Ruzies om niks, heb je die ook weleens? Interessant weetje: die heb je niet met iedereen. Je hebt ze meestal met iemand die belangrijk voor je is. Hoogstwaarschijnlijk gaat het om een geliefde. Hoe dan ook: dit is waaróm ze ontstaan. En dat heeft alles met veiligheid te maken. Zo’n ‘niks-ruzie’ kan overal over gaan:…

Niels van Santen
Niels is coach (nielsvansanten.nl), vader, co-ouder en nieuwsgierig naar wat mensen nou helpt om Meer Zichzelf te worden.
Hij combineert daarin zijn rationele kant die behoefte heeft aan bewijs, logica en overzicht met zijn speelse, intuïtieve en gevoelige kant. In zijn coachpraktijk levert dit ervaringsgericht werken op, lichaamsgericht, experimenterend, onderzoekend. Maar wel op basis van getoetste, effectieve modellen en theorie. Die combinatie vind je ook terug in zijn blogs.
Je innerlijke criticus: hoe ga je daar goed mee om?
Je innerlijke criticus: die heeft áltijd wel iets te melden over wat je doet, denkt of vindt. En die zelfkritiek kan slopend zijn. Niels leert je hoe je er beter mee om kunt gaan. In mijn vorige artikel introduceerde ik de innerlijke criticus om toe te lichten hoe het komt dat je zo’n commentaar op…
Burn out herkennen: deze burn out klachten komen vaak voor
Als je al een tijdje gestrest bent, of misschien zelfs overspannen bent of een burn out hebt, kun je allerlei klachten ontwikkelen. Dat kunnen aan de ene kant fysieke (lichamelijke) klachten zijn, maar ook psychische (geestelijke) klachten. Ik heb hieronder een lijstje voor je. Klachten bij burn out en overspannen zijn Een lijstje is handig,…
Loop jij kans op een nieuwe burn out?
Als je ‘s morgens wakker wordt begint er niet alleen een nieuwe dag. Er is ook een dag voorbij. Meestal sta je er niet zo bij stil, maar het leven zit vol met afscheid en nieuw begin. Een burn out is ook zo’n afscheid én een nieuw begin. Je kunt, naast bovengenoemde concrete voorbeelden van…
Mindf*ck: 10 x denkfouten die jou ongelukkig maken
Hoe je denkt is hoe je je voelt. Dat betekent dat je jezelf óók een rotgevoel kunt bezorgen, door hóe je over de dingen denkt, zegt Niels. Welke denkfouten komen het meest voor en hoe los je ze op? In het vorige artikel legde ik je uit dat de hersenen uit 3 delen bestaat: het…
Zo werken je hersenen – en zo zitten ze je dwars
Hoe je denkt is hoe je je voelt. Dat betekent dat je jezelf óók een rotgevoel kunt bezorgen, door hóe je over de dingen denkt, zegt Niels. Gelukkig werkt het ook de andere kant op. Daarvoor is begrip van hoe je hersenen werken handig. Hoe je ergens over denkt, is hoe je je erover voelt….
Grenzen voelen en aangeven: wat doe je met je gevoel?
Naast het besef dat je kwetsbaarheid en de angst om gekwetst te worden een rol spelen als je je grenzen wilt voelen en aangeven, is er nog een onderdeel dat meedoet. Dit zijn je gevoelens. Het is goed om te weten wat die je willen vertellen. Eerder schreef ik dit en dit artikel over het…
Grenzen: ben jij een duif, oester of stekelvarken?
Er zijn diverse manieren waarop jij je (gebrek aan) grenzen toont in je contact met anderen. Daar zijn een aantal metaforen voor, die nogal tot de verbeelding spreken. Niels heeft ze op een rijtje gezet. Ben jij een duif, oester of stekelvarken? Langere tijd je grenzen negeren, over je grenzen laten gaan (of niet weten…
Hoe weet ik of ik te lang over mijn grenzen heb laten gaan?
Soms komt iemand mijn praktijkruimte in en is het niet zo duidelijk wáár het overheersende gevoel vandaan komt. Dan zit ik met iemand in mijn praktijkruimte te ontrafelen waarom iemand zo boos is, zo gefrustreerd, of zo afgestompt is geraakt. Met regelmaat komen we er samen achter dat iemand eerst een tijdlang flink over zijn…
Zo vind je je balans je tussen uitersten
Soms erger je je aan een eigenschap bij iemand, maar kan die ergernis je in werkelijkheid iets leren. Hoe dat werkt, dat legt Niels je uit. Is het je weleens opgevallen hoe vaak het leven zich afspeelt tussen polariteiten? Hoe vaak we dingen ook benoemen in tegenstellingen? Bijvoorbeeld: • zomer – winter • dag –…