Maak jij vaak dezelfde ‘fouten’ voor je gevoel? Je laat bijvoorbeeld over je heen lopen, gaat relaties met de verkeerde mensen aan of kunt je grenzen niet aangeven. Veel van jouw gedachten en handelingen worden gestuurd door emotionele patronen, ervaringen en overtuigingen. Vaak zijn dat oude emoties, die zich in je hebben vastgezet. Je blijft dan eigenlijk herhalen waarvan je allang weet dat het je niet meer dient… Hoe herken je dat en wat doe je eraan?
Allemaal houden we aan onze jeugd patronen en gedragingen over die ons tóen hebben geholpen om te overleven. Je houdt je bijvoorbeeld altijd in omdat je omgeving je het gevoel gaf dat je dan ‘braaf’ was, moet juist altijd de grootste zijn omdat je het idee hebt gekregen dat je maar beter verstandig kunt zijn, bent een pleaser omdat je niemand wilt teleurstellen en je altijd geprezen werd om je meegaandheid. Maar die patronen en gedragingen zijn we blijven gebruiken, omdat het is wat we kennen. En omdat we denken dat wat ons tóen geholpen heeft, ons weer zal helpen. Het zijn onze vaste copingstrategiën (Als jij meer wilt weten over verkeerde copingmechanismen en hoe je die aanpakt , volg dan onze Online Masterclass ‘Effectief omgaan met stress’, red.) .
Helpt dit me echt of zit ik in oude patronen te denken?
Wanneer je jezelf vaker ‘in het moment zet’, door mindfulness toe te passen bijvoorbeeld, kun je veel beter opmerken wat er gebeurt in jouw hoofd. Je kunt je dan gaan afvragen: Helpt dit me nu echt of zit ik in oude patronen te denken? Doe ik dit en denk ik dit omdat ik het nu eenmaal zou gewend ben? Kan dit anders? Heb ik een keuze? Het antwoord op die laatste vraag is: ja. Want een keuze heb je altijd. Het vereist alleen dat je even úit je patroon stapt en het geheel bekijkt. En wegdoet wat je niet meer nodig hebt.
Je hersenen zijn soms een computer die vol staat met oude bestanden
Stel je eens een computer voor die volstaat met oude bestanden. Bestanden van vroeger, die je eigenlijk niet meer nodig hebt, omdat de informatie niet meer up to date is. Deze bestanden staan allemaal open. Wat doet dat met de computer? Het vertraagt de boel. Bovendien raakt de harde schijf steeds verder vol én is de kans groter dat je de verkeerde bestanden opent en met verkeerde informatie gaat werken.
Kortom: het is belangrijk om – overdrachtelijk – soms even naar je eigen harde schijf te kijken. Hoeveel oude bestanden heb jij op jouw ‘computer’ staan? Wat zouden al deze oude gedachten, patronen, overtuigingen met jou doen wanneer je ze open laat staan en keer op keer daar jouw gedrag door laat bepalen? En wat zou er gebeuren als je de boel eens flink opschoont?
Raffie Flasch is registered therapeut/counsellor, gecertificeerd mindfulness trainer en yin yoga teacher en heeft haar eigen praktijk: Anna-R.
LEES OOK: ALTIJD GEWOON JEZELF ZIJN, KAN DAT WEL?