Een verzwaringsdeken, helpt die echt om beter te slapen?

Een verzwaringsdeken, helpt dat om beter te slapen? Ik kreeg er een om te proberen van The Nap Lab en ik deel mijn ervaringen. 

Slaap is ontzéttend belangrijk voor je lijf, weten we allemaal. Het helpt je lijf en hersenen om de dag letterlijk en figuurlijk te ‘verwerken’ en tot rust te komen. Goede slaap zorgt er ook nog eens voor dat je veel beter bestand bent tegen stress. Alle reden dus om ervoor te zorgen dat je nachtrust uitstekend is.

Ik ben van nature een erg lichte slaper, helaas. Daarnaast heb ik de neiging om opeens wakker te worden en te blíjven. Heel irritant. Meestal val ik na verloop van tijd (na een uur ofzo) dan wel weer in slaap. Het is ook niet zo dat ik lig te malen of piekeren ofzo, gelukkig niet, zeg. Maar ik mis soms gerust één a twee uur slaap per nacht op deze manier.

Dit was nu net wat ik níet had geprobeerd

Ik voldoe trouwens keurig aan alle regels voor een goede slaaphygiëne. Kamer niet te warm of te koud, niet schermen kijken voor het slapen, telkens op dezelfde tijd naar bed, geen koffie voor het slapen, niet zwaar tafelen, enzovoort, enzovoort. Maar het mag niet baten, het helpt niet voldoende. Toen las ik over de verzwaringsdeken. Die zou gewicht op je uitoefenen en dit zou zelfs mensen die van nature niet makkelijk slapen wél een goede nachtrust geven. Natuurlijk was ik wat sceptisch, maar aan de andere kant, dit was nu net wat ik dan nog níet had geprobeerd om goed te slapen. Zou ik…?

En lo and behold, mijn gebeden werden verhoord, ik mocht er namelijk voor stressedout.nl eentje uitproberen van The Nap Lab. Ik houd ervan als zo’n deken dan ook écht zwaar is, dus ik koos voor de variant van 11 kilo.

En: wat vond ik ervan?

Mij werd uitgelegd dat het gemiddeld twee weken duurt voor je effect merkt van de verzwaringsdeken. Daar had ik me dus mentaal op ingesteld. Ik zal eerst even uitleggen hoe een verzwaringsdeken voelt. En dan bedoel ik: hoe voelt het gewicht. Ken je dat je vroeger op zwemles met kleding moest zwemmen? Dat je kleren dan heel zwaar werden als je eenmaal uit het water probeerde te komen? Zo voelt het ongeveer. Je bewegingen worden lomer en trager en dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat je minder ligt te woelen en daardoor wakker wordt.

Na twee dagen merkte ik al dat ik én minder vaak wakker werd, maar ook sneller weer in slaap viel. En dan dieper sliep. Werd ik nú midden in de nacht wakker, dan was het opeens vermoeiend om wakker te blíjven, omdat het me letterlijk energie kostte om mijn lijf verzet te laten plegen tegen de deken. De deken duwde me als het ware in een innige, stevige omhelzing weer terug in bed, alsof je moeder je rustig zegt dat je weer moet gaan slapen en je lijf dat ook wil. Dat was niet het enige. Ik werd ook vaak gewoon helemaal níet meer wakker in de nacht, voor mij helemáál nieuw: blijkbaar stimuleert het bij mij dus ook dieper slapen.

Een succes?

Een succes dus? Ja, dat durf ik voor mezelf in elk geval wel te stellen, ja. Ik baal er eigenlijk van dat ik er nog niet eerder van had gehoord. Het is wel handig eerst uit te zoeken welk gewicht het beste bij je past. Dat hangt zowel af van je gewicht, als daarnaast wat je voorkeur geniet. Ik heb nu alweer zin om onder de wol te kruipen vanavond. Het is veel te lekker om weer door te slapen.

Meer weten over de verzwaringsdeken die ik probeerde? Je kunt hier informatie vinden.

Dit is een collaboration met The Nap Lab. Ook een collab aangaan met stressedout.nl? Dat kan. Neem contact op via het contactformulier en dan kijken we samen naar de mogelijkheden. Stressedout.nl staat bekend om haar authenticiteit en ik zal altijd eerlijk berichten over mijn ervaringen, maar als jij een fijn product hebt, is dat natuurlijk precies wat je wilt!

 

Maaike Helmer is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant). 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *