Hoe patronen uit je jeugd je nu onbewust gevangen houden

Veel van jouw gedachten worden gestuurd door emotionele patronen, ervaringen en overtuigingen. Vaak zijn dat oude emoties die zich in je hebben vastgezet. Je blijft dan eigenlijk herhalen waarvan je allang weet dat het je niet meer dient, alleen lijkt het anders omdat de buitenwereld anders is.

Allemaal houden we aan onze jeugd patronen en gedragingen over die ons tóen hebben geholpen om te overleven. Je houdt je bijvoorbeeld altijd in omdat je omgeving je het gevoel gaf dat je dan ‘braaf’ was, moet juist altijd de grootste zijn omdat je het idee hebt gekregen dat je maar beter verstandig kunt zijn, bent een pleaser omdat je niemand wilt teleurstellen en je altijd geprezen werd om je meegaandheid. Maar die patronen en gedragingen zijn we blijven gebruiken, omdat het is wat we kennen en waarvan we denken dat, omdat het ons tóen heeft geholpen, het nu ook weer zal helpen. Het zijn ingesleten coping strategieën (als je meer wilt weten welke coping strategieën jou niet helpen en hoe je die oplost, volg dan hier de Online Masterclass ‘Effectief omgaan met stress’ online!, red.)

Helpt dit me echt of zit ik in oude patronen te denken?

Wanneer je jezelf vaker ‘in het moment zet’, door mindfulness toe te passen bijvoorbeeld, kun je veel beter opmerken wat er gebeurt in jouw hoofd. Je kunt je dan gaan afvragen: Helpt dit me nu echt of zit ik in oude patronen te denken? Doe ik dit en denk ik dit omdat ik het nu eenmaal zou gewend ben? Kan dit anders? Heb ik een keuze? Het antwoord op die laatste vraag is: ja. Want een keuze heb je altijd. Het vereist alleen dat je even úit je patroon stapt en het geheel bekijkt. En wegdoet wat je niet meer nodig hebt.

Je hersenen zijn soms een computer die vol staat met oude bestanden

Stel je eens een computer voor die volstaat met oude bestanden. Bestanden van vroeger, die je eigenlijk niet meer nodig hebt, omdat de informatie niet meer up to date is. Deze bestanden staan allemaal open. Wat doet dat met de computer? Het vertraagt de boel. Bovendien raakt de harde schijf steeds verder vol én is de kans groter dat je de verkeerde bestanden opent en met verkeerde informatie gaat werken.

Kortom: het is belangrijk om – overdrachtelijk – soms even naar je eigen harde schijf te kijken. Hoeveel oude bestanden heb jij op jouw ‘computer’ staan? Wat zouden al deze oude gedachten, patronen, overtuigingen met jou doen wanneer je ze open laat staan en keer op keer daar jouw gedrag door laat bepalen? En wat zou er gebeuren als je de boel eens flink opschoont?

Heb jij last van stress, of een burn out? Voor een adequate behandeling van stress – helpt bij burn out herstel, doe je de Online Masterclass ‘Effectief omgaan met stress’, gebaseerd op de meest recente inzichten uit de psychologie, fysiologie en neurologie en gemaakt door psycholoog Roos Vader. In 7 weken ontdek je wat je kunt doen om stress te herkennen, voorkomen én op te lossen. Met oefeningen die wetenschappelijk bewezen zijn, écht helpen en een handig digitaal werkboek. Meer informatie vind je HIER.

Raffie Flasch is registered therapeut/counsellor, gecertificeerd mindfulness trainer en yin yoga teacher en heeft haar eigen praktijk: Anna-R.

LEES OOK: ALTIJD GEWOON JEZELF ZIJN, KAN DAT WEL?

Help stressedout.nl en doneer nu!

Waardeer je de artikelen van stressedout.nl? Door je te abonneren met een vast bedrag per maand (dat kan al voor de prijs van een ijsje) of door te doneren, zorg je ervoor dat stressedout.nl kan blijven bestaan.

Abonneer, doneer, daarmee laat je je waardering zien.

Doneer nu!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *