Doorbreek jóuw taboe door een date met jezelf

Marleen is professional organizer en structuurcoach. Ze behandelt in haar artikelen diverse thema’s die te maken hebben met je leven op orde krijgen. Op welke manier dan ook. Daarbij schuwt ze gevoelige onderwerpen en taboes niet. Ze begint maar meteen met een van de grootste: moederschap is soms gewoon extreem zwaar, laten we daar eens opener over zijn.

‘Hoi, ik ben Marleen en ik vind het moederschap soms echt zo extreem zwaar dat ik wel eens denk: hoe zou het zijn als ik geen kinderen had?’ Ik kijk mijn date tegenover me aan. Ze begint te huilen. Ik vraag: ‘Waarom denk je dat wel eens Marleen?’ Ze antwoordt: ‘Omdat ik het vaak zó moeilijk vind. Omdat ik zo word geconfronteerd met mijzelf. Omdat ik zó ontzettend hard moet werken om vaardigheden te leren die mij niet eigen zijn om mijn kinderen te kunnen geven wat ze nodig hebben.’ Ze stopt niet meer met huilen, ze zegt niets meer. Ik zie dat ze klaar is met deze date, maar we hadden een afspraak van 10 minuten, dus ze blijft toch zitten. Mijn date heet ook Marleen; ik heb een date met mijzelf en zit op een kruk voor de spiegel.

Ik zie wat opluchting bij haar ontstaan

Ik ben alleen maar stil en kijk naar deze vrouw, die zoveel verdriet heeft om haar eigen uitspraak. Die het liefst zo snel mogelijk bij me weg wil. Na een tijdje vraag ik: ‘Wat gaat er door je heen?’ Ze zegt: ‘Ik vind het vreselijk als ik dit denk. Ik hou zoveel van ze, welke moeder denkt zoiets? Door dit uit te spreken voel ik me een heel slechte moeder.’ Haar tranen gaan door en in de 9e minuut zegt ze: ‘Nou, gezellige date zo, hè?’ Een glimlach breekt het ijs, ik zie wat opluchting bij haar ontstaan. Na de afgesproken 10 minuten springt ze op en is ze weg. Ik heb geen tijd om te zeggen, dat ik haar wel graag nog een keer wil zien. Ik heb geen tijd om te zeggen dat ik het helemaal niet vreemd vind wat ze zegt. Ik wil haar graag zeggen dat ik een kwetsbare vrouw zie én tegelijkertijd een heel krachtige. Ik wil haar graag zeggen dat ik vooral dacht: Wat houdt deze vrouw veel van haar kinderen.

Stop met zoeken naar waardering van een ander; de heling zit in jezelf

Ik heb nog nooit iemand oprecht horen zeggen of ergens gelezen: Ik zou soms willen dat ik geen kinderen had. Het voelt taboe om dat te zeggen of te denken. Dat dit inderdaad een taboe is, zag ik toen ik vanmorgen online slechts 2 websitelinks vond met verhalen over dit taboe en dan ook nog geanonimiseerd. Ben ik dan zo raar? Ben ik de enige? Nee, ik denk van niet. Ik denk dat er veel schaamte zit op allerlei emoties en gedachtes en het daarom niet wordt uitgesproken. En er zoveel ouders zijn die dit voor zichzelf houden en daar alleen mee proberen te dealen. Dat maakt me verdrietig.

Door mijn taboe uit te spreken, viel er een last van mijn schouders

Ik had niet verwacht dat deze date met mijzelf mij zo zou raken. De tranen stroomden, omdat ik vind dat ik dit als moeder niet mag denken. Omdat ik mijn kinderen daarmee tekort doe. Alsof ik – door het te denken, laat stáán uit te spreken – dan ook echt écht zou willen. Door het toch hardop uit te spreken, viel er een enorme last van mijn schouders. Ik voelde me gezien in mijn gedachtes en emoties, doordat ik compassie zag in mijn eigen spiegelbeeld. Dat het oké is, dat het er mag zijn. Ik voelde me gehoord en gezien en mij ontlast van enige verklaring. Dit voelde 1000 maal krachtiger dan een compliment van een ander, die dat allang zag, maar wat ik niet genoeg voelde echt diep vanbinnen.

De afwijzing zit in jezelf en daarmee ook de heling. Dit besef geeft me kracht en zelfvertrouwen. Het maakt me onafhankelijk van een ander om mij goed te voelen over mijzelf. Ik wil dit bewustzijn graag aan anderen overbrengen door het te laten ervaren. Want als je jezelf toestaat om er helemaal te mogen zijn, dan pas zal je echt die rust en dat geluk kunnen vinden waar ik moeders vaak naar hoor verlangen.

Laten we onszelf niet verder voor de gek houden: kom uit voor het échte moederschap

Deze date was overigens een idee dat ik kreeg tijdens het kijken van de Netflixserie ‘The Bold Type’. De hoofdpersoon Jane heeft het borstkankergen en nadat ze haar borsten preventief heeft laten verwijderen, raakt ze maar moeilijk gewend aan haar nieuwe lijf. Haar vriendinnen raden haar aan op date te gaan met haar nieuwe borsten door met ze in gesprek te gaan en nader kennis te maken. Ik vroeg me af: Wat zou er gebeuren als ik op date zou gaan met mijzelf? Met alles dat ik in mijzelf afwijs? Wat zou dat voor mij doen? Ik kan namelijk heel goed luisteren en compassie opbrengen voor ieder ander, maar als het op mijzelf aankomt, ben ik mega-kritisch. Waarom niet in gesprek met mijzelf? Dus, daar zat ik dan even later. Tegenover mijzelf, voor de spiegel. Te daten. En wauw, wat was dat dus confronterend én tegelijkertijd bevrijdend. Want nu lukte het me wel om goed te luisteren en die compassie op te brengen. Alleen maar door in de spiegel te kijken.

Alles mogen denken, alles mogen voelen, zowel het lelijke als het mooie en daar vervolgens in gezien en gehoord worden, is het mooiste dat ik mijn kinderen kan meegeven

Laten we onszelf niet langer voor de gek houden en uit durven komen voor het échte moederschap. Moeder zijn ís gewoon zwaar. Punt. Laten we eerlijk durven kijken naar alles wat het moederschap met zich meebrengt, zowel het zware én die allesoverkoepelende liefde. Alles mogen denken, alles mogen voelen, zowel het lelijke als het mooie en daar vervolgens in gezien en gehoord worden, is het mooiste dat ik mijn kinderen kan meegeven. En dat begint bij mijzelf. Voorbeeld doet volgen. En als ik in verbinding sta met mijzelf, merk ik dat het ook makkelijker is om die verbinding met anderen aan te gaan, waaronder mijn kinderen.

Deze tekst uit het boek ‘Tao te King voor ouders – opvoeden in evenwicht’ van William Martin hangt al jaren in mijn huis:

‘Niets is belangrijker dan de integriteit die jij uitstraalt. Je kunt geen enkele goede eigenschap opleggen, opdringen of forceren. Je kunt alleen maar een voorbeeld zijn. Richt al je aandacht op je eigen doen en laten en niet op dat van je kinderen’

Ik daag je uit: doorbreek jouw taboe en ga op date met jezelf

Ik daag jou ook uit om op date te gaan met jezelf. Pak een kruk, ga dicht bij een spiegel zitten en zet de timer op 10 minuten. Kijk jezelf aan, spreek jouw taboe uit, wees stil, houd vol en kijk wat er gebeurt. En herhaal deze date net zo vaak, tot die heftigste emotie eraf gaat. Tot het er helemaal mag zijn van jezelf. En heb óók compassie met al die andere moeders. Die zitten zichzelf net zo hard af te wijzen als jij jezelf.

Marleen is professional organizer en structuurcoach, en zelf hoogsensitief ouder van 2 kinderen met autisme. Met haar bedrijf Marleen Brengt Structuur, coacht zij particulieren en ondernemers naar een opgeruimd hoofd, huis en agenda, zodat er vanuit de ontstane rust tijd over is om de dingen te kiezen én te doen waar zij blij van worden. 

LEES OOK: LIEVE MOEDER, WAT DOE JE HET FANTASTISCH…

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis
Meer innerlijke rust krijgen? ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (meer info HIER), van auteur Maaike Helmer, is een heel persoonlijk boek over het vinden van innerlijke rust. ‘Niets’ is o.a. bekend van Vrouw/Telegraaf, ELLE, JAN en Koffietijd. Het boek wordt ‘De Nederlandse Eten, Bidden, Beminnen’ genoemd.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *