Geef dagelijks aandacht aan je slaap. Het is enorm belangrijk voor je levenskwaliteit. En dat heeft verschillende belangrijke redenen, zegt slaapexpert Talja.
Helaas is het nog steeds zo dat een derde van de mensen vindt dat ze niet voldoende slaap krijgen, wat zowel hun fysieke als mentale gezondheid beïnvloedt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat we dit jaar de slaap vieren met de slogan ‘Gezonde slaap, gezond ouder worden’. Om de invloed van slaap op de algehele gezondheid op elke leeftijd te benadrukken. De kwaliteit van je leven kun je namelijk verbeteren met een gezonde slaap. Omgekeerd, als er een tekort is aan slaap, kan de gezondheid afnemen waardoor de kwaliteit van leven afneemt.
Slaap heeft alles te maken met ons brein
Waarschijnlijk hoef ik je niet meer te vertellen dat wij volwassenen tussen de 7 en 9 uren slaap per nacht nodig hebben. Misschien is je focus hierop hebben zelfs wel het belangrijkste wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat je fysiek en mentaal goed in je vel zit. Want je lichaam krijgt uiteraard de nodige ontspanning als het die uren languit (of opgekruld) in bed ligt te rusten. Maar meer nog heeft slaap alles te maken met ons zenuwcentrum, met herstel van ons brein.
Het brein als een soort computer
Slaap houdt bijvoorbeeld de bedrading en verbindingen van het brein gezond. We nemen overdag een veelheid aan informatie op. In de nacht worden hersenverbindingen oftewel synapsen van herinneringen die niet zo belangrijk voor ons zijn afgebroken. Belangrijke dingen worden opgeslagen in ons langetermijngeheugen. Je kunt ons brein daarmee eigenlijk zien als een soort computer die opgeschoond wordt in de nacht. Daardoor ontstaat er nieuwe geheugenruimte zodat we de volgende dag weer nieuwe dingen kunnen opnemen.
Ons brein wordt ’s nachts gereinigd
Maar daar blijft het niet bij. Onze hersenencellen produceren namelijk ook afvalstoffen. Tijdens de slaap neemt hersenvocht deze afvalstoffen mee om het via kleine bloedvaatjes af te voeren uit de hersenen. Zo kunnen we ons na een goede nachtrust weer goed gemutst op onze taken concentreren.
We maken groeihormonen aan in de nacht
Daarnaast maken we tijdens de diepe slaap in de nacht het menselijk groeihormoon aan. Dit Human Growth Hormone (HGH) helpt bij de reparatie en de groei van cellen en weefsels. Kort gezegd komt het er op neer dat het lichamelijk herstel en genezingsprocessen bevordert.
Slaap is fundament voor een gezonde body en mind
Een goede nachtrust is daarmee een van de belangrijkste pijlers van gezondheid. Dat merk je al na één nacht slechte slaap. Je hebt watten in je hoofd, kunt je niet goed concentreren en maakt fouten. Je voelt weinig energie en bent chagrijnig. Bovendien ben je vatbaarder voor een verkoudheid of griepje. Maar kwalitatieve en voldoende slaap is niet alleen voor nu een goede zaak. Ook om gezond ouder te worden is in het heden investeren in een goede nachtrust essentieel. Het vermindert het risico op bijvoorbeeld obesitas, depressies, hart- en vaatziekten en alzheimer. Trouwens… je voelt je er op latere leeftijd niet alleen beter bij, je ziet er daardoor ook nog eens jonger uit. Neem je slaap daarom vooral serieus als je met een fitte body en mind door het leven wilt gaan!
10 tips voor een gezondere nachtrust
De World Sleep Society, de organisator van de World Sleep Day (elk jaar in maart), helpt je alvast op weg en heeft tien tips voor een gezondere nachtrust samengesteld:
1. Zorg voor je slaapritme
Hanteer een vast slaap- en waakritme.
2. Pas op met dutjes
Als je de gewoonte hebt om een dutje te doen overdag, laat deze dan niet langer duren dan 45 minuten
3. Vermijd roken en alcohol
Neem 4 uur voor je gaat slapen geen alcohol meer tot je en rook niet.
4. Voorzichtig met cafeïne
Vermijd cafeïne 6 uur voor het slapen gaan. Dit omvat koffie, thee en veel frisdranken, evenals chocolade.
5. Eet bewust en verstandig
Vermijd zwaar, pittig of suikerachtig voedsel 4 uur voor het slapen gaan. Een lichte snack voor het slapengaan is wel oké.
6. Beweeg! Maar time het goed
Beweeg, sport regelmatig, maar niet vlak voor het slapen gaan.
7. Zorg voor goed beddengoed
Gebruik comfortabel beddengoed.
8. De juiste slaapkamertemperatuur
Vind een comfortabele slaapkamertemperatuur (voor veel mensen is dat rond de 18 graden celcius) en houd de kamer goed geventileerd.
9. Licht en geluid uit
Blokkeer alle storende geluiden en elimineer zoveel mogelijk licht in je slaapkamer.
10. Je slaapkamer is voor…
Gebruik het bed alleen voor slaap en seks. Gebruik je slaapkamer niet als kantoor, werkkamer of recreatieruimte.
Breng licht in je leven
Persoonlijk wil ik hier nog iets aan toevoegen voor als je midden in een burn out mocht zitten. Als je het gevoel hebt geen energie of motivatie meer te kunnen opbrengen voor wat dan ook. Breng dan licht in je leven. Letterlijk. Zorg dat je jezelf in de ochtend direct en minimaal een kwartier blootstelt aan daglicht, het liefst zonlicht (je kunt hiervoor ook gebruik kunnen maken van een lichttherapielamp of -bril). Kom over de rest van de dag daarbovenop zoveel mogelijk buiten voor een ‘lichtdouche’. Het kan je gevoel van emotionele uitputting doen verminderen. Dat komt omdat zeer intensief licht bepaalde gebieden in de hersenen stimuleert tot activiteit. Bijkomend voordeel is dat licht overdag ervoor zorgt dat je dieper slaapt in de nacht en dus beter herstelt.
Talja Lambert is slaapexpert en medeoprichter van Saraja Slaapcursus(met een landelijke netwerk van aangesloten trainers).
LEES MEER: EEN SNELLE OPLOSSING VOOR SLAAPPROBLEMEN? GEBRUIK DEZE TIPS!
Interessant! Thanks!