Black Friday: shoppen zonder stress? 7 x gouden tips!

Het is natuurlijk niet iets waar je écht diepe stress van krijgt: Black Friday. Tenminste, we hopen van niet. Toch kunnen we ons voorstellen dat je vandaag je slag wilt slaan. Maar zo’n hysterische dag met mega uitverkoop kun je het best goed voorbereid tegemoet treden. Vandaar deze 7 gouden tips.

1. Vraag je af: (waarom) wil ik dit?

Klinkt echt als de meest idiote vraag, maar ga jij nou Black Friday (hierom heet het zo) shoppen omdat alles goedkoop is, om je te vermaken, omdat je iets nodig hebt? Als je weet waarom je gaat, dan is het makkelijker om impuls aankopen te weerstaan. Weet je dat je het doet om je te vermaken, dan weet je ook dat het risico groter is dat je uit verveling iets koopt (om jezelf dus verder te vermaken).

2. Maak een lijstje

Als je besluit de uitverkoop in te gaan, maak dan een lijstje met de dingen die je nodig hebt. Misschien zie je nog iets anders leuks, maar het is handig als je een houvast hebt.

3. Zorg voor overzicht van wat je al hebt

Klinkt misschien stom, maar is echt wel handig: maak foto’s van dingen die je hebt. Ikzelf heb altijd standaard een foto van mijn woonkamer en keuken in mijn telefoon zitten. Ik heb namelijk nogal de neiging om kussens te kopen en onderschat altijd het aantal kussens op mijn bank. Door mijn foto’s kan ik goed zien dat ik veel spullen eigenlijk helemaal niet nodig heb. Ik heb al genoeg. En áls ik iets koop, is het niet in een opwelling, maar weloverwogen.

LEES OOK: JE HUISHOUDEN EEN BENDE? HOEFT NIET, MET DEZE HACKS!

4. Laat je niet gek maken

‘Nou, voor de prijs hoef je het niet te laten, hè?’ Vaak is het makkelijk om je te laten overhalen door een goede prijs. Laat je niet gek maken. Ik vraag me dan altijd af: zou ik dit item ook voor het oorspronkelijke bedrag kopen? Is dat niet zo, dan weet ik zelf meestal dat het een impulsaankoop is (tenzij ik het natuurlijk niet voor de oorspronkelijke prijs kon kopen omdat het ontzettend duur was en ik het nu wél kan betalen. Dan is het een ander verhaal.).

5. Check de aankoop voorwaarden

Check voor je iets koopt goed wat de aankoop voorwaarden zijn. Zo kocht ik laatst een armband, die bij nader inzien niet erg goed in elkaar zat (hij opende te makkelijk en viel dus af). Ik bracht hem terug, maar omdat hij niet letterlijk kapot was, kreeg ik mijn geld niet terug. Dat waren namelijk de voorwaarden van de winkel. En nu zit ik dus met een tegoedbon. Check goed de voorwaarden van de winkel waar je koopt, voor je het weet ligt je kast vol tegoedbonnen.

6. Koop je iets, geniet dan ook echt

Als je dan iets koopt, geniet dan ook echt. Consumeer niet zomaar om het consumeren. Consumeer bewust en met mate. Doe ik al een tijd en dat bevalt me echt uitstekend.

7. Koop online

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar bij mij werken drukke winkels negatief in op mijn gemoed. Lees: ik word er chagrijnig van. Tijdens Black Friday zijn de sales vaak ook online en laat je dus niet tegenhouden om daar je slag te slaan. Lekker vanaf je bank. Een stuk minder stressvol.
(Foto: Allef Vinicius/Unsplash)

LEES OOK: IS JE KLEDINGKAST TOTAAL ONOVERZICHTELIJK? DAT HOEFT NIET MEER, MET DEZE TIPS!

 

Help stressedout.nl en doneer nu!

Waardeer je de artikelen van stressedout.nl? Door je te abonneren met een vast bedrag per maand (dat kan al voor de prijs van een ijsje) of door te doneren, zorg je ervoor dat stressedout.nl kan blijven bestaan.

Abonneer, doneer, daarmee laat je je waardering zien.

Doneer nu!