Controle loslaten, durf jij het?

Verrassingen. Sommigen zijn er gek op, anderen hebben er een hekel aan. En dan is er nog een groep mensen die het gewoon niet zo goed weet. Ik behoor tot die laatste groep. Ik wil verrassingen wel heel graag leuk vinden, maar dat lukt me niet altijd. Als ik voel dat er iets gaat gebeuren maar niet precies weet wat, dan word ik wat nerveus. Ik voel mijn hartslag stijgen en mijn lichaam raakt gespannen.

Afgelopen weekend vierde ik mijn verjaardag. Ik had vrienden uitgenodigd om een borrel te komen drinken. Voor zover niets bijzonders. Een half uur voor aanvang van het feest ging ik naar boven om me om te kleden, mijn haar en mijn make-up te doen. ‘Blijf daar maar even!’, riep mijn man. Beneden hoorde ik gestommel, ik hoorde hem en mijn ouders heel hard lachen. Ik hoorde muziek, en hij kwam zelfs nog even boven om mijn gordijnen dicht te doen, zodat ik niet naar buiten kon kijken. Ik maakte me zorgvuldig op, koos een mooi jurkje uit, deed mijn haar, deed het nog eens beter en ging uiteindelijk maar een boekje zitten lezen. Ondertussen piekerde ik me suf, het lezen ging voor geen meter. Wat waren ze toch aan het doen? Zou ik het wel leuk vinden? En hij zou toch niet vergeten de hapjes op tafel te zetten? Waren ze wel op tijd klaar?

Ik voelde de spanning opbouwen, en toen… ik liet het los

De deur ging open. Mijn man, onherkenbaar gekleed in een paars fluwelen pak, met een grote krullen pruik op zijn hoofd. Hij wierp mij een knalroze jumpsuit met glitters en een blauwe pruik met lange haren in mijn schoot. ‘Trek dit maar aan,’ zei hij. Knalblauwe oogschaduw en een hysterische lipgloss maakten het geheel af. Ik voelde de spanning opbouwen tot een hoogtepunt, en toen… ik liet het los. Ik schoot in de lach. Trok het pak aan, zette de pruik op mijn zorgvuldig gestylde haren en maakte mijn subtiel opgemaakte ogen blauw. Ik keek naar mezelf in de spiegel, en realiseerde me: dit is mijn feest. Hoe het verloopt, het doet er niet toe. Als we maar plezier hebben. Als ik maar geniet, er bij ben, in het moment. Ik besloot ter plekke me helemaal nergens meer druk over te maken. Eenmaal beneden bleek mijn huiskamer omgetoverd tot een jaren 80 discotheek, compleet met discobal en gekleurde lampen. Mijn vrienden waren stuk voor stuk geweldig uitgedost met fluorescerende kleding, echte snorren, gehaakte handschoentjes en strikken in het haar.

Dat het niet was wat ik verwachtte? Het deed er niet toe…

Nee, niet alle hapjes die ik had bedacht stonden klaar, het drinken stond niet op de plek die ik van te voren had gekozen en de playlist die ik had samengesteld voor mijn feest hebben we niet gebruikt. Maar het deed er allemaal niets toe. Ik heb me laten meevoeren door wat er gebeurde, ik heb het over me heen laten komen. Ik heb in lange tijd niet zo genoten. Bijna iedereen die me erg dierbaar is was erbij, en had plezier. Ik had me druk kunnen maken over alles wat anders liep dan ik het van tevoren had bedacht. En als ik in een andere state of mind was geweest had ik dat misschien ook wel gedaan. Dan had het me niet losgelaten, dan had ik me afgevraagd of ik er niet belachelijk uitzag (ik heb het nog niet gehad over de enorme 80’s bril zonder glazen, die ook nog bij mijn outfit hoorde), of de buren geen last hadden van de muziek, of iedereen het wel naar zijn zin had, alles wel ging zoals het moest gaan, zoals ik het had bedacht.

Altijd bezig zijn met controle uitoefenen, is doodvermoeiend

Alles verloopt nooit zoals je het bedenkt. Daar kun je op vastlopen, dat kan je heel erg veel stress bezorgen. Altijd bezig zijn met het uitoefenen van controle, het vasthouden aan je vooraf uitgestippelde weg, het is doodvermoeiend. Bovendien haal je op die manier alle spontaniteit uit je leven. Meebewegen met wat het leven je brengt; het vraagt, zeker in het begin, best veel van je. Je moet er bewust voor kiezen. Iedere dag opnieuw. Besluit ’s ochtends: vandaag laat ik me verrassen. Spreek het hardop uit, beloof jezelf dat je zult meebewegen met wat het leven je te bieden heeft. Je zult versteld staan van de prachtige dingen die voor je in het verschiet liggen. Voor je het weet sta je in een roze glitterpak te dansen op Madonna’s Holiday.

Krista Hogenboom is coach en Inner Beauty Expert. Ze heeft haar eigen praktijk: steppingup.nl

Binnenkort zal stressedout.nl e-courses en Masterclasses gaan organiseren
. Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de Minder Stress Mail o.v.v. ‘innerlijke rust’ en jij hoort als eerste wanneer we beginnen!

LEES OOK: TE DRUK? WAAROM JE DIE AFSPRAAK MISSCHIEN TOCH NIET MOET AFZEGGEN…

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *