De verbouwing #8 (slot): ‘Het is nu echt voorbij’

Het wordt gekenmerkt als een van de stressvollere evenementen des levens: verbouwen. En: de verbouwingen nemen in deze tijd enorm toe, blijkt uit de cijfers. Het toeval wil dat zowel onze badkamer als keuken ruim veertig jaar oud zijn en letterlijk uit elkaar vallen; dus ook wij gaan verbouwen. Er zit niks anders op. Ik neem jullie elke donderdag mee van begin tot eind en geef wekelijks een verbouwingstip. Deel 8: het is af! P.S.: deze serie is waargebeurd, maar níet altijd heel serieus van toon.

Als je middenin een verbouwing zit, lijkt het erop alsof het voor áltijd is. Het duurt en het duurt maar, je moet afzien, afwijken van je normale gewoontes en dat is nogal wennen. Bovendien gaat alles nooit precies zoals je dacht, omdat bijvoorbeeld de deur van de badkamer te breed blijkt en vervangen moet worden door een andere (wat betekent dat er ook een stuk muur af en vervolgens weer bij moet).

Enfin, je stelt je ergens op in en dan is het toch anders.

En weet je, toch ga ik het ook missen. Want as we speak, is de verbouwing zo goed als voorbij. Er staat nog een steiger voor onze deur, en er moeten nog wat héél kleine dingen in huis gebeuren, maar het gros is nu wel voorbij. Oké, onze zolder ligt nog vol spullen die weer hun plek in de rest van ons huis moeten krijgen, maar: alles is af, de meubels zijn weer waar ze horen, de gordijnen hangen én er staan kaarsen en bloemen in een vaas: ons huis is weer een huis.

Ze zagen me op mijn best en op mijn slechtst

Dat betekent geen J. en F. meer over de vloer, die op een gegeven moment zo ongeveer deel uitmaakten van ons huishouden (op gepaste afstand en volgens de coronaregels, natuurlijk). J. en F. die strak om 07.30 uur elke dag even naar boven riepen dat ze er waren, waarna ik, in mijn pyjama, met waterige slaapoogjes en voor hen een kop versgezette koffie-die-nu-vanuit-de-slaapkamer-kwam-want-geen-keuken naar beneden stommelde, me totaal niet generend voor mijn look, want hell, ik ga me daar echt geen twee maanden lang druk om maken om zeven uur in de ochtend. En ook geen andere bouwers, elektriciens en wat dies meer zij, die dingen moeten slopen, maken of aanleggen.

Al deze mensen zagen me op mijn best (als ik weer eens dolenthousiast was over hun bouwkunst en bouwkunde) and at my worst (als ik moe en chagrijnig was en ik wel even klaar was met het wonen met twee katten, een hond en drie mensen in een iniminikamer terwijl ik probeerde te werken).

Het is het afsluiten van een tijdperkje

En toch voelt het een beetje als het afsluiten van een tijdperkje. Een vreemd tijdperkje. Een moeilijk tijdperkje. Een humbling tijdperkje. Een mooi tijdperkje. En dat maakt me ergens ook een beetje weemoedig.

Geweldige mensen van Berkhout en van der Meer (in de omgeving Leiden, je mag altijd mijn naam noemen als je ze benadert), jullie zijn geweldig – en nee, zij weten niet eens dat ik hen ga bedanken dus #nospon. Ik had dit met niemand anders willen doen. Niet alleen omdat jullie zo ontzéttend goed zijn in wat jullie doen, consciëntieus, en meedenken als de besten, maar jullie zijn ook nog eens mooie mensen. En kom daar maar eens om, tegenwoordig. Ik ben enerzijds blij dat het nu voorbij is (vanwege het wonen op dat ene kamertje), het is mooier dan we ooit hadden kunnen dromen en elke dag zeggen we tegen elkaar: dit is geweldig. En dat zullen we nog jaren blijven doen.

LEES HIER… DE EERDERE DELEN VAN DEZE SERIE!

Maaike Helmer is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van het succesvolle boek NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant).

Stress, of een burn out? Doe de Online Masterclass ‘Effectief omgaan met stress’ van STRESSED OUT, gebaseerd op de meest recente inzichten uit de psychologie, fysiologie en neurologie.  In 7 weken leer je stress te herkennen, voorkomen én op te lossen. Met oefeningen die wetenschappelijk bewezen zijn, écht helpen en een handig digitaal werkboek.

Veel werkgevers vergoeden deze Online Masterclass, omdat hij valt onder persoonlijke ontwikkeling en stressreductie, vraag bij je werkgever naar de mogelijkheden! Meer informatie over deze Online Masterclass vind je HIER.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *