Hoe een goed ochtendritueel stress uit je dag haalt

Een ochtendritueel is een enorm goede manier om je dag mee te beginnen. Het zorgt voor een gevoel van verbondenheid, rust én minder stress.

Al eerder schreef ik op 365dagensuccesvol over de rust die in rituelen kan huizen. Ikzelf hecht enorm veel waarde aan mijn ochtendritueel. Dat van mij is redelijk uitgebreid. Elke ochtend sta ik rond halfzeven op, laat in alle rust de hond uit (vaak zelfs gewoon in mijn pyjama, die is vrij onopvallend). Dan ben ik meteen goed wakker, door de frisse buitenlucht bij ons, hier in de polders. Het kost me weleens wat energie me ertoe te zetten de deur uit te stappen, maar zodra ik diep ademhaal en het gras om de hoek ruik, ben ik supergelukkig.

Heerlijk, om elke dag in verbondenheid te beginnen

Heb ik de hond uitgelaten, dan kruip ik weer terug in bed. Maar niet nadat ik eerst een kopje koffie heb gezet voor mijn lief en mezelf en een ontbijtje heb gemaakt voor onze dochter. Zodra zij hoort dat ik naar boven kom, duikt ze in ons grote bed en zo nemen we met zijn drietjes rustig onze dromen van vannacht, onze dag, of waar-we-dan -ook-maar-zin-hebben-om-over-te-praten door. Soms zijn we alle drie gezellig aan het lezen, hoe dan ook: de dag starten we gezamenlijk. En dat is een heerlijk gevoel. Ik vind het heerlijk en belangrijk om elke dag in verbondenheid met mijn gezin en mezelf te beginnen. Sinds we dit ochtendritueel hebben, echt al een behoorlijk aantal jaren trouwens, merk ik dat ik rustiger ben, omdat die rust aan het begin van de ochtend doortrekt naar de rest van de dag.

1. Het helpt tegen stress

Een ochtendritueel geeft je een moment dat echt ván jou, vóór jou is en dat verlaagt je stresslevels. Omdat je jezelf laat zien dat je die aandacht waard bent, zorgt dat er weer voor dat je de rest van de dag bewustere keuzes maakt die goed zijn voor jou.

2. Het bouwt rust in

Als je elke ochtend hetzelfde ritueel hebt, of in elk geval een vergelijkbaar ritueel, geeft dat rust. Je weet wat je kunt verwachten. Bovendien heb je al aan het begin van je werkdag een rustmoment ingebouwd: beter kun je de dag niet starten.

3. Een ochtendritueel zorgt voor een beter humeur

Als je weet dat je gezellig koffie gaat drinken of uitgebreid in bad gaat, heb je meteen al een beter humeur als je wakker wordt.

4. Het neemt de haast uit je ochtend

Ben jij zo iemand die zijn wekker uit ramt en rennend met het ene been in een broekspijp je ochtend in struikelt? Eerder opstaan voor je ochtendritueel loont écht. Het neemt meteen al de haast eruit en daardoor heb en houd je een beter overzicht.

5. Je hebt een mooi moment om aan terug te denken

Ik denk vaak gedurende mijn werkdag terug aan mijn ochtendritueel van die ochtend en glimlach. Het is als een vakantieherinnering, maar dan gewoon elke dag, hoe heerlijk is dat!

6. Je kijkt uit naar de volgende dag

Serieus ga ik élke avond slapen met de gedachte dat ik zin heb in het ochtendritueel van de volgende dag. Ik ga met een glimlach slapen en dat is zo waardevol, dat gun ik iedereen. (Foto: Jan Zhukov/Unsplash)

LEES OOK: WAAROM VOORTAAN VROEGER OPSTAAN ECHT EEN HEEL GOED IDEE IS…

 

Dit najaar komt het boek ‘NIETS’ uit. Geschreven door STRESSED OUT founder Maaike Helmer en verkrijgbaar via stressedout.nl, bol.com en alle bekende boekwinkels. ‘NIETS’ gaat over die momenten waar we nooit bij stilstaan, maar die de sleutel kunnen zijn tot innerlijke rust. Gebaseerd op inzichten uit een eeuwenoude Japanse filosofie en eigen ervaringen neemt Maaike je mee in haar zoektocht naar innerlijke rust en hoe zij deze nu in haar leven toepast.

Bericht ontvangen als ‘NIETS’ verkrijgbaar is? Laat via het contactformulier je gegevens achter o.v.v. ‘NIETS’. (p.s. natuurlijk bewaren we je gegevens alleen om je op de hoogte te houden van de verschijningsdatum van ‘NIETS’)

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist