Houd jij vast aan controle, terwijl je beter kunt loslaten?

Controle komt van het Latijnse ‘contra rotulus’, letterlijk: het wiel tegenhouden. Klinkt in het Latijns toch mooier. Maar het betekent dus het tegenhouden van het draaien van het wiel.  

Feitelijk is alles in beweging

En dat is nou precies wat er gebeurt als je ergens controle over wil hebben. Want feitelijk is alles in de natuur in beweging. Vanaf het moment dat je er controle over gaat uitvoeren zet je de beweging vast. Daarmee ga je tegen de natuur in.

Controle geeft ons een gevoel van veiligheid

En als er iets niet goed werkt, is het om tegen de natuur in te gaan. Wil jij persoonlijk groeien? Dan is het slim om de wetten van de natuur te volgen en alles te laten stromen. Zeer lastig, want controle geeft ons een gevoel van veiligheid. Echter geeft controle je eigenlijk iets heel anders.

Het is meebewegen met de natuur

Controle geeft je afhankelijkheid. Afhankelijk van dat wat je vasthoudt. Want als je het loslaat komt het opeens in beweging. En beweging geeft onzekerheid. Al kunnen we sommige bewegingen aardig goed voorspellen. Ga je meer bewegen, dan gaat je conditie erop vooruit. Dat zou je een vorm van controle kunnen noemen. Het is echter meebewegen met de natuur.

Zie het als een auto

Meebewegen met de natuur doe je door een groeiplan voor jezelf uit te stippelen. Je beweegt dan vrij binnen de kaders van je plan. Kaders geven je vrijheid, groei en (zelf)vertrouwen. Zie het als een auto. Een auto die stilstaat gaat uiteindelijk kapot. Een auto die wordt vastgehouden waarbij het gaspedaal wordt ingedrukt zal beginnen te schudden en trillen, de banden zullen gaan draaien en slippen, er ontstaat veel wrijving totdat hij niet meer te houden is. Dan schiet hij oncontroleerbaar los in een willekeurige richting. Hij is onbestuurbaar op zo’n moment omdat er veel teveel kracht in een keer vrijkomt.

Dat gebeurt ook wanneer jij de controle vast blijft houden en niet durft los te laten. Wat wil er in jou in beweging komen? Welk groeiplan kun je daarvoor uitstippelen? Bedenk een proces (ritme, routine) om aan dat plan te voldoen.

Paul Veth is coach en hypnotherapeut. Door iemand in een hypnotische staat te brengen, helpt hij mensen oude patronen naar nieuwe gezonde patronen herprogrammeren. Op zijn site zie je wat hij voor je kan betekenen. Paul is ook maker van De Patronus podcast. 

Stress, angstklachten of een burn out? Doe de Online Masterclass ‘Effectief omgaan met stress’, gebaseerd op de meest recente inzichten uit de psychologie, fysiologie en neurologie.  In 7 weken leer je stress te herkennen, voorkomen én op te lossen. Met oefeningen die wetenschappelijk bewezen zijn, écht helpen en een handig digitaal werkboek.

Veel werkgevers vergoeden deze Online Masterclass, omdat hij valt onder persoonlijke ontwikkeling en stressreductie, vraag bij je werkgever naar de mogelijkheden! Meer informatie over deze Online Masterclass vind je HIER.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *