Hoe blijf je bij jezelf, als veel anderen het anders doen?

Bij jezelf blijven is niet altijd makkelijk. Vooral niet als je niet lijkt op het gros van de mensen. Demi weet er alles van. En wil anderen daarom inspireren om vaker voor zichzelf te kiezen.

Het vergt veel moed om dicht bij jezelf te blijven in de wilde wereld van meningen, verwachtingen, goedbedoelde adviezen en het ‘moeten’ voldoen aan de maatschappelijke norm. Als hoogsensitief persoon (hsp’er) heb ik vaak momenten in mijn leven waarop ik simpelweg gewoon weet wat goed voor mij is, welke weg ik op wil gaan en wat bij mij past. Toch kost het moeite om deze keuzes te maken.

Ik snap wel dat mensen mijn keuzes soms moeilijk kunnen volgen

Ik stuit vaak op onbegrip, of mensen vinden soms zelfs dat het maken van mijn keuzes lijkt op impulsief gedrag. Dat snap ik – mijn belevingswereld en mijn vertrouwen daarin is soms misschien lastig te volgen. Daarnaast wijken mijn grote en kleine keuzes regelmatig af van de maatschappelijke norm. Zo verkies ik een film kijken op de bank met mijn lievelingsijs boven een nacht doorhalen in een club, werk ik niet fulltime terwijl ik jong ben en loop ik liever uren in mijn eentje over het strand dan dat ik moet praten over koetjes-en-kalfjes op een verjaardag van een vage kennis. Het commentaar wat ik hier regelmatig op krijg maakt dat ik mij lang liet leiden door anderen: wat anderen deden, zeiden, vonden en hoe anderen hun leven leefde.

Door me aan te passen aan anderen, raakte ik verwijderd van mezelf

Door mijn leven aan te passen aan de verwachtingen van anderen voldeed ik dan wel aan wat ‘hoort’, alleen raakte ik tegelijkertijd met iedere keuze die niet van mij was steeds iets verder verwijderd van mijzelf. Gek genoeg leerde dit bewustzijn mij inzien dat de keuzes waarbij ik niet eindeloos bleef piekeren, voordelen en nadelen opschreef of bleef vragen naar meningen van anderen de beste keuzes bleken. Keuzes gebaseerd op mijn eigen intuïtie, met daarbij een klein vleugje van mijn eigen ratio.

Vanbinnen weet je wat je wilt, wat bij je past en wat goed voor je is…

Het gaf mij het vertrouwen dat je het diep vanbinnen altijd weet. Je weet wat je wilt, je weet wat bij je past en je weet wat goed voor je is. Je hebt daarvoor niemand nodig. Het is een bepaalde kracht die we toe mogen laten, waarop we mogen vertrouwen. Meningen, verwachtingen, goedbedoelde adviezen en die maatschappelijke norm, ze zullen er altijd zijn ongeacht wat je doet. Het is aan jou om te filteren, het wel of niet mee te nemen. En voordat je kiest, denk dan aan jou.

Demi heeft Psychologie gestudeerd, werkt als ambulant begeleider bij kinderen en jongeren met psychiatrische problematiek en is oprichter van @bydemidevries, waar vanuit zij anderen coacht en inspireert om niet slechts te bestaan, maar te Leven. Binnenkort zal stressedout.nl e-courses en Masterclasses gaan organiseren
. Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de Minder Stress Mail o.v.v. ‘innerlijke rust’ en jij hoort als eerste wanneer we beginnen!

LEES OOK: HET IS NIET ERG OM ANDERS TE ZIJN DAN ANDEREN… ECHT NIET.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *