5 x dingen die je onnodig energie kosten

Sommige dingen kosten je onnodig energie. Welke komen vaak voor en hoe deal je ermee?

1. Toxische contacten

We hebben er al vaker over geschreven, toxische contacten kunnen je energie ontzettend drainen. Probeer voor jezelf op een rijtje te krijgen wie jouw energie slurpt en hoe dat komt. Zijn deze contacten echt toxisch? Dan is het misschien tijd voor andere vrienden/kennissen. Gaat het om iemand die je niet kunt ontwijken, zoals familie, collega of baas? Probeer dan contact te minimaliseren en zet er energiegevers tegenover.

2. Zelfondermijnend gedrag

Zelfzorg is ontzettend belangrijk om je energie te behouden. Genoeg slapen, regelmatig bewegen, gezond eten… Maar ook: op een negatieve toon tegen jezelf spreken. Probeer jezelf op nummer 1 te zetten en behandel jezelf zowel fysiek als mentaal als je een kind zou behandelen: zorg goed voor jezelf.

3. Overthinking

Overthinking never solved anything. Toch doen we het vaak; hopend dat het piekeren ons helpt uiteindelijk tóch tot een oplossing te komen. De ironie is dat de oplossing zich vaak juist makkelijker aandient als je een probleem loslaat…

4. Voldoen aan verwachtingen van anderen

We willen graag voldoen aan verwachtingen van anderen. Maar: denk je weleens aan de verwachtingen die je hebt van jezélf? Vergeet vooral niet dat je niet alles voor iedereen kunt zijn…

5. Niet luisteren naar de signalen van je lijf

Als het moeilijk wordt, is het voor veel mensen een automatische reactie om vanuit het hoofd te gaan leven. Maar het is juist belangrijk om naar de signalen van je lijf te luisteren; op deze manier put je jezelf niet uit en leer je je grenzen aanvoelen en aangeven. Doe je dat niet, dan loop je meer kans op bijvoorbeeld een burn out.

LEES OOK: WAAROM REDDENDE TYPES GEVOELIG ZIJN VOOR TOXISCHE CONTACTEN…

Maaike Helmer is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant). 

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis
Meer innerlijke rust krijgen? ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (meer info HIER), van auteur Maaike Helmer, is een heel persoonlijk boek over het vinden van innerlijke rust. ‘Niets’ is o.a. bekend van Vrouw/Telegraaf, ELLE, JAN en Koffietijd. Het boek wordt ‘De Nederlandse Eten, Bidden, Beminnen’ genoemd.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *