Angst en stress versterken elkaar: hoe je de cyclus doorbreekt.

Angst en stress zijn nauw verbonden. Hoe dit zit en hoe je ervoor kunt zorgen dat je doorbreekt dat deze twee elkaar versterken, lees je in dit artikel.

Angst kan goed door stress ontstaan. Want zodra je angst ervaart, schiet je lichaam naar de overlevingsstand. En dan komt er cortisol vrij, wat een stress-hormoon is. Kortom: door angst kan stress ontstaan. Maar het is een vicieuze cirkel, want zodra je stress ervaart heeft je brein minder capaciteit om het overzicht te bewaren. Je brein heeft focus nodig. En wanneer je minder goed het overzicht bewaart, dan ontstaat er makkelijk meer angst.

Stress en angst

Zo steken stress en angst elkaar aan en krijg je het gevoel dat je de controle begint te verliezen. De angst zorgt voor stress wat voor spanningsklachten zorgt. En zodra je die klachten ervaart schiet je nog meer in de stress. ‘Want dan is het foute boel.’ Door de spanningsklachten ervaar je dat je prikkelbaar bent, je loopt op je tenen, je adem zit hoog en je hebt een kort lontje. Of je wilt juist alleen nog maar slapen, helemaal niets of niemand meer aan je hoofd. En zodra je de controle dreigt te verliezen, de ‘normale’ structuur, waarin jij normaal leeft, dan lijkt het echt even mis te gaan. En wat ik vervelend vind, maar wel zo wordt benoemd, is dat als de normale structuur verdwijnt, je van een angststoornis door stress kunt praten. Laat dat label meteen maar gaan, zeg ik. Heb je niets aan. Is alleen om aan te duiden dat het goed is dat je aan de bel trekt. En waar ik je vooral op wil wijzen is dat in dat label wel de oplossing zit.

Angst, stress en structuur

Kijk, doe je angstig voor een spin, dan zal dat niet zomaar je leven beïnvloeden. Misschien in de spinnenmaand september… Maar waarschijnlijk zou je dan dit artikel niet lezen. Tenzij er meer aan de hand is. De meeste mensen die zoeken op angst door stress ervaren dat die twee elkaar versterken. Mensen die het idee hebben dat hun hoofd overloopt, willen graag weten wat hieraan te doen is (trouwens: als je letterlijk het idee hebt dat je hoofd overloopt visualiseer dan dat je een gaatje in die emmer boort rondom je heupen zodat daar het water al uit kan lopen. Zo hoeft het water je niet meer aan de lippen te staan. Klinkt gekscherend, echter heb ik met deze metafoor al menig cliënt van onrust af weten te helpen).

Pak de structuur en controle terug

Het belangrijkste voor jou om te doen, is structuur en controle terugpakken. Al doe je dat in kleine stappen, het geeft je een rustiger gevoel. En er is één moment op de dag dat dit het allerbelangrijkste is. In de ochtend. Misschien moet je hiervoor wel iets eerder opstaan. Mensen haten mij altijd wanneer ik dat zeg. Want ze willen juist meer rust, niet minder. Dat snap ik, natuurlijk. Maar de ochtend is hét moment om controle over je dag te pakken. Als jij in de ochtend eerst een moment voor jezelf neemt om naar de dag voor je te kijken en je planning in je op te nemen, zul je meer rust ervaren.

Je bed opmaken tegen angst en stress

Je hebt jezelf te leren en opnieuw te beseffen dat jij je leven aankunt. Hoe je dat doet, is simpel. Je zegt wat je doet, én je doet wat je zegt. Daarmee leer je jezelf aan dat je op jezelf kunt bouwen. Het simpelste, en eenvoudig uit te voeren voorbeeld, is om je bed ’s ochtends, zodra je wakker wordt, op te maken. Hiermee train je jezelf om dat meteen te doen. Je vertelt jezelf meteen aan het begin van de dag dat je iemand bent die op zichzelf kan vertrouwen en die dingen afmaakt. En het voordeel is dat als je ’s avonds in je slaapkamer komt en je dag is in de soep gelopen, dan heb je in ieder geval bewijs dat dát nog gelukt is.

Het idee van controle creëert draagkracht

Als je het sterke idee hebt dat je leven jou leidt in plaats van andersom moet jij de touwtjes in handen nemen. Zodra je daarmee begint zullen je stress en angst beginnen met zakken. Want het idee van controle creëert draagkracht. En meer draagkracht zorgt voor minder stress en angst. Over angst heb ik een e-book geschreven en voor rust, ontspanning en zelfvertrouwen heb ik een hypnose mp3 gemaakt, die vind je hier.

Paul Veth is coach en hypnotherapeut. Door iemand in een hypnotische staat te brengen, helpt hij mensen oude patronen naar nieuwe gezonde patronen herprogrammeren. Op zijn site zie je wat hij voor je kan betekenen. Paul is ook maker van De Patronus podcast. 

Stress, angstklachten of een burn out? Doe de Online Masterclass ‘Effectief omgaan met stress’, gebaseerd op de meest recente inzichten uit de psychologie, fysiologie en neurologie.  In 7 weken leer je stress te herkennen, voorkomen én op te lossen. Met oefeningen die wetenschappelijk bewezen zijn, écht helpen en een handig digitaal werkboek.

Veel werkgevers vergoeden deze Online Masterclass, omdat hij valt onder persoonlijke ontwikkeling en stressreductie, vraag bij je werkgever naar de mogelijkheden! Meer informatie over deze Online Masterclass vind je HIER.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *