Deze belangrijke woorden kunnen je leven veranderen

Ik hou van je
Ik ben trots op je
Ik zie je

Wat zijn dit toch belangrijke woorden voor een kind dat opgroeit, de wereld ontdekt en afhankelijk is van zijn of haar ouders. Afhankelijk omdat het gevoed moet worden, warmte, aanraking en liefdevolle ogen nodig heeft om fysiek en emotioneel veilig op te groeien. Om te voelen: ‘Ik ben gewenst’. Maar… wat gebeurt er als die basisveiligheid op ons bestaan niet gegeven kan worden door ouders? Dan is de kans groot dat we een hunkering voelen naar die woorden.

Ik hou van je
Ik ben trots op je
Ik zie je

Wat hebben we ze gemist, en wat zouden we ze graag horen en voelen.
Dit gaat nooit meer gebeuren.
En als we ze nog gaat horen zullen ze het gemis in onze jeugd niet op kunnen vullen.
Het is namelijk het gemis van het kind in ons.
Het kind dat is gaan geloven dat het niet gewenst is.
Deze (vaak onbewuste) overtuiging zorgt ervoor dat we in een overlevingsstand gaan en er met ons gedrag proberen te zorgen dat we het alsnog kunnen horen.

Ik hou van je
Ik ben trots op je
Ik zie je

We wringen ons in allerlei bochten van aanpassing, pleasegedrag, geldingsdrang en uiteindelijk, als alles niet blijkt te werken in stille terugtrekking uit het levendige bestaan waar de pijn gevoeld kan worden. Liever een vlak, dan een pijnlijk bestaan. En zo slijt ons brein de volgende overtuiging in die ons kleiner maakt. Het verlangen naar goedkeuring ontvangen van onze ouders is een mentale gevangenis die we zelf bouwen, onderhouden en renoveren. Bijkomend probleem is dat we het gemis onbewust projecteren op de dierbare mensen om ons heen. Onze partners en zelfs de kinderen moeten het ontgelden. Ze hebben niets te maken met ons gemis, maar moeten wel de leegte opvullen die we voelen.
Onmogelijk!

Met kerst in zicht.

De kerst waarin allerlei ingesleten familiepatronen als open zenuwen worden blootgelegd, een manier om hiermee om te gaan. Als je je in gezelschap eenzaam voelt. Tip uit de verbandkist: Iedereen die dit leest is geboren. We zijn gevoed en we hebben kleren gekregen om ons warm te houden. We zijn naar school gegaan en hebben kansen gekregen. We leven in luxe want we hebben zuurstof, voedsel, drinken, kleren, we zijn schoon en zijn in bezit van een computer om dit te lezen.
Wauw!

Dit is NU, NU is oke.

Ga voor dankbaarheid voor wat er is, voor NU.

Gebruik je zintuigen, je adem en je hart om telkens weer in het NU aan te komen.
Zeg tegen je innerlijk kind:

Ik hou van je
Ik ben trots op je
Ik zie je

Zodat jij de veilige grote bent voor de kleine. Zodat je je NU kunt verbinden met alles en iedereen in het NU.
Als de wereld om ons heen één grote spiegel is van onze binnenwereld, hoe mooi is het dan om de woorden hardop uit te spreken en stukje bij beetje te gaan geloven dat we gewenst zijn.

Ik hou van je
Ik ben trots op je
Ik zie je

Jawi Bakker is eigenaar van Light Your Life, waarbij hij voor zijn coaching de natuur als belangrijk element gebruikt. Meer informatie vind je hier. 

LEES OOK: DEZE BELANGRIJKE BOODSCHAP MOET JE ECHT HOREN…

Stress, of een burn out? Doe de Online Masterclass ‘Effectief omgaan met stress’ van STRESSED OUT, gebaseerd op de meest recente inzichten uit de psychologie, fysiologie en neurologie.  In 7 weken leer je stress te herkennen, voorkomen én op te lossen. Met oefeningen die wetenschappelijk bewezen zijn, écht helpen en een handig digitaal werkboek.

Veel werkgevers vergoeden deze Online Masterclass, omdat hij valt onder persoonlijke ontwikkeling en stressreductie, vraag bij je werkgever naar de mogelijkheden! Meer informatie over deze Online Masterclass vind je HIER.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *