Hoe je beter voor jezelf kunt zorgen

Goed voor jezelf zorgen. Het is verdomde moeilijk soms. Hoe zit dat en hoe zorg je tóch goed voor jezelf? Coach Krista legt het uit.

Iedereen die wel eens heeft gevlogen weet het; in geval van nood zorg je eerst dat je zelf een zuurstofmasker opzet, voordat je anderen daarbij helpt. En dat vinden we allemaal heel normaal. Niemand heeft er immers wat aan je als je in ademnood verkeert. En toch lijkt het in het dagelijks leven voor veel mensen erg moeilijk eerst goed voor zichzelf te zorgen. Er zijn immers zo veel zaken die je aandacht vragen; je collega’s rekenen op je, je ouders hebben hulp nodig, je vrienden willen gezelschap, je kinderen vragen aandacht, je hebt een strakke deadline voor die ene grote klus, en als je klaar bent met dat alles, dan ben je zó moe dat je geen energie meer hebt om nog met jezelf bezig te zijn. En, hé, slapen is ook voor jezelf zorgen… Toch?

Soms blijf je loyaal aan anderen, ten koste van jezelf

Een tijd geleden sprak ik H. Hij was bezig aan een opdracht waar hij helemaal niet gelukkig van werd. De sfeer in het team waarmee hij werkte was erg negatief en hij voelde zich iedere dag al uitgeput nog vóór de dag goed en wel begonnen was. Zijn energievoorraad ging veel harder leeg dan hij werd aangevuld en hij had het gevoel dat hij hard afstevende op een burn out. De opdracht zou op zijn vroegst pas over een half jaar zijn afgerond. Hij wilde eigenlijk wel stoppen, maar… ‘Ik kan het team toch niet in de steek laten?’ H. koos er – min of meer bewust – voor loyaal te blijven aan het team, ten koste van zichzelf. Hij zette, om even in de beeldspraak van het vliegtuig te blijven, bij alle passagiers een zuurstofmasker op, en vergat zichzelf in het proces.

Egoïsme is iets heel anders dan goed voor jezelf zorgen

Niemand heeft wat aan je als je niet voor jezelf zorgt. Hoe nobel het ook lijkt, jezelf opofferen voor een ander is echt onverstandig. ‘Maar, alleen maar aan mezelf denken, dat is toch egoïstisch?’ Dat klopt. Volgens van Dale is egoïsme de levenshouding van iemand die voortdurend het eigen belang en eigen welzijn op het oog heeft, dit staat gelijk aan zelfzucht en eigenbaat. Hierbij gaat jouw houding ten koste van anderen en houd je met hen geen rekening. Egoïsme is echter iets heel anders dan goed voor jezelf zorgen. Sterker nog; door goed voor jezelf te zorgen bewijs je ook anderen een dienst. Wat hebben de mensen om je heen eraan als jij maar op halve kracht functioneert omdat je je voortdurend opgebrand voelt? Je bent veel meer van waarde als je je energiek voelt, je bent dan veel productiever en creatiever. Dat staat nog los van het feit dat anderen ook een mooi graantje meepikken van het enthousiasme en de levenslust die je dan uitstraalt.

Vraag jezelf regelmatig: wat heb ik nu nodig?

H. besloot ter plaatse dat hij zou stoppen met de opdracht die hem zoveel energie kostte. Zodra hij dat uitsprak zag ik voor het eerst tijdens het gesprek een glimlach op zijn gezicht verschijnen. H. koos voor zichzelf. Hoe doe je dat nu; dat ‘voor jezelf zorgen’? Luister naar jezelf. Stel jezelf oprecht de vraag: ‘wat heb ik nodig?’ En geef gehoor aan dat antwoord. Oké, als dat antwoord ‘een heel lange vakantie’ is, kan dat wat ingewikkeld worden. Die lange vakantie, die zit er voorlopig misschien in, maar wat kan er wél? Waaróm wil je op vakantie? Voor de rust? Creëer die dan. Daar heb je echt geen vakantie voor nodig. Maak na je werk een wandeling, ga een middag naar de sauna, of boek een weekendje Terschelling. Heb je het gevoel dat je lichaam wel een oppepper kan gebruiken? Ga dan op de fiets naar je werk in plaats van met de auto, ga op de terugweg langs de sportschool of ga gewoon gezonder eten. Heb je behoefte aan meer sociaal contact? Bel dan die vriend die je al maanden niet gesproken hebt en maak een afspraak voor een kop koffie of een biertje in de kroeg.

Zorgen voor jezelf is echt niet ingewikkeld. Je moet Het Gewoon Doen.
(Foto: Kevin Laminto/Unsplash)

Krista Hogenboom is coach en Inner Beauty Expert. Ze heeft haar eigen praktijk: steppingup.nl

LEES OOK: SOMS IS AAN JEZELF DENKEN HET ALLERBESTE WAT JE KUNT DOEN.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *