Bang voor nog een burn out, zo werkt het voor Tamarah

Soms, heel soms, is Tamarah weleens bang voor een burn out terugval. Hoe voelt dat, hoe trekt zij tijdig aan de rem en wat doet ze dan? Dat lees je hier.

Eerlijk. Ik ben de laatste tijd best gestrest. Ik heb bij de haptonoom gezeten voor een stijve nek, hoofdpijn, slecht slapen… je kent het wel. En holy shit, wat ben ik soms bang dat ik nóg een burn out krijg.

De eerste vraag die in me opkomt als ik denk aan nog een burn out: wat dan nog?

Maar gek genoeg, de eerste vraag die in me opkomt is: En wat dan nog? Want ik wéét wat het is, ik heb het al een keer gedaan en hey, ik leef nog! Toch… liever niet. Dus hoe zorg ik er voor dat het me niet nog eens overkomt? Want een burn out overkomt je. Als ik alles wat ik nu weet, toen had geweten, was het natuurlijk nooit gebeurd. Ik krijg ook eigenlijk altijd een beetje jeuk van al die preventietips… Als ik het had kúnnen voorkomen had ik dat vanzelfsprekend gedaan!

Toen en nu
Het verschil tussen toen en nu is dat ik veel beter mijn lijf voel. Ik ben me veel bewuster van signalen. Veel bewuster van hoe ik me voel, hoe ik me gedraag en alle tekenen van stress die mijn lijf duidelijk wil maken. Terwijl: destijds heb ik alles genegeerd en ging ik maar door, door, door! Nu voel ik alles. En trap ik op de rem.

Door eerst te mediteren ‘s ochtends, neemt de mist af

Wat voor mij werkt? Ik dat het beter voor me is om naar de yoga te gaan als ik me niet lekker voel, ook al heb er niet altijd zin in. Sinds kort mediteer ik ook iedere ochtend met mijn Headspace app, dat zorgt voor focus en rust in mijn hoofd. Vooral ‘s ochtends ben ik heel druk in mijn hoofd, dan zit ik vol met ideeën en wil ik alles tegelijk doen. Door dan eerst te mediteren wordt alles weer rustig en neemt de mist af. Clear blue sky. En natuurlijk let ik er nog steeds op dat die agenda niet te vol raakt, geen volgepropte weekenden. Dus ben ik nog steeds vaak de eikel die weer afzegt. Ik moet wel! Dat moet dan maar…

LEES OOK: WIST JE DAT GRENZEN AANGEVEN JUIST EMPATHISCH IS? BEKIJK DEZE VIDEO!

Ongoing process
Ook ben ik me superbewust van mijn energielevel, plan ik rust momentjes in en doe ik zoveel mogelijk wat mij energie gééft en niet wat mijn energie opzuigt. Ik sta veel dichter bij mezelf. Dus: in tijden van stress, zoals de laatste paar weken, zorg ik even extra goed voor mezelf. Ik geef het aan en ik vraag om hulp (ook belangrijk!). Maar soms, door mijn perfectionisme, doordat ik die lat zo hoog blijf leggen en omdat ik mezelf gewoon erg graag push, kan ik terugvallen in oude gewoontes en dan wordt het af en toe een beetje tricky. En dan blijkt het herstel van een burn out dus een ongoing process

Tamarah Sikorski is eigenaar van Unplug Jezelf, een community voor jongeren met een burn out.

Ook weleens bang voor een terugval? Praat erover mee op onze Facebookpagina!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist