantie niet zinnig is, integendeel. Ben jij degene met de burn out, realiseer je dan dat je vakantie niet perfect is, maar dit ook niet hóeft te zijn. Echt niet. Dit jaar niet. Want dat geeft alleen maar extra druk.

3. Ik voel me schuldig

Vakantie met een burn out was voor mij eigenlijk een continu me schuldig voelen. Naar de mensen met wie ik was, omdat ik niet een leuk gezelschap was, naar mezelf, omdat ik wist dat ik tot rust moest komen, maar me dat niet lukte.

4. Ik ben opgejaagd wild

Tijdens mijn vakantie was ik nog niet zo lang bezig met mijn re-integratie (hier alles over re-integratie bij burn out). Ik weet wel dat ik toestemming moest hebben om weg te mogen, ik ging dat jaar namelijk op vakantie. En ik merkte dat ik me daardoor enorm opgejaagd en paranoïde ging voelen. Alsof mijn vakantie het wel op móest lossen, die burn out. Dat kan natuurlijk helemaal niet…

5. Ook op vakantie zijn veel prikkels me te veel

Ik had op de één of andere manier gehoopt dat ik tijdens mijn vakantie iets beter tegen prikkels zou kunnen. Het tegendeel was het geval. De tsjirpende krekels, roepende kinderen, de muziek, het werd me regelmatig allemaal even te veel. Het was fijn dat ik me af en toe kon terugtrekken. Ik raad je dan ook aan je behoeften te (blijven) communiceren met je reisgenoten. Of laat ze deze tekst lezen. Dat helpt ook!

LEES OOK: IK HEB EEN BURN OUT GEHAD EN IK BEN FOKKING STERK!

Maaike Helmer is is als stress-expert bekend van o.a. Koffietijd en Jan Magazine. Ze is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant). In dit boek komt digitale gezondheid ook uitgebreid aan de orde. 

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis
Meer innerlijke rust krijgen? ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (meer info HIER), van auteur Maaike Helmer, is een heel persoonlijk boek over het vinden van innerlijke rust. ‘Niets’ is o.a. bekend van Vrouw/Telegraaf, ELLE, JAN en Koffietijd. Het boek wordt ‘De Nederlandse Eten, Bidden, Beminnen’ genoemd.

 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist