Tips om je beter te voelen in deze moeilijke tijden

Gisteren, op dinsdag 13 oktober, was daar natuurlijk de aankondiging van de tweede (gedeeltelijke) lockdown. Veel mensen voelen zich slecht. Daarom een artikel met tips om je (wat) beter te voelen in deze moeilijke tijden.

Volgens mij geldt het voor ontzettend veel mensen dat de tweede lockdown als een klap komt, zelfs al zat het eraan te komen. Wat zijn de directe gevolgen? Wanneer gaat het weer beter? En dan? Wat zijn de indirecte en economische gevolgen? Wat als de IC-capaciteit weer in het gedrang komt en de reguliere zorg en intensieve zorg in de problemen komt? Maar ook voor de mensen met een onderliggende aandoening bijvoorbeeld geeft deze tijd weer extra coronastress.

Komen daarbovenop nog andere tegenslagen, dan kan het zijn dat je je ronduit slecht voelt. Het is heel natuurlijk je daartegen te willen verzetten. We willen ons altijd goed voelen, we willen geen tegenslag, we willen onze wonden likken, we willen vooruit. Maar soms is het juist heel goed om gewoon even te erkennen dat dingen rot en vervelend zijn en dat er even niks aan te doen is behálve de storm te laten overwaaien en ondertussen proberen zo goed mogelijk te schuilen.

Gelukkig zijn er dingen die wel mede kunnen helpen om door zo’n zware tijd van coronastress heen te komen en die je wél zelf kunt doen omdat je er invloed op hebt. Daarom deel ik een aantal van die tips:

1. Praat erover

Het kan zijn dat je het fijn vindt om je zorgen, je coronastress en verhaal met anderen te delen. Soms kan dat niet direct, omdat je niet meer iedereen in real life ziet, maar gelukkig zijn er voldoende technische mogelijkheden om dit te ondervangen, zoals Zoom, Skype en Google Hangouts. Schroom ook niet om om hulp te vragen. Dat is geen teken van zwakte, maar juist een teken van kracht.

2. Ga naar buiten

Deze werkt voor mij heel fijn: wandelen (waarover aanstaande vrijdag een podcast rebroadcast en lees vooral ook dit artikel). Beweging is een goede manier om uit je hoofd te komen en je lijf weer te voelen en op die manier wat coronastress kwijt te raken.

3. Energiegevers en energienemers in balans brengen

In tijden waarin je je slecht voelt, zijn er vaak dingen waar je geen invloed op kunt uitoefenen, maar die je wel veel energie kosten. Daartegenover moet je dingen zetten die je energie geven (lees er dit artikel over, maar écht uitgebreid aan bod komt dit in de Online Masterclass ‘Effectief omgaan met stress, zie onder dit artikel). Dat kan zo simpel zijn als een warm bad, met een dekentje op de bank of het knuffelen van je huisdier. Zet op papier wat jou helpt in tijden dat je extra coronastress ervaart, zodat je jezelf er op donkere momenten aan kunt herinneren.

4. Afleiding zoeken

Een fijne niksaandehand serie, fijne feelgoodfilm, een goed boek, een spannende podcast, of een podcast waar je wijzer van wordt op stressgebied, het kan je hoofd even weghalen bij de dingen die tegenzitten. Soms is dat heel fijn. Maak je geen zorgen dat het ‘geen nut’ heeft, precies om eerstgenoemde reden is het nuttig en kan het zelfs belangrijk zijn, voorál als je coronastress ervaart.

5. Je telefoon wegleggen

Continue discussies op social media, maar ook juist perfecte beelden die niet realistisch zijn, kunnen je een rotgevoel geven. Het helpt om je telefoon gewoon af en toe weg te leggen (en sowieso: zet je notificaties uit!). There’s so much more than onlineEn echt; je gaat minder piekeren als je minder op je telefoon zit. 

6. Kies de juiste coping

Bij tegenslag kan het helpen als je de juiste coping methoden hebt om met (grote) stress om te gaan. We hebben allemaal onze voorkeursstijlen van omgaan met dingen (coping), maar vaak zijn deze ontstaan uit een overlevingsmechanisme, schieten we automatisch in dezelfde modus, terwijl deze niet in elke situatie effectief of behulpzaam is (soms juist het tegendeel!). Dit is een beetje te veel informatie om in dit artikel te zetten, maar in de Online Masterclass Effectief omgaan met stress, wordt er uitgebreid op ingegaan en leer je wat je valkuilen zijn op dit gebied en hoe je die voorkomt in de toekomst.

7. Accepteren

Het is oké om je soms slecht te voelen, het hoort bij het leven. Als je dat accepteert en je er niet de hele tijd actief tegen probeert te verzetten (‘dit (gevoel) mág niet zo zijn’), is het beter te verteren.

Een aantal van deze tips komen ook voor in de Online Masterclass Effectief omgaan met stress, van stressedout.nl, meer informatie daarover vind je hier.

Verder: een hart onder de riem voor jullie allemaal en een dikke digitale knuffel.

LEES OOK DIT ARTIKEL OVER HULP BIJ CORONASTRESS…

Maaike Helmer is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant).

Stress, of een burn out? Doe de Online Masterclass ‘Effectief omgaan met stress’ van STRESSED OUT, gebaseerd op de meest recente inzichten uit de psychologie, fysiologie en neurologie.  In 7 weken leer je stress te herkennen, voorkomen én op te lossen. Met oefeningen die wetenschappelijk bewezen zijn, écht helpen en een handig digitaal werkboek.

Veel werkgevers vergoeden deze Online Masterclass, omdat hij valt onder persoonlijke ontwikkeling en stressreductie, vraag bij je werkgever naar de mogelijkheden! Meer informatie over deze Online Masterclass vind je HIER.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *