8 x creatieve tips om de vakantie met kinderen door te komen

Marleen is professional organizer en structuurcoach, en zelf hoogsensitief ouder van 2 kinderen met autisme. Met haar bedrijf Marleen Brengt Structuur, coacht zij particulieren en ondernemers naar een opgeruimd hoofd, huis en agenda, zodat er vanuit de ontstane rust tijd over is om de dingen te kiezen én te doen waar zij blij van worden. 

De zomervakantie ‘doorkomen’ met de kinderen. Dat klinkt niet heel opbeurend. Maar helaas, niet voor iedereen voelt vakantie met kinderen ook echt als vakantie. Is de zomervakantie meer een periode van extra hard werken omdat je kind(eren) bovengemiddelde aandacht vragen. Omdat er bijvoorbeeld sprake is van autisme, ADHD of hoogsensitiviteit. Maar ook zonder kinderen met autisme, ADHD of hoogsensitiviteit kan de vakantie veel van je vragen.

Ik zie in elk geval elk jaar wel op tegen de zomervakantie met mijn kinderen, die zelf beiden autisme hebben. De structuur valt weg, sport- en school’entertainment’ valt weg, als je op vakantie gaat kom je in een onbekende omgeving, en je broertjes en zusjes staan bijvoorbeeld opeens de hele dag voor je neus.

Structuur, ik ontkom er toch elke keer weer niet aan

Het is niet zozeer dat ik er tegenop zie, het is eigenlijk meer dat ik er wél zin in heb, maar snel teleurgesteld wordt in mijn verwachtingen van gezelligheid. Dus om die verwachtingen te managen en alles in goede banen te leiden, haal ik de structuur weer aan en stel ik mijn mindset bij.

Ooh, wat zou ik zelf graag ‘go with the flow’ gaan; per dag en per moment bekijken waar we zin in hebben; juist helemaal weg van al die structuur. Ik heb het de eerste paar dagen van deze vakantie ook weer geprobeerd, alles beetje losjes en we kijken waar we zin in hebben: Het werkt niet. Helaas zitten mijn kinderen (beide autisme) elkaar elke 5 minuten in de haren en is er heel veel strijd. Die moeten niet te veel in elkaars vaarwater zitten, want dat zijn ze niet meer gewend.

Deze ‘go with the flow’-mindset leverde bij allemaal een fiks aantal boze buien op. Dus heb ik noodgedwongen de structuur weer ingevoerd. En het werkt.

Mijn 8 x meest creatieve tips

Ik geef je 8 creatieve tips die ik inzet tijdens deze zomervakantie met mijn kinderen. Elk gezin is weer anders, andere leeftijden, maar wie weet zit er een tip voor je bij, die je eens kunt uitproberen.

1. Breng structuur aan in jouw vakantie en hou vol

Het maken van een planning neemt meestal een hoop onrust weg bij de kinderen, je partner én bij jezelf. Bij ons thuis is het belangrijk om deze planning ook visueel te maken en consequent vol te houden. Vooral dat laatste is hier belangrijk: de kinderen gaan zich erop instellen en na een paar dagen gaan ze makkelijker mee in deze structuur, wat betekent: meer rust, minder strijd en dus meer positieve momenten met elkaar.

2. Bedenk vooraf wat iedereen minimaal uit de vakantie wil halen

Waar moet deze vakantie voor jou minimaal aan voldoen? Hoe is dat voor jouw partner? Hoe is dat voor jouw kinderen? Schrijf het met elkaar op. Je wordt er al blij van als je ernaar kijkt en het geeft inspiratie op de momenten dat het even lastig is. Daarnaast weet je zo ook beter van elkaar wat je nodig hebt en hoe de verwachtingen liggen. Vaak denk je het te weten, maar lijkt het toch anders te zijn.

3. Bedenk wat er de vorige vakantie goed ging, wat goed werkte en zet dat in

Wat werkte er de vorige vakantie goed? Probeer dat terug te halen en deze vakantie terug te laten komen. Hier is dat wederom: die structuur en de positieve momenten opschrijven om later aan terug te denken (zie de volgende tip!).

4. Leg de leuke momenten vast

Ik heb een groot vel blauw karton gekocht en op de deur in de woonkamer gehangen. Bovenaan staat: ‘Zomervakantie 2021’. Wij schrijven en plakken daar de leuke dingen op die we hebben meegemaakt of gedaan. De aantal keren dat er nu al geroepen is: ‘Dit is echt een kutvakantie!’ die schrijven we vooral niet op en zijn we na de zomervakantie meestal weer vergeten. Die krijgt na de zomervakantie een mooie plek in de hal.

5. Stel kamertijd in

Kamertijd betekent: je bent alleen op je kamer. Even rust in de tent. Is hier het meest gevreesde moment van de dag, vinden ze ongelooflijk stom en meestal ‘hangen’ ze alleen een beetje al mopperend in bed. Maar uiteindelijk geven ze eraan toen en komen we er allemaal weer even van bij. Kamertijd kan ook op vakantie: het betekent gewoon even op een eigen plekje tot jezelf komen.

6. Ik heb een dobbelsteen

Ik kan heel lang geduldig blijven om de lieve vrede te bewaren, tót mijn  bom barst. Ik vind het zo logisch dat ik na allerlei geklaag, geruzie, gejengel, ‘Ikverveeeeeelme’ en ‘Maaaahhhhm, heb je weer de tafel niet gedekt!’, ook wel eens uit wil schreeuwen en ze echt even moeten opzouten. Misschien niet pedagogisch; wél heel erg nodig. Mijn kinderen kijken me dan wel echt heel verbaasd aan; alsof ze geen idee hebben waar mijn boze bui vandaan komt. Ook dat maak ik visueel voor ze, door mijn dobbelsteen.

Hoe dat werkt? Als mijn frustratie oploopt, dan leg ik ‘m neer. 5 is oppassen geblazen, want dat betekent: Ik voel zoveel frustratie, dat er nog maar 1 ding hoeft te gebeuren en ik word heel boos (mijn zoon noemt dat: ‘Pas op, mama wordt een heks’). Dat betekent dat beide kids dan naar hun kamer moeten, tot ik weer ben bijgekomen.

Ik voel me een kleuter met mijn dobbelsteen, maar jeetje, het werkt echt. En het leuke is, ze gaan zichzelf ook allemaal cijfers geven. En vragen: ‘Mam, je lacht. Welk cijfer is het nu?’ Hartstikke leerzaam dus, zo’n bijna ontplofte moeder!

7. Gebruik een loombandje

Ik heb zelf een loombandje in elkaar geknutseld, uit de voorraad van vroeger van mijn zoon (ik geloof dat ik per elastiekje 25 cent heb moeten betalen…). Dat bandje doe ik om als ik wil dat er echt helemaal even niets aan mij gevraagd wordt. Mijn kinderen willen namelijk het liefst de hele dag aandacht (tenzij ze aan het gamen zijn…), positief of negatief en soms wil ik even niet hoeven nadenken over alle vragen en genieten van mijn koffie of rondje hangmat. De oudste begrijpt het goed, de jongste loopt regelmatig naar mij toe voor een vraag. Dan laat ik het bandje alleen maar even aan hem zien en dan zegt hij: ‘Oja’. Veel oefenen dus en dan wordt het echt meer gewoon.

8. Maak het belachelijk

Wat hier ook heel goed werkt, is het gedrag van mijn kinderen kopiëren. Het hangerige pubergedrag van eentje nadoen en echt zó vreselijk overdreven dat hij erom moet lachen. Pas wel op: ze gaan jou ook nadoen. En dat komt meestal vreselijk dicht bij de waarheid.

Succes (en plezier)!

LEES OOK: WAAROM KRIJGEN MENSEN VAKER NA DE VAKANTIE EEN BURN OUT?

Marleen is professional organizer en structuurcoach, en zelf hoogsensitief ouder van 2 kinderen met autisme. Met haar bedrijf Marleen Brengt Structuur, coacht zij particulieren en ondernemers naar een opgeruimd hoofd, huis en agenda, zodat er vanuit de ontstane rust tijd over is om de dingen te kiezen én te doen waar zij blij van worden. 

LEES OOK: LIEVE MOEDER, WAT DOE JE HET FANTASTISCH…

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis
Meer innerlijke rust krijgen? ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (meer info HIER), van auteur Maaike Helmer, is een heel persoonlijk boek over het vinden van innerlijke rust. ‘Niets’ is o.a. bekend van Vrouw/Telegraaf, ELLE, JAN en Koffietijd. Het boek wordt ‘De Nederlandse Eten, Bidden, Beminnen’ genoemd.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *