Ik ben 40! Deze 9 x levenslessen had ik eerder willen weten

Vandaag word ik 40 jaar! En dit zijn een aantal levenslessen die ik in de tussentijd heb geleerd. Ik wil ze graag met je delen en hoop dat jij ze ook verder deelt, want hoe meer mensen dit vóór hun veertigste weten, hoe beter.

1. Je lijdt het meest onder het lijden dat je vreest

Hoe vaak ik wel niet ontzettend liep te piekeren over iets wat uiteindelijk tóch niet gebeurde. Of iets maar niet ondernam uit angst dat het zou mislukken… Als ik voor elke keer tien cent had gekregen, was ik nu rijk geweest. Echt. Ik raad iedereen aan om weliswaar goed voorbereid te werk te gaan, maar toch vooral niet je tijd te verdoen met gepieker en gedoe. Cross that bridge when you get there.

LEES OOK: ZIE JIJ OOK ALTIJD BEREN OP DE WEG? DIT KUN JE ERVAN LEREN!

2. Dat je er morgen nog bent, is geen gegeven

We gaan er te makkelijk vanuit dat er morgen weer een dag is. Als ik iets rond deze leeftijd wel heb ervaren, is dat dit helemaal geen gegeven is: dat je er morgen nog bent. Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat mensen je gaan ontvallen. In de laatste jaren ben ik ook wat vrienden kwijtgeraakt en dan besef je je opeens hoe kwetsbaar het leven is. Ik denk elke dag: wat fijn dat ik er vandaag nog ben! Klinkt misschien pathetisch, maar ik meen het.

3. Zeg tegen dierbaren dat je van ze houdt

Volgend op mijn vorige punt: zeg tegen de mensen om wie je geeft dát je om ze geeft. Dit heb ik geleerd toen een vriend van me overleed; pas toen hij stervende was, durfden we vriendschappelijke genegenheid expliciet te benoemen. Ga er niet vanuit dat mensen wel weten hoe veel je van ze houdt. Elk mens vindt het fijn dit te horen, vindt het fijn te weten dat hij gewaardeerd wordt.

4. Geniet ook van de kleine dingen

We staren ons zo vaak blind op de GROTE MOMENTEN. Maar juist bijvoorbeeld de glimlach van je dochter op een lentedag bij de kinderboerderij, daar zit ontzettend veel geluk in. GROOTgeluk, zoals Ellemijn Veldhuijzen van Zanten het zo mooi zegt. Dat soort momenten worden schromelijk onderschat.

5. Lach (en dat mag veel, vaak en hard)

Want dat zijn de momenten die je je later herinnert. Laugh while you still have teeth. And even when you don’t.

6. Leef jóuw leven

Lang heb ik gedacht dat ik in een bepaald ‘malletje’ moest passen, een vorm. Ik dacht bijvoorbeeld dat je een vaste baan bij een werkgever moest hebben en zag de creatieve verbindingen die mijn hoofd continu op allerlei gebieden legde vooral als onhandig. Tot ik erachter kwam dat juist mijn individuele kwaliteiten (die ik eerder als tekortkomingen zag) me uniek maakten en me juist verder konden helpen. Daardoor doe ik wat ik nu doe en ben ik héél blij met mijn leven. Durf individueel te denken.

7. Nee zeggen tegen een ander, is soms ja zeggen tegen jezelf

Déze les heeft me bij mij toch een partij lang geduurd om te leren! Ik vond het vroeger heel moeilijk om nee te zeggen tegen anderen, omdat ik bang was dat ze me dan misschien niet meer aardig zouden vinden. Ik was een rasechte people pleaser. Het duurde een enorme tijd en een burn out tot ik erachter kwam dat het voor anderen soms ook vooral handig was dat ik altijd ja zei op van alles. Tegenwoordig realiseer ik me dat nee zeggen tegen een ander soms gewoon betekent dat ik ja zeg tegen mezelf. Me realiseren dat mijn eigen behoeften óók belangrijk zijn, maakte een wereld van verschil.

LEES OOK: NEE ZEGGEN MOEILIJK? MET DEZE TIPS LUKT HET JE WEL!

8. Durf te kiezen

Werken in een baan die niet (meer) bij je past, in een relatie blijven die niet (meer) voor je werkt, durf te kiezen voor wat jou op de lange termijn gelukkig maakt. Maar al te vaak blijven we zo ongeveer eeuwig hangen in een situatie omdat we denken dat we er toch niets aan kunnen veranderen. Leer te onderscheiden wanneer het geen zin meer heeft erin te blijven investeren. Dan wil ik weer terugkomen op punt 2: dat je er morgen nog bent is namelijk geen gegeven.

9. Accepteer dat af en toe ongelukkig zijn nu eenmaal bij het leven hoort

Dit punt lijkt in tegenspraak met het vorige punt, maar dat is het beslist niet. Je moet gaan voor je geluk, maar probeer alsjeblieft ook te accepteren dat het leven niet één grote happy camping trip is. Tegenslagen en moeizaamheid horen er soms gewoon bij. De kunst is te leren zien wanneer het zin heeft en wanneer je trekt aan een dood paard. Ik kan me best druk maken om de gelukscultus die tegenwoordig heerst. Je zal er maar in opgroeien, zoals veel millenials dat doen. Het leven ís nu eenmaal niet perfect of eerlijk en het is gezond je dat te realiseren. En verder: geniet, adem, leef!

LEES OOK: DEZE 5 x EMOTIONELE GEWOONTEN MOET JE JEZELF NU AFLEREN, ZE ONDERMIJNEN JE GELUK!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist