Bingewatchen en slapeloze nachten: dit is waarom ik geen Netflix kijk

Pieter Offermans kijkt geen Netflix. ‘Dat klinkt misschien uncool, maar ik slaap er een stuk beter van.’

Series kijken op Netflix: iedereen lijkt het tegenwoordig te doen. Iedereen? Nee. Ik behoor tot de krimpende groep die geen abonnement heeft op een tv-streamingdienst. Natuurlijk leidt dat weleens tot rare toestanden op feestjes. Of ik Stranger Things nog heb gezien? Of Breaking Bad? Op mijn antwoord dat ik geen Netflix kijk, volgt altijd een pijnlijke stilte. Alsof ik net heb bekend dat ik nog op Hyves zit. Niet erg cool dus.

Niet dat ik iets tegen films of series heb. Integendeel. Een groot deel van de titels op Netflix en soortgelijke diensten zou ik dolgraag willen zien. Er zijn momenten geweest dat ik op het punt stond een account aan te maken. Maar uiteindelijk is het er toch niet van gekomen. De reden: zelfbescherming.

Netflix = slapeloze nachten

Ik weet hoe dat gaat: je betaalt elke maand een paar euro voor onbeperkte toegang en je wilt dan ook het onderste uit de kan. Dus kijk je elke dag een aflevering van een leuke serie, en nog een, en nog een, tot het eigenlijk al na bedtijd is (en dan kijk je er nog een). Om een beetje bij te blijven neem je aanvullende abonnementen op Videoland, Disney+, Amazon Prime Video, NLZIET en HBO GO. Je houdt amper nog tijd over voor andere dingen.

Verslaafd aan bingewatchen

Natuurlijk overdrijf ik, maar toch. Als Netflix-kijker ben je gemiddeld 71 minuten per dag kwijt aan het kijken van films en series. Dat is een volledige werkdag per week. Volgens een studie uit 2017 kampen bingewatchers vaker met vermoeidheid en slaapproblemen dan mensen die ‘gewoon’ tv kijken. In Engeland zijn inmiddels de eerste bingewatchverslaafden behandeld.

Iedereen moet het natuurlijk helemaal zelf weten (en ook ik zal wel een keer voor de bijl gaan), maar ik vrees voor slapeloze nachten als ik me nu zou aanmelden voor een Netflix-abonnement.

Beter slapen met een dvd

Dus daar stond ik dan laatst, bij de balie van een DHL-pakketpunt om een dvd-boxset op te halen. Ik had het eerste seizoen van de serie Deutschland 83 gekocht en ik keek diezelfde week nog alle acht afleveringen. De boxset van seizoen twee is inmiddels besteld. Ik moet drie weken wachten voordat ik die in huis heb. Dat klinkt misschien omslachtig en uncool, maar ik slaap er een stuk beter van.

Pieter Offermans is auteur, blogger en communicatiemedewerker. Op STRESSED OUT schrijft hij over de impact van de moderne wereld op ons welzijn – van Netflix tot kantoortuin. Meer informatie: pieteroffermans.nl

LEES OOK: KIJK JIJ WEL NETFLIX? WE MAAKTEN EEN LIJSTJE MET DE 20 X BESTE SERIES OM TE ONTSPANNEN…

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *