Als het rad plots stopt met draaien, wat dan?

Wij zijn het zo gewend, dat alsmaar doorrennen. Het is een levensstijl geworden waar we ons zelden vragen bij stellen. Het is onze ‘normaal’ om stress te voelen, deadlines te halen en de kinderen van hot naar her te rijden. Maar meer dan dit willen we ons ook nuttig voelen, de ander helpen en bezig zijn.

Hierdoor voelen we vaak onszelf niet meer. We leven vaak verdoofd en ver weg van zaken die we niet willen voelen. Wanneer het rad plots stopt, proberen we zo lang mogelijk die verdoving en afleiding vast te houden, want jezelf tegenkomen, het is niet altijd een pretje. En dat zagen we de afgelopen weken gebeuren, denk ik.

Ik zette mij account even op non actief

Mensen die plots met zichzelf te maken kregen. Plots voelden wat ze niet wilden voelen en hierdoor naarstig op zoek gingen op social media naar afleiding. Als een tornado kwamen er opdrachten op ons af. De stroom was amper bij te houden. Ikzelf was na één week mentaal uitgeput en besloot afstand te nemen van de goedbedoelde challenges en e-courses en online meditaties, etcetera, en zette mijn account even op non actief.

De gejaagdheid uit de buitenwereld hoeven we niet na te bootsen in onze binnenwereld

Hierdoor kreeg ik weer ruimte voor mijn eigen gedachten en dat is zo wonderbaarlijk. Het is bijna een vanzelfsprekendheid om alle vrije ruimte te laten invullen door anderen. Anderen doen dat ook heel graag voor jou, want op die manier voelen zij zich ook gezien en nuttig en dat is hoe we ons het liefste voelen. Maar de gejaagdheid die we voorheen voelden in de buitenwereld, hoeven we niet na te bootsen in onze binnenwereld. Het is een enorme kans om het voelen weer toe te laten. Een kans om weer baas te worden van je eigen hoofd. Een kans om in volle verbinding te gaan met mensen waar je mee samen leeft. En de beste manier om er te zijn voor anderen.

Ik weet nu dat dat normaal is als reactie op een crisis

Ik weet dat wat we nu zagen op social media ‘normaal’ is, als reactie op een crisis. We willen allemaal het liefst dat alles hetzelfde blijft. Het vertrouwde doordraven waar we ons geen vragen bij hoeven te stellen. Maar ik weet ook dat, wanneer het rad een tijdje stil staat, mensen meer en meer die rust gaan durven toelaten. Want dat is het, een kwestie van durven. Alles toelaten wat nu vrijkomt. Je grootste angsten, maar evengoed je verborgen talenten. Maak hier plaats voor, de wereld heeft behoefte aan ‘vrije hoofden’. Want vanuit vrije hoofden ontstaan de mooiste verbindingen en vanuit verbinding kunnen we er zijn voor elkaar. En dat gaat
nodig zijn. Uit het hoofd in het hart.

Gebruik social media niet om jezelf te verstrooien, gebruik het waar het voor gemaakt is, om te verbinden en moois te delen.

LEES OOK: DE WERELD STOPT MET DRAAIEN, MAAR WAT MOET ER ONLINE OPEENS VEEL…

Sarah Van Wolputte schreef het boek Viktor en het vuur, stress, burn out en balans in kindertaal van uitgeverij STRESSED OUT, een sprookje, en het allereerste kinderboek dat stress, burn out en balans uitlegt op kinderniveau en kinderen helpt om te gaan met de lastigheden van het leven. Psychiater Prof. Dr. Dirk De Wachter schreef het voorwoord, omdat hij zich schaart achter het belang van dit boek. Het boek kun je hier direct bestellen. Sarah is auteur en moeder van 3 kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *