12 x redenen voor feestdagen stress (en 1 oplossing)

Feestdagen stress: heb jij er last van? Hieronder 12 redenen voor feestdagen stress en 1 slimme oplossing. Noot: dit is geen heel serieus artikel.

1. Opeens moet je op je kerst best

Weet niet hoe het met  jou zit, maar tijdens de feestdagen ontdek ik altijd dat ik eigenlijk geen party outfits heb. Ik draag altijd zwart en tijdens de feestdagen draag ik dan dus óók maar zwart. Kan ik iedereen aanraden (hier meer tips voor minder kledingstress). Maar dan ben je dus met zijn allen opgedirkt, voor… ja, voor wat eigenlijk?

2. En je huis ook

Oké, ben jij aangekleed. Maar als er mensen komen, wil je natuurlijk niet dat ze in de stofberg, waar jij normaal je dagen in doorbrengt, terechtkomen. Je wilt de illusie van een echt mensenhuis. Dus ga je voor de feestdagen losbarsten het héle huis ondersteboven keren om alles spic en span schoon te krijgen. Gevolg: stress, irritatie en frustratie. Je was, oude magazines, boodschappen, gooi je uiteindelijk maar gewoon op je bed (nou ja, ik dan). Wat je je pas herinnert als je ‘s avonds laat kapotmoe je bed in wilt duiken. Ach. Schuif alles een beetje aan de kant. Pas jij best bij.

3. Die culinaire kerst hoogstandjes – die lukken dan nooit

Ik ben goed in culinaire hoogstandjes. Allerhande ain’t got nothing on me. Behálve op het moment dat het ertoe doet: zoals tijdens feestdagen. Dan schift de saus, is de kalkoen onherkenbaar zwartgeblakerd en eten we aardappelsoep (in plaats van -puree). Ik noem dat dan maar avant garde. Maak ik al deze dingen ná de feestdagen, dan gaat alles natuurlijk perfect.

4. Het huis moet feestdagen achtig

Ik heb er geen gevoel voor. En het kost onmundig veel tijd (vind ik gewoon een leuk woord, onmundig). En ik vind het eigenlijk gewoon heul lelijk, al die dansende sneeuwmannetjes, enzo. Sorry. There, I said it.

5. De koelkast kan niet meer dicht

Althans de mijne niet. Sommige dingen zijn ook gewoon te groot. Zo’n kalkoen bijvoorbeeld. Hoe dan.

6. Het is druk en toch gebeurt er niks

Mijn ervaring is dat kerst meestal wordt doorgebracht door… ja, door eigenlijk gewoon wat bij elkaar te zitten. En te eten. En – in onze familie dan gelukkig – ook door ontzettend hilarische spelletjes te doen waarin mijn broer dan altijd opeens heeeeel fanatiek wordt. Dat is dan wel weer grappig en vermakelijk. Ik win toch altijd.

7. Het wordt altijd laat

Ja, hè?

8. Het wordt altijd laat en iedereen is aangeschoten

Nou ja, ik in elk geval meestal wel. In elk geval aangeschoten genoeg om te vergeten om alles op te ruimen.

9. De volgende dag moet je alles opruimen

Zie vorige.

10. En dan is er nog een feestdag

Oh shit, ja… tegenwoordig heb je derde, vierde en 118e kerstdag lijkt het wel.

11. Je vindt dagen later nog van alles in de koelkast wat je te veel had gekocht

Tot 2049 heb je in elk geval genoeg te eten.

12. Na Oud en Nieuw ben je past écht moe

En dan begint het nieuwe jaar en mag je vol energie weer aan de bak!

Is het écht zo erg bij mij? Gelukkig valt dat wel mee hoor, ik heb een heel chille familie en schoonfamilie. Verder weet iedereen in mijn omgeving zo onderhand wel dat ik niet echt van de feesten en partijen ben (lees ook dit artikel daarover op 365dagensuccesvol), dus ik houd het over het algemeen lekker rustig. Kan ik trouwens iedereen aanraden: gewoon mensen laten weten wat jij wél relaxed vindt. Blijkt namelijk vaak dat anderen dat stiekem ook vinden. Ik ben eigenlijk voor volgend jaar gewoon met de hele familie in pyjama op de bank met chips. Maar dat krijg ik er dan vast wel niet doorheen, dát is denk ik net een stap te ver…
(Foto: Toa Heftiba/Unsplash)

LEES OOK: DE FEESTDAGEN OVERLEVEN MET EEN BURN OUT? DAT DOE JE ZO!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist