De verbouwing #2: Keuzes, keuzes, keuzes

Het wordt gekenmerkt als een van de stressvollere evenementen des levens: verbouwen. En: de verbouwingen nemen in deze tijd enorm toe, blijkt uit de cijfers. Het toeval wil dat zowel onze badkamer als keuken ruim veertig jaar oud zijn en letterlijk uit elkaar vallen; dus ook wij gaan verbouwen. Er zit niks anders op. Ik neem jullie elke donderdag mee van begin tot eind en geef wekelijks een verbouwingstip. Deel 2: de keuzes. P.S.: deze serie is waargebeurd, maar níet heel serieus van toon.

Het uitzoeken van wat je nu precies wilt, dat lijkt zo makkelijk, hè? Think again. Op een zaterdagmiddag zitten we voor de tweede keer bij ‘de badkamerboer’, zoals we hem dan maar hebben gedoopt. We gaan knopen doorhakken. Welke kleur tegels willen we precies? Hoe groot moet het bad zijn? Welk materiaal het badkamermeubel?

Gelukkig heb ik, in het begin nog, vaste ideeën over wat ik wil

Gelukkig heb ik, vooral in het begin nog, redelijk vaste ideeën over wat ik wil. Zo heb ik een houten plankje meegenomen om te illustreren welke kleur ik mooi zou vinden voor het badkamermeubel. Maar de hoevéélheid keuzes is vooral uitputtend. Want: na 704.593 keuzes moet er ook nog een toiletrolhouder worden gekozen. En tegen die tijd, een uur of wat later, zijn we eerlijk gezegd wat murwgekozen. ‘Kan er een toiletrol aan hangen? Dan ben ik al blij’, zeg ik.

Het is héél fijn als je er meteen een professional bij betrekt

Ook blijkt dat verbouwen – natuurlijk wisten we dat ook wel – geen sinecure is en dat het héél fijn is dat je ook bij je oorspronkelijke opzet metéén een professional betrekt. Waarvan akte. We hebben een team bouwers dat zijn weerga niet kent dat ons adviseert: die mannen zijn goud waard. En dan Ikea (no spon!): we bouwen in de Ikea app een – vinden we zelf – best goede keuken. Gelukkig huren we een Ikea dame (dat bleek de investering meer dan waard!) in die ons er vervolgens doorheen loodst, want er blijkt nog van alles aan ons ontwerp te mankeren. Dingen die alleen een pro kan bedenken.

Soms weet je pas wat je wilt als je het ziet

Bij sommige dingen weet je pas wát je wilt, als je het ziet. Onze woonkamervloer bijvoorbeeld, waarvoor we een pvc vloer moeten uitzoeken. We hebben allebei een oude eikenhouten vloer in gedachten, met een wat warme kleur. Ergens klopt er gevoelsmatig ook iets niet, want we zijn allebei vrij minimalistisch en industrieel in onze smaak. Maar dit is het enige wat in ons op komt: eikenhout zal het zijn. Wekenlang slepen we enorme stalen van eikenhouten look vloeren onze woonkamer binnen en niks is het helemaal. Geduldig ontvangt de vloerenboerdame ons weekend op weekend. Tot we opnieuw in de vloerenwinkel staan en ik plots opgooi dat we ook weleens een cementlook kunnen proberen. Dan valt het kwartje bij zowel Joram als mij: dát is wat we eigenlijk al die tijd hebben gezocht, alleen wisten we het niet.

We gaan met zijn drieën en de kitten kat op één kamer slapen

We komen later nog in het stadium waarin we over de kleine dingen beslissingen moeten gaan maken, wáár moet de toiletrolhouder bijvoorbeeld? Waar gaan de lampjes in de keuken precies? Moet het putje in het bad middenvóór of -áchter? Voorlopig maar eerst even badkamer leegmaken, want die gaat als eerste verbouwd worden. Wat betekent dat we vanaf nu met zijn drieën op één kamer moeten gaan slapen, want dochters kamer wordt de voorlopige opslag voor all things badkamer related. Benieuwd hoe dat bevalt…

Verbouwingstip 2: roep de hulp in van professionals

Huur een stel goede professionals in, als dat kan. Tenzij je gouden handjes hebt. Pro’s zijn hun geld vaak meer dan waard, omdat zij dit al jarenlang doen en dus weten welke valkuilen je in zo’n verbouwing kunt tegenkomen. Fouten maken kost je vaak namelijk vaak nog véél meer geld, omdat je die moet (laten) herstellen.

Stress, of een burn out? Doe de Online Masterclass ‘Effectief omgaan met stress’ van STRESSED OUT, gebaseerd op de meest recente inzichten uit de psychologie, fysiologie en neurologie.  In 7 weken leer je stress te herkennen, voorkomen én op te lossen. Met oefeningen die wetenschappelijk bewezen zijn, écht helpen en een handig digitaal werkboek.

Veel werkgevers vergoeden deze Online Masterclass, omdat hij valt onder persoonlijke ontwikkeling en stressreductie, vraag bij je werkgever naar de mogelijkheden! Meer informatie over deze Online Masterclass vind je HIER.

Maaike Helmer is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant).

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *