Working it out. Daphne: ‘Toen ‘t rustiger werd wist ik niet hoe daarmee om te gaan’

Hoe zorg jij ervoor dat stress je leven niet beheerst? Wat heb je nodig om gelukkig te zijn? Hoe bewaar je de balans en wat was jouw grootste uitdaging? Dit keer in #workingitout: Daphne van Hintum (29), zij is sinds haar twintigste eigenaar van één van de bekendste café-restaurants van Utrecht: Le Journal.

Wat is het mooiste aan je werk?
‘Het is prachtig als je ziet dat alles ‘zeilt’ in Le Journal. Als onze gasten het naar hun zin hebben en mensen uit de bediening ook met een grote glimlach rondlopen omdat ze het bij ons leuk vinden. Dan klopt het, is er een heel fijne flow.’

Hoe kwam je in dit vak terecht?
‘Ik zat in het derde jaar van mijn studie journalistiek toen mijn vader na ziekte uiteindelijk toch nog vrij plots overleed.  De eerste maanden na zijn dood is de leiding van Le Journal tijdelijk via een testementair executeur gelopen, daarna kwam de vraag: en nu? Eerst wilde ik de zaak verkopen, maar uiteindelijk besloot ik: nee, ik wil zijn levenswerk voortzetten.’

Wat voor man was je vader?
‘Nuchter, genoot van de kleine dingen. Wars van uiterlijk vertoon. Gaf hem een cappuccino en een stoel en hij was zielsgelukkig.’

Je was pas twintig toen je Le Journal overnam. Was dat niet zwaar?
‘Het voelde gewoon als iets wat ik moest doen. De vraag of het zwaar was, heb ik me in het begin dan ook niet gesteld. Wel was het wennen; ik kreeg opeens te maken met erfenisafwikkeling, een pandovername, het financiële reilen en zeilen… Gelukkig waren er wat vrienden van mijn vader en medewerkers van Le Journal die hulp boden. Pas na een paar jaar, toen bleek dat het ook onder mijn leiding goed ging, voelde ik dat ik een stressvolle periode achter de rug had.’

‘Dat ik toen in mezelf heb geïnvesteerd is het beste cadeau ever’

Hoe voelde je dat dan?
‘Ik kon opeens nauwelijks mijn bed uitkomen, was onzekerder dan ik van nature ben: ik was een érg jonge horeca ondernemer, wat zouden mensen wel niet van me denken? Ik ging andere manieren zoeken om mijn spanning kwijt te kunnen; feestjes werden nét wat later en uitbundiger, conflicten zocht ik sneller op. Juist nu het rustiger was geworden, wist ik niet hoe daarmee om te gaan, ik was gewend aan de continue spanning van de jaren ervoor.’

Wat heb je daaraan gedaan?
‘Ik heb toen kort hulp gezocht. Ik vind het belangrijk te benoemen dat je best eens hulp mag zoeken; je bent ook maar een mens. Er viel een last van mijn schouders toen een professional tegen me zei: ‘Je hebt nogal wat voor je kiezen gehad’. Dat gevoel had ik mezelf nooit toegestaan. Het heeft me geleerd bewuster in het leven te staan. Daarna heb ik eigenlijk meteen de draad weer opgepakt; ik kreeg goede, concrete tips waar ik mee verder kon. Zoals zachter zijn voor mezelf. Niet meer alleen overleven, maar léven. Dat ik toen in mezelf heb geïnvesteerd is het beste cadeau ever.’

Talpa’s Larissa Verhoef in #workingitout: ‘Die vakantie lag ik in een hotelbed te huilen’

En nu?
‘Ik sta mezelf tegenwoordig meer toe te genieten. Ik zorg goed voor mezelf, probeer gezond te eten, te sporten, tijd te nemen voor mezelf. Waar ik vroeger altijd ontspande door lekker een avondje door te halen en mezelf weleens vergat, heb ik nu meer manieren gevonden om me te ontspannen. En soms een avondje feesten is nog steeds leuk. Ook durf ik te investeren in mezelf; zo ben ik een studie communicatiemanagement gaan volgen.’

Levenslessen?
Problemen horen bij het leven. Ga ze niet uit de weg, maar zoek ze ook niet op. Komen ze op je pad, accepteer het, deal ermee en blijf er daarna niet in hangen. Morgen weer een dag. En verzamel goede mensen om je heen. Die maken je leven fijner, leuker en makkelijker. Leer delegeren, probeer niet alles zelf te doen. En heel belangrijk: geniet van de kleine dingen. Een wandeling in het bos of op het strand. Dat heb ik van mijn vader geleerd. Maar ik durf ook van grote dingen te genieten, zoals een mooie reis die ik al jaren wilde maken. Bewust leven, dat is de kern, denk ik.’

Meepraten over dit artikel? Ga naar onze Facebookpagina!

Bij Le Journal kun je ontbijten, lunchen, koffie drinken en dineren. Het café is een begrip in de Domstad en staat sinds jaar en dag ook bekend om de enorme leestafel, waar altijd de nieuwste kranten en tijdschriften liggen.