Zo herken je écht goede vrienden

Echt goede vrienden… Kom er maar eens om. Soms is het nog niet zo makkelijk om ze te herkennen. Daarom een checklist met dingen die echt goede vrienden doen (en de dingen die ze juist níet doen). 

1. Ze steunen je en behandelen je met respect

Goede vrienden steunen elkaar. Zelfs als ze je niet helemaal kunnen volgen. Toch zullen ze je ook van hun eerlijke mening voorzien. Maar: met respect. Tactloosheid in eerlijkheid is geen teken van ware vriendschap, maar gewoon een teken van dat je een hork tegenover je hebt (die het misschien goed bedoelt, maar je kunt je afvragen of je zin hebt in horkvrienden).

2. Ze zijn blij voor je als dingen goed gaan

Weleens meegemaakt: vrienden die vooral graag horen hoe slecht het met je gaat maar heel onopvallend opvallend afhaken op jouw succcesmomenten? Echte vrienden zijn er niet alléén als het slecht gaat (en ze smullen er al helemaal niet van, zodat zij zich zelf beter voelen). Ze zijn er ook, júist, als het goed gaat. To cheer you on.

3. Ze ‘gebruiken’ je niet

Als iemand vooral goed met je bevriend is als die persoon iets van je nodig heeft? Alleen op díe momenten contact zoekt? Denk dan twee keer na. Uiteindelijk gaat het je vast en zeker opvallen dat er altijd een ‘kun je’ of ‘heb je’ aan een contactmoment vastgeplakt zit. Merk je dat, wees dan op je hoede.

4. Ze kosten je niet al je energie

Sommige mensen kosten je ontzettend veel energie. En het komt niet zelden voor, dat dit ook mensen zijn die je onder je vrienden schaart. Natuurlijk is het zo dat het met iemand anders een tijdje niet lekker kan gaan. Maar we bedoelen hier dat ze nu bijvoorbeeld alleen nog maar aanhaken om zich te verlekkeren als het met jou niet lekker gaat, of jou zijn gaan zien als een vuilnisvat voor hun klagen. Als dit lange tijd niet in balans is, gaat het wringen.

5. Ze weten dat jullie hoe dan ook oké zijn samen

Soms kun je elkaar máánden niet zien, dan opeens weer wel en dan weer heel lang niet. Dit zegt echter niks over jullie band. Goede vrienden weten van elkaar dat het wel goed zit, ook al zie je elkaar een tijdje niet of staat het contact even op een lager pitje. Desnoods spreken ze het even uit bij onzekerheid (‘We good, right?‘), maar oordelen of lijstjes (Jij belt mij al drie maanden en negentien dagen niet!) zijn er niet. Zien jullie elkaar weer, dan pakken jullie de draad gewoon weer op.

6. Ze zijn er voor je

Ga je door een moeilijke periode, dan zijn ze er voor je. Soms door te luisteren, advies te geven, te vragen hoe het nou écht met jou gaat, op andere momenten juist gewoon door te zwijgen. Of door even een lief plaatje te sturen via Whatsapp, precies op dat moment dat jij het wel kunt gebruiken.

7. Ze accepteren je zoals je bent

Goede vrienden proberen elkaar niet te veranderen, maar accepteren dat iedereen verschillend is. Ze kennen jou én jouw specifieke (soms misschien wat vreemde) eigenschappen. En die respecteren ze. En natuurlijk is dat ook andersom zo. Goede vrienden kunnen lachen om je tekortkomingen, en geven je een high five voor jouw geweldige talenten.

Maaike Helmer is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant). 

LEES OOK: HOE GA JE OM MET TOXISCHE CONTACTEN? 7 x GOEDE TIPS…

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *