Het is oké als je het even niet meer weet

In deze tijden waarop je altijd overal íeders leven kunt checken, is het not done om te zeggen dat je het even niet meer weet. Daarom zegt Demi het nu wél hardop: ik weet het gewoon even niet meer.

We leven op dit moment in een wereld waarin het lijkt alsof (bijna) alle informatie die we zouden willen tot onze beschikking is, zo ook informatie over andermans leven. We hoeven slechts een naam in te tikken op Facebook of Instagram en we zien dat de buurjongen nog maar één tentamen moet halen voor zijn masterdiploma, welk nieuw yogapakje de ex van je vriend heeft gekocht of hoe een vriendin van je beste vriendin met haaien zwemt in Australië. Daarnaast delen mensen vaak zowel online als offline de grote en kleine hoogtepunten die zij meemaken in hun dagelijkse leven zoals een nieuwe baan, een nieuwe studie, een nieuwe woonplaats of relatie.

Er schuilt een keerzijde aan de toegang tot al die informatie van anderen

Natuurlijk is het leuk om te zien en te horen wat anderen uitspoken. Zo haal ik er inspiratie uit en kom ik met regelmaat tot nieuwe inzichten door gesprekken, geschreven woorden of prachtige foto’s van anderen. Alleen schuilt er ook een keerzijde achter de toegang tot al deze kennis. 

Namelijk: vergelijken. Zeker wanneer je op een punt bent in je leven dat je even niet weet; welke richting je op wilt, hoe je je voelt of hoe je verder wil bewegen, kan vergelijken met anderen een enorme druk geven of zelfs voelen als falen. Misschien lijkt het alsof iedereen om je heen alles wél zo goed lijkt te weten, alles op orde lijkt te hebben en er geen twijfels bestaan in levens van anderen. Het kan dan voelen alsof je achterloopt, het niet bij kan benen en nog harder moet rennen om achter antwoorden op je vragen te komen.

‘Ik weet het niet’ verwijderde ik uit mijn vocabulaire

Voor mij maakte dit een lange tijd dat ik de woorden ‘ik weet het niet’ verwijderde uit mijn vocabulaire, gevangen door onzekerheid en schaamte alsof het een scheldwoord was, dat te heftig was om uit te spreken. 

Alleen nu, hier op dit moment – weet ik het even niet. Echt niet. En ik zeg het. Hardop. Ik wacht, maar er gebeurt niets ergs. Ik probeer mij zeker te voelen in de onzekerheid van het niet weten. Ik hoef het nu even niet te weten van mijzelf. Ik hoef nu even niet te weten welke nieuwe stap ik ga zetten in mijn carrière, ik hoef nu even niet te weten in welke woonplaats ik wil wonen, ik hoef geen woorden te geven aan hoe ik mij voel en ik hoef nu even niet te weten wat ik vanavond ga eten. Deze gedachten maakt me rustig. 

Inmiddels weet ik dat toegeven aan iets niet weten soms nodig is om zonder druk tot de mooiste inzichten en de beste keuzes te komen. Ik weet dat iedereen door periodes gaat van het niet weten, door periodes die oncomfortabel voelen en onzeker. Niet alleen jij of ik, zelfs de mensen die dit niet delen op social media of in het echte leven. En weet dat het normaal is, weet dat je mens bent. Je hoeft niet haastig op zoek naar antwoorden. Je hoeft je niet te verbergen. Je bent niet zwak, anders, dom of raar. Je mag vertrouwen op jezelf en meebewegen. Dan zul je zien, dat je het misschien toch ineens weet.

Demi heeft Psychologie gestudeerd, werkt als ambulant begeleider bij kinderen en jongeren met psychiatrische problematiek. Zij deelt inzichten over het leven op stressedout.nl.

LEES OOK: TEGENSLAG PIKKEN WE NIET MEER. EN DAT MAAKT ONS (EXTRA) ONGELUKKIG…

Help stressedout.nl en doneer nu!

Waardeer je de artikelen van stressedout.nl? Door je te abonneren met een vast bedrag per maand (dat kan al voor de prijs van een ijsje) of door te doneren, zorg je ervoor dat stressedout.nl kan blijven bestaan.

Abonneer, doneer, daarmee laat je je waardering zien.

Doneer nu!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *