Controle en burn out: hier gaat het mis

Als je richting burn out gaat, voel je dat langzaam alles gaat verschuiven. Waar je eerder je werkzaamheden en sociale contacten prima kon handelen, wordt het opeens allemaal enorm zwaar. 

Hieronder lees je het moment dat ik geen onderscheid meer kon maken tussen mijn eigen problemen en die van anderen. Als er ook maar iemand in mijn omgeving stress had, sloeg dat meteen op me over en kon ik het niet meer bij de ander laten. Daar had niemand iets aan, maar het overmande me en ik handelde ernaar uit mijn behoefte aan controle. Dit zie je vaak bij mensen die richting burn out gaan. Ze willen overal controle op houden en verliezen onderwijl het totaaloverzicht… Herkenbaar?

‘Het is een maandagmiddag. Mijn directe collega kijkt gespannen op van haar computer; ze krijgt haar productie niet rond. Ook al probeert ze zich uit alle macht groot te houden, ik zie paniek. Tijdens een redactievergadering is een invalshoek bedacht, maar het lukt maar niet om er een interviewkandidate bij te vinden. En de tijd begint steeds meer te dringen. Ik merk hoe haar gevoel op me overslaat. Ik vind het vervelend als iemand zich rot voelt hier, we werken allemaal al zo hard om dit schip drijvende te houden. Het geeft me een fijn gevoel als ik kan helpen.
‘Kan ik mee zoeken?’ vraag ik. Ze knikt.’

Uit: ‘Niets, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ – Maaike Helmer

Heb je al een burn out, dan kun je misschien niet meer beoordelen waar jouw verantwoordelijkheid ligt en waar die van een ander. Zit je nog niet ín je burn out, dan kunnen deze tips je helpen om niet nóg meer controle te willen – en dus te verliezen, door je gebrek aan overzicht.

Stel jezelf deze vragen:

1. Who owns this problem?

2. Is dit mijn verantwoordelijkheid, of die van de ander? 

3. Wat zijn de gevolgen als ik hierin verantwoordelijkheid van de ander dreig over te pakken (bijvoorbeeld: de ander komt de volgende keer weer naar je toe)

4. Kan ik dit er überhaupt bij hebben?

5. Draagt dit bij aan een groter probleem (bijvoorbeeld het niet zichtbaar maken van werkdruk)?

Goed om deze vragen te stellen voor je besluit te handelen. Succes!

Maaike Helmer is is als stress-expert bekend van o.a. Koffietijd en Jan Magazine. Ze is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant). In dit boek komt digitale gezondheid ook uitgebreid aan de orde. 

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis
Meer innerlijke rust krijgen? ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (meer info HIER), van auteur Maaike Helmer, is een heel persoonlijk boek over het vinden van innerlijke rust. ‘Niets’ is o.a. bekend van Vrouw/Telegraaf, ELLE, JAN en Koffietijd. Het boek wordt ‘De Nederlandse Eten, Bidden, Beminnen’ genoemd.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *